İşçilerin payına ölmek düşüyor: Ocak ayında 62 işçi öldü

Ezilmeler, göçükler, servis kazaları, patlamalar, düşmeler, zehirlenmeler… İş cinayetleri kadın, erkek, çocuk demeden, ülkenin dört bir yanında Ocak ayında da devam etti. İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin Ocak ayı verilerine göre ikisi çocuk ve üçü kadın olmak üzere en az 62 işçi hayatını kaybetti.

Ocak ayında 15’i inşaat, 1’i silikosiz, 9’u büro, eğitim ve sinema işçisi olmak üzere toplam 62 işçi hayatını kaybetti. 10 Şubat tarihinde ise, geçtiğimiz yıl Zonguldak’ta toprak altında kalan ve hala çıkarılamayan 9 işçi için tam 1 yıl geçmiş olacak.

İnşaatlar can almayı sürdürüyor
İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin Ocak ayı verilerine göre en çok ölüm inşaat sektöründe gerçekleşiyor. Ocak ayında sadece bina ve yol inşaatlarında çalışan 15 işçi hayatını kaybetti. İnşaat işçilerin çalışma koşullarını ve kötü koşullarını bir kez daha gözler önüne seren veriler sadece tespit edilen ölümleri gösterse de gerçek sayının çok daha fazla olduğunu tahmin etmek hiç de zor değil.

Türkiye'de sayılar son yıllarda yaşananları net biçimde gözler önüne seriyor.

Büro, eğitim ve sinema işçileri ölüyor
Meclisin açıkladığı verilere göre iş cinayetlerinin daha az görüldüğü varsayılan büro, eğitim ve sinema işkolunda Ocak ayı içinde tespit edilen sayılara göre 9 işçi hayatını kaybetti.

10 yılda 50 Silikozis ölümü
İnsan hayatının nasıl hiçe sayıldığının en net göstergelerinden biri olan silikozis işçilerinin çalışma koşulları can almaya devam ediyor. Kot kumlama işçilerinin maruz kaldığı silikozis hastalığından dolayı Ocak ayında bir işçi daha hayatını kaybetti. Böylece tespit edilebildiği kadarıyla son on yılda silikozis sonucu hayatını kaybeden kot kumlama işçisi sayısı 50’ye yükseldi.

En çok işçi cinayeti İstanbul’da
Ocak ayında tespit edilebilen 62 iş cinayetinde, 6 ölüm İstanbul’da 5’er ölüm Antalya, Balıkesir ve Konya’da 4’er ölüm ise İzmir, Maraş ve Kırıkkale’de yaşandı.

Barınma koşulları 5 Diyarbakırlı işçiyi öldürdü
Diyarbakır’dan İstanbul’a çalışmak için gelen 5 genç işçinin yangında hayatını kaybetmesine de değinilen raporda, bu olayın işçilerin barınma sorununun, çalışma hayatının parçası olduğu, çalışırken ölenlerin, barınırken de korunamadığını gösterdiği vurgulandı.

Baraj işçilerini yoğun çalışma koşulları öldürüyor
Maraş’taki Kandil Barajı’nın inşaatında hayatını kaybeden 3 işçiye de değinen rapora göre, baraj yoğun ve uzun iş saatleri ve alınmayan önlemler dolayısıyla ölüm riskiyle burun buruna çalışıyorlar. Raporda bu duruma dikkat çeken İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, barajlarda çalışan işçiler ölümlerin artabileceğine işaret etti.

SGK istatistikleri yine eksik ve yanıltıcı
SGK’nın iş kazaları ve meslek hastalıklarına ilişkin resmi istatistikleri yayınladığını hatırlatan İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi açıklamasında “SGK İstatistikleri, ait olduğu yıl meydana gelen kaza ve hastalıkları değil, ‘SGK’nın sözkonusu yılda incelemesini tamamladığı’ olayları yansıtmaktadır. Bu yüzden rakamlar eksik ve yanıltıcıdır” denildi.

“Buna karşın SGK verileri değerlendirildiğinde 2009 yılı verilerinde bin 171 olan iş kazası sonucu ölümlerin 2010 yılı verilerinde bin 434’e yükselerek yüzde 22,5 arttığı görülmektedir”denilen raporda, 2009 yılında olmamasına rağmen, 2010 yılı verilerinde 10 meslek hastalığı ölümünün görüldüğü vurgulandı.

“İşçileri örgütsüzlük öldürüyor”
İş cinayetlerinin her geçen gün artmasının “güvencesizlik” ve ‘örgütsüzlük’ gerçeğini gözler önüne serdiğinin belirtildiği raporda, sözleşmeli, taşeron çalıştırma koşullarının egemen olmasının ve sendikal anlamda, işçi örgütlüklerinde uygulanan baskıların işçi ölümlerinin artmasına neden olacağına işaret edildi.

Zonguldak’ta 2011 yılı Şubat ayında toprak altında kalan işçilerin üzerinden yakın zamanda tam bir yıl geçmiş olacağının belirtildiği raporda, devletin işçi sağlığı bir yana ölüsünü bile çıkarmak için çaba göstermediği belirtilirken, “Hızlı bir biçimde devletten ve sermayeden bağımsız bir işçi sağlığı ve güvenliği politikası oluşturulması için mücadele verilmeli” denildi.

(soL - Haber Merkezi)