Aralık ayında 52 işçi hayatını kaybetti

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, aylık olarak duyurduğu iş kazaları raporunda, Aralık ayında 52 işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Yine Aralık ayında en az 334 işçi de çeşitli şekillerde yaralandı.

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Unkapanı Bölge Çalışma Müdürlüğü önünde Aralık ayı iş kazaları ve meslek hastalıkları raporunu açıkladı. Rapora göre Aralık ayında en az 52 işçi iş cinayetleri sonucunda hayatını kaybederken, yine en az 334 işçi de yaralandı.

İş cinayetleri inşaat ve maden ağırlıklı
Grup adına Aslı Odman'ın okuduğu açıklamada, Aralık ayında yaşanan iş cinayetlerine tespit edebilen sayının 52 olduğu belirtildi. En az 334 işçinin de yaralandığını belirten Odman, “Güvencesiz çalışmanın en görünür olduğu inşaatlarda bu ay 18 işçi öldü, 45 işçi yaralandı. Madenlerde 8 ölüm, 20 yaralanma ve enerji sektöründe 7 ölüm, 7 yaralanma yaşandı. Ataması yapılmayan bir öğretmen yaşamına son verdi. 6 sağlık emekçisi hastanelerde şiddete maruz kaldı. 15 yaş altındaki 5 çocuk ve 16-18 yaş arasındaki 10 genç işçi çalışırken yaralandılar. İş cinayetleri İzmir, İstanbul, Erzurum, Mersin, Zonguldak, Şırnak ve Urfa’da yoğunlaştı” dedi.

9 madenci cenazesine 11 aydır ulaşılamadı
Maden sektöründe yaşanan ölümlere ve hala toprak altındaki madenci cenazelerine dikkat çekilen açıklamada Odman, "10 Şubat 2011’den beri 2’si mühendis 9 maden emekçisi arkadaşımızın cenazeleri Kahramanmaraş Çöllolar Kömür Havzası’nda toprak altındadır. Bu durum AKP iktidarının ve sermayenin hayatımıza verdiği değerin ve yaşananlara karşı bakışının en açık göstergesidir."

10 bin işçi hayatını kaybetti
Basın açıklamasında söz alan İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, Çöllolar’da meydana gelen iş kazası sonrasında meclise soru önergesi verdiklerini ancak bir yanıt alamadıklarını belirtti. Son on yılda 10 bin işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini hatırlatan Tüzel, Uludere’de katledilenlerin iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerden farkı olmadığını söyledi.

(soL - Haber Merkezi)