Tribünlerde ‘Gezi ruhu’ dolaşıyor

Taraftar gruplarının Haziran Direnişi’ne yoğun katılımı AKP’yi kaygılandırıyor. Bir hazırlık maçında ortaya çıkan tepkilerin ürküttüğü iktidar, şimdi sezonu nasıl kapatacağını düşünüyor.

(soL -Haber Merkezi) Önceki akşam Şükrü Saraçoğlu Stadı’nda Fenerbahçe ile PSV Eindhoven arasında oynanan hazırlık maçına, tribünlerin hükümete karşı tepki damgasını vurdu. Fenerbahçe taraftarları, maç başladıktan kısa bir süre sonra “her yer Taksim her yer direniş” sloganı attıktan sonra, uzun bir süre Haziran Direnişi’yle özdeşleşen “biber gazı sık bakalım” tezahüratıyla devam etti. 30 bin civarında taraftarın izlediği maçta, Türk Telekom tarafındaki kale arkası tribününde oturan Genç Fenerbahçeli taraftarlar dışında, bütün stadın sloganlara eşlik ettiği görüldü.

Taraftarların hükümet aleyhine slogan atması üzerine Genç Fenerbahçeliler adlı taraftar grubu da bir süre “tribünde siyaset istemiyoruz” şeklinde tezahürat yaptı. AKP’ye yakınlığıyla bilinen grubun bir süre sonra liderleri Sefa Kalya lehine tezahürat yapmasına bazı Fenerbahçeli taraftarların Aziz Yıldırım lehine yaptıkları tezahüratlarla karşılık vermesi üzerine kısa süreli bir gerginlik oldu. Grubun lideri Sefa Kalya daha önce Başbakan Erdoğan’ın Üsküdar Kısıklı’daki evine yaptığı ziyaretle gündeme gelmişti.

‘GEZİCİ’ TRİBÜNLERE TEHDİT
Bir hazırlık maçı olmasına karşın önceki akşam Kadıköy’de yaşananlar, 18 Ağustos’ta başlayacak yeni sezonda tribünlerde yaşanabilecekler hakkında fikir veriyor. Hükümet, onlarca taraftar grubunun ve onbinlerce taraftarın, takımlarının ve gruplarının flamalarıyla katıldıkları Gezi eylemlerinin tribünlerde yansıma bulmaması için kolları sıvamış durumda.

Uzun zamandır tribün tepkisiyle karşı karşıya bulunan AKP, yasal mevzuat alanında tribünleri susturmaya yönelik önlemlerini aslında çoktan aldı. 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikler, bu “önlemler”in başlıcası. Geçtiğimiz aylarda şike ve teşvik primi ile ilgili suçlara verilecek cezalarla ilgili değişiklikler üzerinden yeniden gündeme gelen, son olarak da uygulama yönetmeliği yürürlüğe konulan kanun, tribünlerde hükümete yönelik protestoları engellemek amacıyla özel olarak yeniden tasarlandı.

Sözün gelişi, kanunun 14’üncü maddesinin ilk fıkrasında, “kimseyi hedef veya muhatap alıp almadığına bakılmaksızın, duyan veya gören kişiler tarafından hakaret olarak algılanacak” tezahüratları atanlara para cezası verilmesi öngörülüyor. İfade özgürlüğünü bu düzeyde kısıtlayan bir maddenin yürürlükte olması, iktidarın tribünlerden yükselecek protestolar karşısındaki korkusunun hangi boyuta ulaştığını gösteriyor.

FİŞLENECEKSİNİZ, ONA GÖRE!
Aynı kanunun uygulama yönetmeliğiyle getirilen elektronik bilet (e-bilet) uygulaması da uzun süredir tribünlerde protesto ediliyor. Zira “tribünlerde düzeni sağlamak” adına getirilen uygulama, bir fişleme yöntemi olarak kullanılıyor.

E-bilet tehdidi 11 Ağustos’ta Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanacak Süper Kupa Finali öncesinde fiilen ilan edilen “olağanüstü hal”in de önemli bir silahı. Maçın Makedonya’nın başkenti Üsküp’te yapılmak istendiğiyle ilgili iddialar karşısında sessiz kaldıktan sonra finalin Kayseri’de oynanacağını ilan eden Türkiye Futbol Federasyonu, dün polis ve stat yetkilileri ile Kayseri Valisi Orhan Düzgün’le toplatı yaptı. Toplantı sonucunda taraftarlara satın alacakları e-biletler üzerinden TC kimlik numaralarına kolayca ulaşılacağı hatırlatıldı.

STADIN ADI RTE AMA...
“Gezi ruhu”nun tribünlere hakim olmasını önlemeye yönelik bir diğer çabayı ise Hürriyet’ten Kenan Başaran açığa çıkardı. Başaran’ın haberine göre, önümüzdeki sezon maçlarını Kasımpaşa Recep Tayyip Erdoğan Stadı’nda oynayacak Beşiktaş’la Kasımpaşaspor arasında yapılan anlaşma, maçlarda “siyasi içerikli küfür” edilmesi halinde sözleşmenin tek taraflı olarak feshedilmesini öngörüyor. Başaran, bu bilgiyi Beşiktaş yöneticilerinden de doğrulattığını kaydetti.

Haziran Direnişi’nde çok etkin bir rol oynayan ve bazı üyeleri kovuşturmaya uğrayan Çarşı grubunun Gezi ruhunu tribünlere de taşıyacağını tahmin etmek zor değil. Kenan Başaran’a göreyse Çarşı, protestolarını tribünlere taşırsa kulübünü zor durumda bırakabilir.

Her sezon takımların yaptıkları flaş transferler gündem olurken, Haziran Direnişi’yle birlikte ülkenin siyasi ikliminin değişmesi futboldaki tartışma konusunu da değiştirdi: bu sezon transferlerden ve yıldız oyunculardan daha fazla tribünler konuşulacak. gibi görünüyor.