Maden sahibinden 'kan bedeli' ilanı

Bükköy Madencilik'in patronu verdiği yarım sayfalık gazete ilanıyla ölen işçiler için ödeyecekleri "kan bedeli"ni ilan etti. Ercan, ilanda bu cüreti aldığı mercilere teşekkür etmeyi de unutmadı.

Mustafakemalpaşa'da almaya zahmet etmediği önlemlerle 19 kişinin ölümüne yol açan Bükköy Madencilik'in patronu Nurullah Ercan, Hürriyet gazetesine yarım sayfalık bir ilan verdi. Türkçe'den ve insanlıktan sınıfta kalan duyuruda, "Yaraların sarılmasına her zaman ve her aşamada dayanak ve olanak sağlamak, hem insani ve hemde vicdani sorumluluğumuz altındadır" deniliyor ve "... söz konusu müessif olayda hayatını kaybeden çalışanların eş ve çocuklarına ilk aşamada her bir aile bazında ve ileride tamamlanmak üzere, 23 Aralık 2009 tarihinden itibaren 15.000,00 TL ödeme yapılacaktır" ifadesine yer veriliyor. "İleride tamamlanmak üzere" vurgusu ile Ercan, "vicdan yıkama tarifesi"ndeki sınırlarını da hatırlatmış oluyor.

Altı paragraftan oluşan duyurunun en uzun paragrafı "teşekkür" bölümü. Ercan ilanda "gereken tedbirleri alarak bütün ilgilileri harekete geçiren" Enerji ve Tabii Kayaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Devlet Bakanı Faruk Çelik başta olmak üzere yerel idareciler, TKİ ve TTK yetkililerine teşekkür ve şükranlarını sunmuş.

Ercan, hakkında yapılan "yanlış ve kasıtlı" haberler için "ayar" vermeyi de ihmal etmiyor. Devamı hem Türkçe hem izan sınırlarını kırıp geçiyor:
"... hakkımızda bir yakalama ve tutuklama kararı olmadığı gibi, saklanmamız veya herhangi bir yere kaçmamız veyahut adalate hesap vermekten kaçınmamız da söz konusu olamaz. Kaldı ki, olayı duyur duymaz Mustafa Kemalpaşa'ya hareket etmiş olmamıza rağmen, geçirdiğimiz rahatsızlık nedeniyle Ankara'ya dönmek zorunda kalınmış, doktorumuz müsade etmediği halde 14 Aralık 2009 tarihinde tekrar kazanın meydana geldiği Mustafa Kemalpaşa İlçesi'ne ve oradan kömürocağına ulaşmış bulunmaktayız.Ancak, ocakta fenalaşmamız üzerine ve kimseyle temas kuramadan tekrar Ankara'ya dönmek durumunda kaldık. Dolayısı ile Yazılı ve Görsel Basınımızda bur durumun aksine yönelik bazı haberler doğru olmadığı gibi, bunu kabullenmemizde mümkün değildir."

Cüretin kaynağı AKP
Ercan'ın bu cüreti nereden aldığı ise çok açık. 21 Aralık tarihli Star gazetesinde Hüseyin Özay, halkın Mustafakemalpaşa'ya taziyeye giden Bakan Taner Yıldız'dan maden ocağının kapatılmamasını istediğini iddia etti. "Yıldız, yine patlamanın ardından gittiği Bursa'da bölgedeki halk ile bir araya gelerek, madenler hakkında görüşlerini aldı. Bu toplantılarda, Yıldız, bölge halkına, 'İsterseniz maden ocağını kapatabiliriz' dedi. Bunun üzerine, madende yakınları çalışan herkes ayağa kalktı ve madenlerin kapatılmasını istemediklerini bildirdiler."

Ercan'ın AKP ile yakınlığının en açık kanıtlarından birini 20 Aralık tarihli Akşam gazetesinde Çiğdem Toker yazdı: TKİ'nin özel maden ocaklarından alıp dağıttığı 7,5 milyon tonluk "sadaka" kömürde Ercan'ın ocaklarının hatırı sayılır miktarda payı bulunuyor.

(soL)

Not: Alıntılardaki tüm Türkçe hataları orijinaldir.