Efsanevi futbolcu 'Doktor Sokrates' hayatını kaybetti

Ülkesindeki diktatörlüğe karşı mücadelesi ile tanınan ve tıp fakültesi mezunu olduğu için doktor lakabı ile anılan Brezilyalı eski futbolcu Sokrates hayatını kaybetti.

Brezilyalı eski efsanevi futbolcu Sokrates, tedavi gördüğü Sao Paulo'daki Albert Einstein Hastanesi'nde hayatını kaybetti. 1982 ve 1986 Dünya Kupalarında Brezilya Milli Takımı’nın kaptanlığını yapmış olan ve tıp fakültesini bitirdiği için 'doktor' lakabı ile anılan 57 yaşındaki Sokrates, ülkesindeki diktatörlüğe karşı gelişi ile de tanınıyordu. Sokrates ayrıca felsefe doktorası da yapmıştı.

Sokrates 1984 yılında “Hak Şimdi!” (Direta Já!) sloganıyla ülkede seçimlerin düzenlenmesi için başlatılan kampanyaya katıldı. Moda olan saç bandıyla tanınan Sokrates sahaya demokrasi yazılı saç bandı ve tişörtle çıkarak dikkatleri üzerine çekti. Ayrıca oynadığı São Paulo takımı olan Corinthians’ta futbolcuların yönetimde söz sahibi olabilmesi için “Corintianslı Demokrasisi” hareketini başlattı.

Tam adı Socrates Brasileiro Sampaio de Sousa Vieira de Oliveira olan Socrates, 1974-1978 yılları arasında Botafogo (1974-1978), 1978-1984 yılları arasında Corinthians (1978-1984) ve 1984-1985 yılları arasında Fiorentina formalarını giymişti.

Sokrates, futbolu bırakmasının ardından spor hekimliği yapmıştı.

Sokrates, hekimliği, felsefe doktorası yapması, futboldaki büyük yeteneği ve diktatörlüğe karşı cesur mücadelesi ile sıra dışı bir hayata imza attı.

(soL - Spor)