Tuzla'da yiten 3 canın ardından, tepkiler devam ediyor

Tuzla tersaneler bölgesinde Ada Tersanesi'nde meydana gelen patlamada 3 işçinin yaşamını kaybetmesine, tersane bölgesinde çalışan diğer işçilerden de büyük tepki var. İşçilerin açıklamaları ise Tuzla'da vahşi bir kapitalizmin hüküm sürdüğünü açıkça gösteriyor.

Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde gaz sıkışması sonucu meydana gelen patlamada üç işçinin yaşamını yitirmesinin ardından işçilerin cenazeleri mesai arkadaşlarının acı bekleyişleri ve yakınlarının feryatları arasında tersaneden cenaze aracıyla çıkarıldı. Yarın saat 12.30’da Limter İş Sendikası Ada Tersanesi önünde bir basın açıklaması yapacak. soL'a açıklamada bulunan işçiler ise çalışma koşullarına isyan ediyor.

İşçinin abisi sinir krizi geçirdi
Yaşamını yitiren işçilerden Ali Sağdıç’ın abisi Mesut Sağdıç kardeşinin cenazesini almak için tersaneye girip çıktıktan sonra sinir krizi geçirdi ve kısa süreli bir baygınlık geçirirdi. Boynu kopan kardeşinin cenazesini almak için tersaneye giren Mesut Sağdıç çalışma koşullarına tepki gösterirken “Göz göre göre gözümün içine baka baka yalan söylüyorlar” ifadelerini kullandı.

“Tuzla’yı bir gelin de görün”
Tersane bölgesinde faaliyet yürüten GEMAK’ta çalışan işçi Mehmet Narin, Ada Tersanesi’nde çalışan 250 işçinin alacağı olduğunu ve 12 yıllık tazminatı olan işçilerin olduğunu dile getirdi. Kazada resmen ihmal olduğunu iddia eden Narin, kendi çalışma alanının da aynı olduğunu belirterek “Gelsinler de GEMAK’ta, Tuzla’da nasıl çalışıyorlar, görsünler” dedi.

“Devlet, hani nerede?”
Kazanın meydana geldiği Ada Tersanesi yanında bulunan DERSAN’da çalışan Hakan Çelik ise daha önce söz konusu tersanede iki hafta çalıştığını fakat kötü çalışma koşullarına tepki gösterdiği gerekçesiyle işten attıklarını söyledi.

Çelik “İş koşullarına tepki gösterdim beni iki haftada kovdular. Ada tersanesinde böyledir. Dili uzun olanları kovuyorlar, barındırmıyorlar. Emniyet diye bir şey yok bu tersanede. Sistemleri çok bozuk. Çoluk çocuğumuza ekmek götürmek için çalışıyoruz canımızdan oluyoruz. Şuraya bak. Buradaki patlama sesi çok uzaktan bile duyuldu. Bize de yazık. Nerde bu devlet, hani nerde? Çıksın piyasaya! Bu bir değil, iki değil, üç değil!” şeklinde konuştu.

“3 aydır maaş alamıyorlardı”
Komşu tersanelerden olan Nevzat İnan, Ada Tersanesi’nde çalışan işçilerin 3 aydır maaş alamadıklarını, bunu da tersanede çalışan arkadaşlarından dolayı bildiklerini belirtti. İnan ”Mesai ücretleri verilmiyor. İş koşulları çok kötü. Havalandırma sistemleri eksik. İşçi haklarını aradı mı, sendika geldi mi kovuyorlar. İşte burası böyle.” ifadelerini kullanırken 1 hafta içinde Ada tersanesi işlerin hızlı gitmesi için taşeron sisteme geçmeye hazırlandıklarını belirtti ve "Özellikler Bingöl, Erzincan, Tuncelili işçileri çalıştırmak istemiyorlar. Bir de 1 hafta içinde işleri daha hızlı gelişmesi için taşeron sisteme geçeceklerdi” dedi.

“Hepimiz ölebilirdik”
İşçiler yemek saatlerinin de düzensiz olduklarını belirterek eğer aynı anda hepimiz yemeğe gidip geri dönmüş olsaydık şu an ölü ve yaralı sayısının daha fazla olacağını ifade ettiler.

"Sürekli ölü çıkacak, işçinin canı ucuz"
Komşu tersanelerden olan Ahmet Karahan adlı işçi ise isyanını “Ada’dan sürekli ölü çıkacak. Kimse önlem filan almayacak. Çünkü bu tersanede de ve diğerlerinde de işçinin canı ucuz. Yevmiyesi 30 lira. Öldüğünde birkaç milyar tazminat verirler seni sustururlar sende ölüp gidersin işte bu kadar bu mesele” ifadeleriyle dile getirdi.

Patron “üzgünmüş”
Kaza bölgesine Has Parti İstanbul İl Başkanı Mehmet Bekaroğlu’da geldi. Bekaroğlu tersaneye girip çıktıktan sonra basına yaptığı açıklamada tersane patronun kendilerine “Üzgün” olduklarını söylediğini aktardı. İşçiler ve Limter İş sendikası Genel Sekreteri Hakkı Demiral patronun bu sözlerinin üzerine tepki gösterdi. Demiral, normalde gaz ölçümü yapılmadan işçilerin katiyen çalıştırılmaması gerektiğini belirterek sözlerini “Bu koşulda çalışırlarsa patlama şiddetli olur ve zaten öyle de olmuş. Birinin kafası kopmuştu.”

Gün boyunca arkadaşlarından haber alabilmek için bekleyen işçilere ve kaza hakkında bilgi almaya gelenlere tersane yetkilileri tarafından sözlü sataşma da bulunup, çekim yapmamalarını söylemeleri ise dikkat çekiciydi. İşçiler büyük medya kuruluşlarından gelen basın mensuplarına da tepki gösterdi. İşçiler yayınlamayacakları görüntüleri ve haberleri almamaları hususunda tepkilerini dile getirdi.

Yarın 12.30’da tersane önünde Limter İş açıklama yapacak
Gün boyunca kaza mahalline Deri İş Tuzla Şubesi, Yol İş Sendikası temsilcileri, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Temsilcileri, CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, TKP Tuzla İlçe Örgütü gelerek incelemelerde bulundu ve işçilere desteklerini sundular. Yarın Ada Tersanesi önünde 12.30’da kazaya tepki göstermek amacıyla Limter İŞ Sendikası tarafından düzenlenen basın açıklaması yapılacak.

(soL -Tuzla)