TÖB-DER yeniden...

70li yıllarda on binlerce öğretmenin örgütlü olduğu, Ankara 3 Nolu Sıkıyönetim Mahkemesi tarafından kapatılan TÖB-DER’in ‘tüzel kişiliğinin’ devam ettiğini beyan eden dilekçe Ankara Valiliği’ne verildi.

Ankara Valiliği önünde açıklama yapan Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği TÖB-DER üyeleri, çalışmalarına kaldıkları yerden devam edeceklerini belirttiler. Demokratik kitle örgütleri temsilcileri, Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç ve BDP milletvekili Akın Birdal’ın da katıldığı basın açıklaması TÖB-DER’in kapatılmadan önceki son Genel Başkan Yardımcısı İsmet Yalçınkaya tarafından yapıldı.

Açıklamada, TÖB-DER’in yüzyıllık öğretmen hareketi içinde en geniş örgütlülüğü sağladığını kaydeden Yalçınkaya, “TÖB-DER, 1970’li yıllardaki eğitim çalışanlarının üçte ikisini çatısı altında toplamış, 67 vilayette 610 şube ile en geniş örgütlenme ağını yaratmıştır” dedi.

TÖB-DER’in kurulduğu günden itibaren Hükümetler tarafından baskı altına alınmaya çalışıldığını söyleyen Yalçınkaya, şubelerin kapatılması, üyelerin sürgünlere gönderilmesinin yanı sıra 210 üyenin de saldırı, pusu ve işkencelerde öldürüldüğünü belirtti.

Ankara 3 Nolu sıkıyönetim mahkemesinin 1981’de TÖB-DER’i kapattığını ve 64 TÖB-DER'linin Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 141 ve 142. maddelerinden yargılandığını ifade eden Yalçınkaya, sıkıyönetim sonrası 1989’da yapılan yargılamada TÖB-DER yöneticilerinin beraat ettiğini vurguladı.

TÖB-DER’in hukuksal varlığı tanınmalıdır
Basın açıklamasında, 12 Eylül sürecinin ‘özel’ mahkemelerinin kapatma kararının geçersiz sayılması gerektiğini, TÖB-DER yöneticilerinin beraat ettiğini kaydeden Yalçınkaya, TÖB-DER’in hukuksal varlığının tanınması ve mal varlığının iade edilmesi gerektiğini söyledi.

Yalçınkaya, TÖB-DER’in durumunun 12 Eylül’ün hukuksuzluğuna örnek olduğunu belirterek, “ TÖB-DER’in tüzel kişiliğine sahip çıkmanın bir hak olduğuna inanarak ve tüzel kişiliği sahiplenerek çalışmalarımızı devam ettirme kararını aldık” dedi.

“Tarihi bir gün”
Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, tarihi bir gün yaşadıklarını belirterek, 12 Eylül’ün yaşattığı kuşatmada büyük bir aralık açacaklarını söyledi. Akın Birdal ise, haklar ve özgürlükler mücadelesinin sürekliliğini koruduğuna vurgu yaparak, dernek yöneticileri ve üyelerine destek mesajı verdi.

Valiliğe yapılan başvurunun ardından, TÖB-DER’in Eğitim-Sen Genel Merkezi’nde yer alan bürosunun açılışı gerçekleştirildi. Açılışta, TÖB-DER’in son Genel Başkanı Gültekin Gazioğlu’nun kızı Yasemin Gazioğlu bir teşekkür konuşması yaptı.

TÖS’ün mirası: TÖB-DER
TÖB-DER, Türkiye’de öğretmen örgütlenmesinde bir dönemeç noktası olmuş, tarihinde dört günlük iş bırakmaya, Devrimci Eğitim Şurası’nı (DEŞ) gerçekleştirmiş, Türkiye Öğretmenler Sendikası’nın (TÖS) 40 üyesi tarafından ‘Tüm eğitimciler tek çatı altında’ sloganı ile kurulmuştu.

1971’de ilk olarak Türkiye Öğretmenler Birliği (TÖB) adı ile kurulan ancak İçişleri Bakanlığının ‘birlik’ sözcüğünden ötürü tüzüğünün onaylamaması üzerine ‘Türkiye Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği’ne (TÖB-DER) daha sonra sadece öğretmenleri değil yönetici, memur, hizmetli tüm eğitim çalışanlarını bir araya getirmek amacıyla ‘Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği’ne (TÖB-DER) dönüştü.

Faaliyette bulunduğu süre boyunca bir çok miting düzenleyen, pahalılığa ve faşizan uygulamalara karşı mücadele yürüten ve DİSK gibi diğer emek örgütleri ile ortak eylemler düzenleyen TÖB-DER, 1980 yılı içinde Ankara Sıkıyönetim Komutanlığınca faaliyetten alıkonulmuş, 12 Eylül darbesini fiilen kapalı olarak karşılamış, 1981’de ise yine mahkeme kararı ile kapatılmıştı.

(soL – Haber Merkezi)