İşçi katliamı sürüyor: Mart ayında 55 emekçi hayatını kaybetti

AKP iktidarında işçilerin payına ölüm ve yoksulluk düşmeye devam ediyor. Mart ayında 55 emekçi iş cinayetleri sonucunda hayatını kaybetti.

İsmail Şenkaya, Ahmet Kutlucan, Mustafa Deveci, Ayhan Aydoğdu, Muhammet Aydoğan, Taner Kaleli, Fahri Çalışkan, Kader Özcan, Mustafa Çiçek, Hakan Akbaş, Mehmet Akın, Ahmet Yıldız, Bünyamin Duran, Mahmut İstek, Mehmet Yıldırım, İsmail Özdemir, Behlül Baylay, Sedat Kaçar, Mustafa Gündüz, Sadettin Çam, Nurettin Kızılbay, Mustafa Kahraman, Kerim Hüseyinoğlu, Nebi Soydoğan, Ahmet Güney, Zeynep Aybüke Baraş, Ahmet T., Zeki Aydın, Sami Toplar, Kemal Aydın, Metin Kartal, Şaban Tekin, Mustafa Demirtaş, Ramazan Aydın, Ahmet Sefer Bakar, İlyas Yılmaz, Cemal Akıncı, Müslüm Kıcı, Seçkin Güneş, S.B., Cengiz Tayoğlu, Sema Müstecaplıoğlu, Şentürk Çavuş, Nurettin Durgun, Ersin Eker, Bayram Demir, Ercan Uysal, Musa Erkan, Bahtiyar Zorlu, Şükrü Uymaz, Hasan Yolcu, Ali Fuat Karaöz, Nilüfer Korku, Ömer Ark, İskender Türe...

Bu ay iş cinayetlerinde hayatlarını kaybeden işçilerden sadece tespit edilebilen isimler böyle... Hergün birçok emekçi patronların iktidarında hayatını kaybetmeyi sürdürüyor.

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin Mart ayı iş cinayetleri raporu AKP iktidarında işçilerin payına ölüm düştüğünü bir kez daha gözler önüne serdi.

İşte Mart ayı raporundan bir bölüm:

Mart ayındaki işçi ölümlerinin 15’i inşaat, 6’sı metal, 6’sı madencilik ve 5’i kimya sektörlerinde yaşandı. İstanbul’da 10, Muğla’da 5, İzmir ve Sakarya’da ise 4 işçi hayatını kaybetti.

Adana’da 13 yaşındaki çocuk işçi Ahmet Yıldız
Ahmet Yıldız okul harçlığını çıkartmak ve ihtiyaçlarını karşılamak için merkez Yüreğir İlçesi Keresteciler Sitesi’ndeki Koç Plastik’te çalışmaya başladı. Ortalığı süpürecek, çay getirecek ve haftalık 100 lira alacaktı. İşe başladıktan iki ay sonra, 14 Mart’ta, patronu Ali Koç tarafından ağır yaralı olarak Adana Devlet Hastanesi’ne getirildi ve “plakasını alamadığımız bir otomobil çarpıp kaçtı” denildi. Ancak yapılan tespitler sonucu Ahmet’in kafasının pres makinesine sıkıştığı belirlendi… Ülkemizde birileri dolar milyarderi olup televizyonlarda boy gösterirken onun payına ölmek düştü…

13 yaşındaki Ahmet Yıldız, ülkemizdeki bir milyon çocuk işçinin yaşamının sembolüdür!

Tam iki buçuk yıl önce, AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Türkiye’nin çocuk işçi çalıştırmayla mücadelede başarılı olduğunu belirtmişti. Füle, “Türkiye 2014 itibarıyla çocuk işçi çalıştırmayı bitirmeyi taahhüt ettiğini ve Uluslararası Çalışma Örgütü’nün Türkiye’yi 2006 yılında çocuk işçilikle mücadelede başarı sağlayan üç ülkeden biri seçmesine neden olduğunu” söylemişti. Bu söylem Türkiye’de çocuk işçiliğin hasıraltı edilme çabalarının bir göstergesi değil midir? Ahmet’in ölümü resmi söylemlerin tam tersini işaret etmektedir.

(soL - Haber Merkezi)