Şirin Cemgil Sinan’ının yanında

17 Nisan'da Almanya'da hayatını kaybeden Şirin Cemgil'in cenazesi bugün Karacaahmet Sultan Cemevi’ndeki törenin ardından eşi Sinan Cemgil’in yanına defnedilecek.

soL (HABER MERKEZİ) 16 Nisan günü bağırsak düğümlenmesi ve bağlı zehirlenme tanısıyla hastaneye kaldırılan Şirin Yazıcıoğlu Cemgil, komadan çıkamayarak 17 Nisan sabahı 64 yaşında aramızdan ayrıldı. Almanya'nın Duisburg kentinde yaşamını yitiren 68 kuşağının önde gelen devrimcilerinden Cemgil, 38 yıl sonra Sinan'ına ve doğduğu topraklara kavuşuyor.

Şirin Cemgil 25 Nisan Cumartesi (bugün) saat 11.00'de Karacaahmet Sultan Cemevi'nde düzenlenecek törenden sonra Karacaahmet mezarlığında yatan Sinan Cemgil'in yanına defnedilecek. Cemgil için daha önce, yaşadığı Duisburg kentinde Alte Feurwache'de oradaki dostları ve yoldaşları bir anma toplantısı yaptı.

68'lerin 'Şirin'i
2005 yılı 31 Mayıs sabahı, İstanbul'da Karacaahmet mezarlığında, Sinan Cemgil'in anma törenine gönderdiği mesajında, "aranızda olmak isterdim. Orada, ömrümün sessiz çığlığının yankılandığı, sevdiğimin gömülü olduğu yerde" demişti.Şirin Yazıcıoğlu Cemgil 11 Mayıs 1945'te Denizli'nin Buldan ilçesinde doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Kısa bir dönem avukatlık yaptı. Türkiye İşçi Partisi Çankaya şubesi üyesi olan Cemgil F.K.F (Fikir Kulüpleri Federasyonu) kurucusuydu. 1968 öğrenci hareketi içinde aktif olarak yer aldı. Sinan ve Şirin Cemgil öğrenciyken evlendiler. Çocuklarına devrimci mücadele sırasında kaybettikleri yoldaşları Taylan Özgür'ün adını verdiler. Sinan Cemgil 31 Mayıs 1971'de Nurhak'ta öldürüldü. Şirin Cemgil 12 Mart darbesinden sonra cezaevine girdi.

12 Eylül darbesini izleyen günlerde tekrar tutuklanan Şirin Cemgil, serbest bırakıldıktan sonra 1982'de sürgün olarak ayrıldığı ülkesine ancak ölümünden sonra dönebildi. Bir komünist olarak yurt dışında da sürdürdüğü siyasi mücadelesi 17 Nisan sabahı Almanya'nın Duisburg kentinde sona erdi.