Kasım ayında en az 82 işçi hayatını kaybetti!

Kasım ayında en az 83 işçi iş cinayetleri sonucunda hayatını kaybetti.

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Kasım ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Buna göre Kasım ayında en az 82 işçi hayatını kaybetti.

İşte Kasım ayı raporu:

Ölümler en çok inşaat, maden ve metal sektörlerinde yaşandı…
Kasım ayında yaşanan iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı şöyle: İnşaat sektöründe 36 işçi maden ve metal sektörlerinde 10’ar işçi mevsimlik tarım, çimento-cam ve enerji sektörlerinde 4’er işçi ağaç, nakliye ve haberleşme sektörlerinde 2’şer işçi gıda, deri, tersane, büro, sağlık, konaklama, belediye sektörlerinde 1’er işçi ve tren çarpması sonucu bir yurttaş can verdi.

İstanbul’da kentsel yıkım, Samsun’da ve Manisa’da göçükler…
Kasım ayında tespit edilen 82 iş cinayetinde 13 ölüm İstanbul’da 6 ölüm Samsun’da 4 ölüm Trabzon’da 3’er ölüm Bursa, İzmir, Kayseri, Konya, Manisa, Sivas ve Zonguldak’ta 2’şer ölüm Adana, Antalya, Artvin, Bolu, Çorum, Erzurum, Kahramanmaraş, Muğla, Niğde ve Tekirdağ’da 1’er ölüm Afyon, Ankara, Balıkesir, Edirne, Erzincan, Gümüşhane, Hakkâri, Hatay, Kırşehir, Kocaeli, Kütahya, Malatya, Muş, Rize, Sakarya, Şanlıurfa, Şırnak ve Yalova’da yaşandı.

Uygarlığın Mimarı! Suryapı İnşaat’ta 4 işçi zehirlenerek aramızdan ayrıldı…
2 Kasım’da Çorum’dan mekanik işlerinde çalışmak üzere gelen işçiler 52 yaşındaki Recep Cırıl, oğlu 22 yaşındaki Âdem Cırıl, akrabaları 23 yaşındaki Ahmet Tiryaki ve 18 yaşındaki Mustafa Bayrak’ın cenazeleri, işe çıkmamaları üzerine sabah 08.00’da arkadaşları tarafından kaldıkları konteynırda bulundu. Arkadaşlarımızın tam olarak nasıl zehirlendiklerini bilmiyoruz. Ancak daha evvel Esenyurt’ta 11 işçinin katledilmesi ile ortak bir nedeni var: İşçilerin barınma koşulları… Varolan yasalara bile uyulmayarak, Suryapı İnşaat’a ait şantiyede bulunan konteynırlar 4’er işçinin kaldığı 10’ar metrekarelik bölümlere ayrılmış. Yani 2 ranza ve 4 işçi kişi başı 2 buçuk metrekare yerde barınmak zorunda bırakılmış… Yine dikkat çekmemiz gereken bir husus da şantiyeye çevrilen İstanbul’da Kasım ayında 9 inşaat işçisinin hayatını kaybetmesi…

Uyar Madencilik’e dikkat! Her ay aynı nedenle işçiler can veriyor…
Eylül ve Ekim’de yaşanan iş cinayetlerine bu ay bir yenisi eklendi. 12 Kasım’da akşam vardiyasında yaşanan iş cinayeti sonucu Murat Yılmaz ve Hasan Gököz hayatlarını kaybetti. Ekim ayında yaşanan iş cinayeti sonrası işçiler üretimi durdurmuş ve iş müfettişleri madeni teftiş etmişlerdi. Ancak patron bu direniş karşısında boş durmadı ve işe 200 yeni taşeron işçi aldı. Hayatını kaybedenler işte bu arkadaşlarımızdır…

Cengiz İnşaat’a ait Samsun Eti Bakır’da 6 işçi kazan kapağının altında kaldı…
Makine Mühendisleri Odası'nın tespiti şöyle: “Samsun’da 6 işçinin ölümü ile sonuçlanan olay, taşeron firmanın hatta taşeronun-taşeronu olan firmanın amonyak kazanı kapağını montajı sırasında meydana gelmiştir. 34 m. çapında, 24 mm. kalınlığında kesik küre şeklindeki amonyak tankı kubbesinin yerdeki son donanımı üzerine (yaklaşık 6 m. yüksekliğinde) reglaj (puntalama) ve montajına geçilecekken, kubbe altındaki desteklerin yetersiz, emniyetsiz olması nedeniyle yükü taşıyamaması ve çalışan işçilerin üzerine düşmesi şeklinde meydana gelmiştir. Bu cinayettir, tonlarca yükü bir yere indirirken altındaki onlarca işçinin ya o an işlem bölgesinde bulundurulmaması yanı sıra proses çalışan bulunmasını gerektiren bir durum varsa yük düştüğünde çalışanların üzerine gelmemesi için düşen parça ile işçiler arasına kafes yapılması gerekir.”

İnşaat Mühendisleri Odası'nın da yaptığı açıklamada Cengiz İnşaat’ın siciline dikkat çekti: “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu"nun piyasacı bir akılla hazırlandığına dair eleştirilerle beraber, geçen yıl Adana‘da meydan gelen baraj kazasının da aynı şirketin adıyla karşılaştığımızı hatırlatıp, sorunun kaynağına ve çözümün hangi düzlemde aranacağına dair işaret edebiliriz.”

(soL - Haber Merkezi)