Metin Oktay, Metin Kurt, Lefter, Baba Hakkı... Geriye Rıdvan, Arda ve Burak mı kaldı?

Türkiye'de yaşanan gerici dönüşüm ve sermayenin çürütücü etkisi her alanda olduğu gibi futbolda da kendi "ürünlerini" ortaya çıkardı. Bir dönem Metin Oktay, Metin Kurt, Lefter, Baba Hakkı gibi isimlerin temsil ettiği değerler unutturulurken, gelinen noktada "prim" için kavga çıkaran, hamile olan eşini döven, AKP ile mutlaka bağı olan ve tabii ki tarikat destekçiliği yapan…

Haber Merkezi

AKP iktidarında yaşanan gerici dönüşümün en net görüldüğü alanlardan biri de kuşkusuz "yeşil sahalar" oldu.

Hangi takımın birinci lige çıkarılacağı, hangi kentin birinci ligde temsil edileceği, hangi futbolcunun milli takıma çağrılacağı, hangi takımın hangi AKP'liye devredileceği, hangi takımın vergi cezasının affedileceği ve bu yolla iktidara bağlanacağı soruları 2002 yılından bu yana sistematik olarak yanıt buldu.

AKP-Cemaat ittifakının olduğu günlerde futbol kulüpleri Cemaat'in cirit attığı, kendi "futbolcu" kadrosunu kurduğu, üstelik de operasyonlar yaptığı bir alan haline gelirken, Cemaat'in iktidar kavgası sonrası dışarıda kalmasının ardından boşluğu hızla AKP'ye yanaşanlar doldurdu.

Bir yanda Başakşehir ve Osmanlıspor gibi takımlar bizzat AKP'nin futbol projeleri olarak öne çıkarılırken, diğer yanda da "popüler" yüzlerle futbol tamamen AKP'nin oyun alanı haline getirilmeye çalışıldı.

Erdoğan'ın Ali Sami Yen Stadı'nın açılışında yuhalanmasıyla başlayan ve Haziran Direnişiyle zirve yapan tribünlerdeki AKP'ye yönelik büyük tepki ise çıkarılan Passolig uygulamasıyla bertaraf edilmek istendi.

AKP'nin futbola yönelik operasyon sürecine en büyük destek ise Rıdvan Dilmen, Arda Turan, Burak Yılmaz, Fikret Orman gibi "popüler" isimlerce verildi...

Dün ortaya çıkan "başkanlığa evet" çağrısı AKP'nin futbolun üzerine çektiği karanlık örtünün son hamlelerinden biri oldu.

Ülkenin "popüler" futbol yüzleri daha fazla rant için AKP'nin başkanlık sistemine evet çağrısı yaparken, üç ismin özellikleri ise çağrının sıradan olmadığını gözler önüne seren cinsten:

  • Federasyon başkanlığına aday olan Rıdvan Dilmen, başkanlığını garanti altına almak için ilk adımı atan isim oldu.
  • Bulduğu her fırsatta Mehmet Ağar ve Erdoğan sevgisini dile getiren, prim nedeniyle Milli Takım'da olay çıkaran ve AKP'nin futbol alanındaki operasyonunun yüzlerinden biri haline dönüşen Arda Turan da Rıdvan'ın videolu çağrısına "evet" yanıtı verdi.
  • Arda Turan'a "evet" yanıtı ise kısa süre önce hamile eşine saldıran ve halk otobüsü şoförüne saldırı girişiminde bulunan Burak Yılmaz'dan geldi...

BU KARANLIĞA MECBUR MUYUZ?

Futbolun borsada nasıl çirkin bir hale geldiğini anlatan Metin Kurt, en karanlık dönemlerde Deniz Gezmişlerin idamına karşı imza toplayan ve Türkiye İşçi Partisini desteklediğini açıklayan Metin Oktay, uğradığı büyük baskılara karşı Türkiye futbol tarihinin en değerli isimlerinden biri olan Lefter Küçükandonyanis ve Beşiktaş'ın efsaneleri Baba Hakkı ve Şeref Bey...

Bu isimlerin temsil ettiği oyunla Arda, Rıdvan ve Burak'ın temsil ettiği oyunun aynı olmasının olanağı yok.

Bu yüzden, futboldaki bu karanlık için de yetmese de HAYIR...