Siz bu haberi okurken, 12 işçi daha hayatını kaybedecek!

Bu haberi okuma sürenizin 3 dakika süreceğini varsayarsak, bu üç dakikada tam 12 işçi, iş cinayetleri sonucunda hayatını kaybedecek. Dünyada her 15 saniyede bir işçi çalışırken hayatını kaybediyor. 28 Nisan Dünya İş Cinayetlerinde Ölen ve Yaralananları Anma Günü”nde, söz işçi ailelerindeydi.

Dünyada her 15 saniyede bir işçi hayatını kaybederken, her 15 saniyede 160 işçi de iş kazası geçiriyor. Dünya genelinde yılda tam 2 milyon 300 bin işçi hayatını kaybediyor. Türkiye’de resmi rakamlara göre günde 4 işçi hayatını kaybederken, kayıt dışı rakamlarda hesaba katıldığında Türkiye’de her yıl 30 bin işçinin iş cinayetleri sonucunda hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Ölen işçilerin aileleri bir araya geldi
İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi işçi ölümlerine dair önemli bir etkinlik gerçekleştirdi. Türkiye’de daha önce anması yapılmayan ve ilk olarak Kanada’da başlayan, “28 Nisan Dünya İş Cinayetlerinde Ölen ve Yaralananları Anma/Yas Günü”nde, Türkiye’de çeşitli iş cinayetleri sonucunda hayatını kaybeden işçilerin ailelerini bir araya getiren İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, iş cinayetlerine dair birçok konuda önemli konuda bilgilendirmede bulundu.

İşçi katliamlarının skandal boyutları

Etkinlikte işçi ölümlerine ve 28 Nisan anma ve yas gününe dair bilgi veren bir sunum yapan İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi üyesi Aslı Odman, anma gününün 1980’lerin sonuna dair Kanada’da başladığını söyledi.

Daha sonra birçok ülkede sendikalar eliyle çeşitli anmaların yapıldığı bu günün kimi ülkelerde verilen mücadeleler sonucunda devlet tarafından da kabul edildiğini belirten Odman dünyada ve Türkiye’deki işçi ölümlerine dair şu verileri sundu:

-Her sene 2 milyon 300 bin’den fazla kadın ve erkek işçi çalışırken hayatını kaybediyor.
-İşçiler senede 337 milyon iş kazasına maruz kalıyor ve yaklaşık 160 milyon kere çalışma nedenli hastalıklara yakalanıyor.
-İş yerlerinde kullanılan toksik maddeler her sene 440 bin işçiyi öldürüyor.
-Sadece asbest kullanımına bağlı senede hayatını kaybeden işçi sayısı 100 bin.
-Her 15 saniyede, bir işçi çalışırken ölüyor.
-Her 15 saniyede 160 işçi iş kazası geçiriyor.
-Her gün 6 bin 300 işçi çalışırken ölüyor.
-Dünyada savaşlardan çok, çalışırken ölüm gerçekleşiyor.

“Türkiye’de 30 bin işçi ölüyor”
Türkiye’de her yıl resmi rakamlara göre bin 500 işçinin öldüğünü ve günde 4 işçinin hayatını kaybettiğini belirten Odman, kayıt dışı rakamlar düşünüldüğünde bu sayının en az 15 bin ila 30 bin arası değiştiğini söyledi.

“İş cinayetlerinin sorumluları belli”
Tüm bu iş kazalarının engellenebileceğini vurgulayan Odman, işverenlerin maliyet olarak gördüğü işçi sağlığı önlemlerinde, denetlemeyi yapmayanların ve iş yerlerinin doğrudan doğruya suçlu olduğunu ifade etti.

Dünyada işçi ölümleri sonucunda ailelerin verdiği mücadelelerin çok önemli kazanımlarla sonuçlandığını belirten Odman, benzer şekilde işçi ailelerinin mücadelelerini sürdürmeleri gerektiğini söyledi.

Söz işçi ailelerinde
Odman’ın yaptığı sunumun ardından, Ostim-İvedik, Davutpaşa, Tuzla tersaneleri, tekstil işçileri, enerji işçileri ve daha birçok iş kolunda meydana gelen iş cinayetlerinde ölen işçilerin aileleri sırasıyla konuşmalarını gerçekleştirdi.

Ostim-İvedik’de ölen Dilek Gürer’in ağabeyi Nihat Gürer: Biz bir şirketin 3 kuruş fazla kar etmek istemesi yüzünden canımızı kaybettik. Bu ölümün ardından 20 işçi ailesi bıkmadan mücadelemizi sürdürdük. Sadece tüp firması suçlanırken, biz sorumlu olan herkesin yargılanması için çalışıyoruz. Bu süreçte yanımızda hiç destek göremediğimizi de söylemek istiyorum

Davutpaşa’da hayatını kaybeden işçi ailelerinde İdris Çabuk: Yaklaşık 4,5 yıl önce bu olay başımıza geldi. Maalesef böyle iş cinayetleri sürekli başımıza geliyor. Biz cinayetin ardından Bir Umut Derneği ile birlikte mücadeleye başladık. Parayı alıp çekip gitmeyi düşünmedik. Biliyoruz ki biz bu ülkede hukuk güçlü olandan yana haklı olandan yana değil… O dönem İstanbul Valisi olan Muammer Güler, sorumluları korudu. Neden koruduğunu milletvekilliğine yükselince anladık.

Zonguldak Maden işçileri adına Tunay Kebapçı: Oğlumu kaybettim. Büyük ihmaller vardı gerek özel şirket gerek devlet kurumlarının çok üzgünüm.

Satılmış Kocakaya: Ben de oğlumu kaybettim. (Ağlayarak konuşmasını sürdüremedi)


Tuzla Tersane işçileri aileleri adına Ruhiye Temel:
2006 yılında eşimi kaybettim. İşçi ölümleri biliyorsunuz ki en çok tersanelerde yaşanıyor. Benim eşimin vücudu patlamanın ardından yüzde 95 oranında yanmıştı. Olayın ardından çok üzülerek kan parası için masaya oturduk. Buna mecburdum çocuklarım için…

Elektrik işçileri adına ölen BEDAŞ işçisinin ağabeyi Mustafa Keleş: 2 yıl önce Gaziosmanpaşa’da kardeşim öldü. Bu ölümün tek sorumlusu işini bilmeyen insanların daha ucuz olduğu için işe alınmasıydı. Aradan iki yıl geçti ancak hala dava açılamadı. Bir gün herkese adalet lazım olur diyor siyasiler ama adalet bize gelince her nedense yok oluyor.

Gülseren Yurttaş’ın kardeşi Hatice Yurttaş: Ablam Sarayburnu’nda bir vincin devrilmesi sonucunda öldü. İşçi ölümlerini engellemek için alınması gereken önlemler açıkça maliyet olarak görüldüğünden bu ölümler bu kadar kolay gerçekleşiyor. Buna karşı tüm işçi aileleri birlikte olmalıyız.

Van depreminde hayatını kaybeden DHA muhabiri Selahattin Yılmaz’ın eşi: Ağlayarak konuşamadı…

İş cinayetinde ölen ev emekçisinin eşi Hüseyin Algan: Eşim pencereleri silerken düşerek öldü. Vefat ettiği evden bir kez dahi aranmadık. Söyleyecek çok şeyim yok…

(soL - İstanbul)