Tertip komitesi işçileri konuşturmayınca...

Samsun'da son yılların en kitlesel 1 Mayıs'ı kutlanırken, güne kürsüde yaşanan gerginlik damgasını vurdu. Tertip komitesi işçileri konuşturmayınca işçiler ve devrimci örgütler alanı terk edip ayrı kürsü kurdular.

İşçisi, kamu emekçisi, işsizi, öğrencisi, kadınıyla sendika, oda, dernek ve siyasi partiler Samsun'da 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı kutlamak üzere saat 11.00’den itibaren Atatürk İlköğretim Okulu Ray Apartmanı önünde toplandılar. Tertip komitesi Türk-İş ve KESK'ten oluşurken kortejde Türk-İş, KESK ve DİSK'e bağlı sendikalar, odalar, dernekler ve siyasi partiler yerlerini aldılar.

Son yılların en kitlesel 1 Mayıs'ı olan kortejde yaklaşık 4 bin kişi yürüdü. Saat 14.00 sıralarında alana giren kortejdeki yapıların yerlerini almasının ardından Türk-İş Konfederasyonu adına İsmail Ekşioğlu konuşma yaptı. Yoksulluğa karşı yürüdüklerini, asgari ücretin insanca yaşanabilir düzeye çıkarılmasını istediklerini, memurlar için de grevli ve toplu sözleşmeli sendika talep ettiklerini, taşeronlaşma 4-C, 4-B, iş güvencesizliğine, örgütlenmenin önünün kesilmesine karşı olduklarını belirten Ekşioğlu, çalışanların ölüme mahkum edildiğini söyleyerek "Şimdi de kıdem tazminatlarını kaldırma planları var. İleri demokrasileri sendikaların önünü kesiyor. Seçim barajının ve dokunulmazlıkların kaldırılmasını istiyoruz. İşsizlik fonundaki paraların işverene peşkeş çekilmesine son verilmesini istiyoruz" dedi.

Daha sonra söz alan KESK Dönem Sözcüsü Uğurcan Albak, başta eğitim ve sağlık olmak üzere tüm kamu hizmetlerinin ticarileşmesine karşı meydanlarda haykırdıklarını belirterek "Dayanışmaya her günden daha çok ihtiyacımız var. Cins ayrımcı politikalara karşı kadınları eve hapsetme, kadınlara yönelik şiddete, çocuk istismarına karşı toplumda adaletin tesis edilmesi için yürüyeceğiz. Savaşsız, sömürüsüz dünya yaratmayı, savaşa değil eğitime ve sağlığa bütçe ayrılmasını talep edeceğiz. İnsanların sömürülmediği hiçbir halkın din, dil, kültür farkıyla baskı görmediği dayanışmanın hüküm sürdüğü bir gelecek için, 1 Mayıs’ta tüm emekçilerin insan onuruna yakışır çalışma koşullarının sağlanması için alanlarda olacağız" şeklinde konuştu.

Tertip komitesi işçileri konuşturmadı
Albak'ın konuşmasının ardından işlerinden atıldıkları için 95 gündür hastanelerinin bahçesinde direnen Dev Sağlık- İş üyesi işçiler konuşma talebinde bulundu. Ancak işçilerin konuşma talebi reddedildi. Konfederasyonu adına konuşma talebinde bulunan DİSK Genel- İş Şube Başkanı Fahretttin Çankaya söz hakkını işçilere devretmek istediğini söylemesine rağmen kürsü tarafından reddedildi, ancak kendisinin konuşabileceği söylendi. İşçilerle yeniden görüşen Çankaya konuşmak üzere kürsüye çıkmak istedi, ancak mikrofon kapatıldı. Kürsüde DİSK Genel- İş Şube Başkanı ile tertip komitesi arasında başlayan tartışma üzerine Dev Sağlık- İş üyeleri Cemal Kömpe ve Ali Arslan Şahin kürsüye çıktı. Kürsünün işgal edildiğini, işçilerin aşağıya inmesini isteyen tertip komitesine taşeron sağlık işçileri konuşmak istediklerini belirttiler. Tertip komitesi işçilere kürsüyü koruduklarını söyledi, işçiler ise "Kürsüyü işçilerden mi koruyorsunuz?" diye sordu.

Konuşma talepleri reddedilip işçilerin elinden mikrofon alınırken alanda bulunan Dev Sağlık- İş üyeleri, DİSK üyeleri, BAT'tan atılan tütün işçileri, Halkevleri ve TKP üyeleri tertip komitesini protesto etti. Miting kortejinde TKP'nin kendileri için yaptırdığı "İşçi kıyımına hayır, Boyun eğmeyen BAT mağduru tütün işçileri" pankartıyla TKP'nin önünde yürüyen tütün işçilerinden TKP Milletvekili adayı Mahmut Çelik de kürsüye çıkarak taşeron sağlık işçilerinin yanında yerini aldı. Yaşanan sert tartışmalara rağmen konuşturulmayan işçiler kürsüden inerken müzik grubu konsere başladı. İşçiler ve tertip komitesinin tavrını protesto eden yapılar alanı terk ettiler.

İşçiler kendi kürsülerini kurdu
Mecidiye Caddesi Konak Sineması önünde kendi kürsülerini kuran işçiler adına Ali Arslan Şahin, konfederasyonların tavrını protesto ederek şöyle konuştu: "1 Mayıs'ta alanları dolduran yoldaşlar, evet bugün 1 Mayıs işçnin bayramı, bugün bu bayramı 96 gündür samsun Gazi Devlet hastanesi bahçesinde direnişimizle yaşıyoruz. Sermayenin saldırılarına sağlık işçilerinin yanısıra tüm işçilerin ortak mücadelesiyle cevap verebiliriz. 100 yıl önce 8 saatlik işgücü talebiyle birleşen tüm işçiler 1 Mayısı tarihe kazanımlarıyla yazmışlardır. Bugün de tüm işçilerin birlikte davranma zamanıdır. Birleşirsek kazanacağız."

soL adına görüştüğümüz taşeron sağlık işçileri sendikaları adına terip komitesiyle daha önce yapılan toplantılarda BAT'tan atılan tütün işçilerinin ve hastanelerden atılan sağlık işçilerini temsilen birer işçinin konuşturulması talebinde bulunduklarını ancak ısrarla konfederasyonların bu taleplerini reddederek kendilerini yoksaydıklarını belirttiler. İşçi Bayramı'nda sendikalar adına tertip komitesinin kürsüyü işçilerden kaçırdığını belirterek "Bizim kürsümüzü bizden koruyanların özeleştiri vermesini isteyeceğiz" dediler.

(soL - Samsun)