Yapıcılar iş başında: İnşaat İşçileri Derneği kuruldu

Bir süredir Türkiye’nin birçok farklı şantiyesinde toplantı ve görüşmeler yapan inşaat işçileri ‘’İnşaat İşçileri Derneği’’ adıyla örgütlenme kararı alıp bugün resmi olarak kuruluş başvurusu yaptı.

AKP iktidarı döneminde inşaat patronları çok büyük karlar elde ederken, inşaat işçilerinin payına iş kazaları, ölüm ve sakatlık düşüyor.

Her ay açıklanan iş cinayetleri raporların hep en üst sırada inşaat işçileri yer alırken, işçilerin barınma, beslenme gibi çok ciddi sorunlarla yaşamaya çalışıyor. Çalıştıkları birçok şantiyeden alacaklarını tam alamadan ayrılmak zorunda kalan işçiler artık örgütleniyor.

"İsmet Işık-dış cephe ustası, Onur Aydın-metro işçisi, Zekai Akdal-kalıpçı, Halil Çağlayan-dış cephe ustası, Abdurrahman Sazcı-dış cephe ustası, Bahtiyar Şahin-işçi, Özdemir Seçkin-inşaat tesisat ustası."

Yukarda ismi geçen işçiler, en büyük sömürünün yaşandığı bu iş kolunda yeni bir mücadelenin başlatılmasında yer alan dernek kurucuları...

İşçi sınıfı içinde bu denli büyük bir nüfusa sahip olan inşaat işçileri arasında birkaç tabela sendika sayılmazsa herhangi bir örgütlülük bulunmuyor. Kuralsız çalışmanın bu denli kural haline geldiği inşaat sektöründe kurulan İnşaat İşçileri Derneği kısa sürede önemli bir örgütlenme hamlesi yapacak gibi görünüyor.

İnşaat İşçileri Derneği kuruluş başvurusu ile birlikte aşağıda bulunan açıklamayı yaptı.

Yapıcılar iş başında…

“Biz memleketimizi baştan sona elleriyle yapan inşaat işçileriyiz. Yaz kış , gece gündüz demeden şantiyelerde alın teri döken yapıcılarız.

En çok işçi ölümlerinin yaşandığı, güvencesiz işçi çalıştırmanın kural haline geldiği, aylık ücretlerin dahi alınamadığı, gündüz çalıştığımız şantiyenin gece ev olarak kullanıldığı, işverenin sorumluluğunda olmasına rağmen yemek ve su ücretlerinin bizler tarafından karşılandığı, işçi sınıfı içerisinde din, dil, mezhep ve kıdem ayrımının en sık yaşandığı sektörün işçileriyiz biz.

Biz inşaat işçileri, kamu emekçilerinden sonra, işçi sınıfı içerisinde en yaygın, sayıca en fazla olmamıza rağmen en örgütsüz sektörün işçileriyiz.

İnşaat İşçileri Derneği, bu örgütsüzlüğü kırmak, inşaat işçileri arasındaki dayanışmayı güçlendirmek, sektörde gerek tekelleşen gerekse de taşeronlaşan patronların sömürüsü
karşısında inşaat işçilerinin haklarını savunmak, işçi sınıfının bütün kesimleri arasındaki birliğin sağlanmasına katkı koymak amacı ile kurulmuştur.

Dernek, sömürüye karşı eşitliği, sınıf ve sektör içerisindeki patronlar eliyle organize edilen her türlü ayrım ve ayrımcılığa karşı işçilerin birliğini savunur.

Dernek, dernek üyesi olsun ya da olmasın şantiye içinde ya da dışında işçilerin patronlar eliyle gasp edilen haklarının takipçisi ve hesap sorucusudur.

Dernek, inşaat işçilerinin gündelik ve tarihsel çıkarlarının birbirleriyle ayrılmaz bir bütün olduğunu bilir ve örgütlü gücünü bu amaç için kullanır.

Dernek, işçi sınıfının dostu olan tüm kurumların dostudur.

Dernek, memleketini bırakıp gurbette kazma sallayan, günde 14 saat çekiç vuran, terini akıttığı şantiyelere kanını da akıtmak zorunda bırakılan işçilerle, bu işçilerin aileleriyle, bilgisini inşaat işçilerinin mücadelesine sunan aydınlarla, hukukçularla, bilim adamlarıyla bir bütündür.”

Derneğin adres ve telefon numarası:
Osmanağa Mah. Yoğurtçu Şükrü Sokak No:53/2 Kadıköy tel: 05346007075

(soL - Haber Merkezi)