AKP'nin ve zenginlerin iktidarı 13 yaşındaki Ahmet'i fabrikada öldürdü!

Ahmet henüz 13 yaşındaydı. Yaşıtları henüz oyun oynamaya devam ederken, Ahmet okul harçlığını çıkarmak için fabrikada çalışan bir emekçi çocuğuydu. AKP'nin ve zenginlerin iktidarı, 13 yaşındaki Ahmet’i okul harçlığını çıkartmak için çalıştığı fabrikada pres makinesine sıkıştırarak öldürdü.

Bir yanda zenginler kârlarına kâr katmaya devam ederken emekçilerin payına yine ölmek düşüyor. 13 yaşındaki ilkokul öğrencisi Ahmet Yıldız, okul harçlığını çıkarmak için çalıştığı fabrikada korkunç şekilde yaşamını yitirdi.

Patron hem ölümüne neden oldu, hem yalan söyledi!
Olay dün öğlen saatlerinde merkez Yüreğir İlçesi Keresteciler Sitesi'ndeki Koç Plastik'te meydana geldi. DHA'da yer alan habere göre, Şehit Öğretmen Sait Korkmaz İlkokulu 7'nci sınıf öğrencisi olan Ahmet Yıldız, okul harçlığını çıkarmak için Ali Koç adlı bir patrona ait plastik fabrikasında çalışmaya başladı. Çay ve temizlik işlerine yardımcı olması için 100 lira haftalıkla işe alınan Ahmet, işyeri sahibi tarafından ağır yaralı olarak Adana Devlet Hastanesi'ne getirildi.

Patronun önce gerçek dışı bir ifadeyle hastane görevlilerine, "Plakasını alamadığımız bir otomobil çarpıp kaçtı" dediği Yıldız, yapılan tüm müdahaleye karşın öldü.

Ahmet Yıldız'ın kafasının her iki yönünde de ezilme olduğunu belirleyen doktorlar, "Trafik kazası olması imkansız" diyerek polise bilgi verdi. Doktorların uyarısı üzerine harekete geçen Cinayet Bürosu ekipleri, Ali Koç'un ifadesini aldı. İlk ifadesinde yalan söylediğini kabul eden Ali Koç, "Pres makinesinden çıkan numuneleri alırken kafası sıkıştı. Yaralanınca hastaneye getirdik" itirafında bulundu.

Çoğu kayıt dışı çalıştırılıyor
2012 yılında en az 154,3 2012 yılında ise yine binin üzerinde emekçi hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden bu işçilerin içinde küçük yaşta çalışmak zorunda kalan Ahmet gibi yüzlerce emekçi çocuğu da vardı. Çoğu kayıt dışı çalışan ve öldükleri dahi bilinemeyen yüzlerce çocuk işçi gibi o da harçlığını çıkarmak için çalışıyordu.

Adana'da 13 yaşındaki Ahmet Yıldız, okul harçlığını çıkartmak için haftalık 100 liraya çalıştığı plastik fabrikasında pres makinesine sıkışarak yaşamını yitirdi.

Türkiye'de 1 milyon çocuk işçi var
Çocuk işçi ölümleri yaşanmaya devam ederken geçtiğimiz yıl DİSK tarafından açıklanan bir veri dünya genelinde çocuk işçiliği ve Türkiye'deki durumu gözler önüne sermişti. Buna göre, Dünya genelinde 306 milyona ulaşan çocuk işçi sayısı Türkiye’de ise 1 milyona yaklaştı. DİSK-AR’ın çalışmasında, Türkiye’de 958 bin çocuk işçinin olduğuna vurgu yapılırken, çocuk işçiliği ile mücadelenin ivmesinin de giderek düştüğüne dikkat çekilmişti.

Çocuk işçiler ağır işe
Konuya ilişkin bir diğer skandal gelişme ise kısa süre önce gerçekleşti. Çocuk işçiler kayıt dışı biçimde ağır işlerde çalıştırılarak öldürülmeye devam edilirken, AKP iktidarı çocuk işçilerin ağır işlerde çalışmasının önündeki yasal engelleri de kaldıracak bir düzenleme hazırladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, "Çocuk ve gençlerin çalışamayacakları işler" listesini yönetmelikten çıkarırken, 16 yaşındaki çocuk işçilerin ağır işlerde çalıştırılmasına da olanak sağladı.

(soL - Haber Merkezi)