TKP Taksim Meydanı'nda direniş kürsüsü kurdu

Türkiye Komünist Partisi dün Taksim Meydanı'nda Gezi Parkı direnişine ilişkin aydın ve sanatçıların da katıldığı bir kürsü kurdu.

Tüm ülkeye yayılan direnişin merkezi olan Taksim Meydanı’nda TKP tarafından kurulan kürsüde, Antakya'da polis tarafından öldürülen Abdullah Cömert anıldı. Gazeteci-Yazar M. Kemal Erdemol, NHKM'den Orhan Aydın ve soL gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kemal Okuyan ile Antakya Gençliği adına bir genç konuştu. Hilmi Yarayıcı, Gülcan Altan ve Viramosa ise şarkılarını söyledi.

“Abdullah Cömert’in mücadelesi devam ediyor”
İlk olarak kürsüye çıkan sanatçı Hilmi Yarayıcı sekiz gündür süren direnişte üç insanın hayatını kaybettiğini söyleyerek yetkilileri ciddiyete çağırdı.

Yarayıcı direnişin sonlanması için altı boş pazarlıklardan bahsedildiğini hatırlatarak buna karşı çıkmak gerektiğini vurguladı. Boyun eğmeyenleri bir kez daha kutlayan Yarayıcı, Hatay'da yaşamını yitiren Abdullah Cömert'i andı. Hilmi Yarayıcı daha sonra “Karlı Kayın Ormanında”, ve “Güzel Günler Göreceğiz” şarkılarını seslendirdi.

“Padişah bozuntusu”
Nâzım Hikmet Kültür Merkezi adına konuşan tiyatro sanatçısı Orhan Aydın öfkesini bu meydandan aldığını, daha fazla haykırmak gerektiğini söyleyerek sözlerine başladı. Hükümetin eşitlik, özgürlük, kardeşlik dendikçe "höykürdüğünü" söyleyen Aydın, adalet denildiğinde ise üstlerine biber gazı yağdırıldığını anlattı. Aydın şöyle devam etti:

"Kentimiz talan ediliyor, yıkılıyor. Direnişin 7. günündeyiz. Nâzım Hikmet'in ölüm yıldönümünde siz ona büyük bir hediye verdiniz. Bu padişah bozuntusu hala iki gün önce TV'de mahkeme kararına rağmen AKM'yi yıkacağını söyledi.

Bu padişah bozuntusu AKM'den bir tek tuğla çekerse onun altında kalır. Hükümet büyük operasyonlarla yok etmeye çalışıyor her şeyi. Devlet Opera Bale ve Senfonisini yok etmeye çalışıyorlar. Bir sanatçı olarak bunu şiddetle reddediyorum. Korkmadığımızı gösterdik."

Tiyatro sanatçısı Metin Coşkun Nazım Hikmet'in Kerem Gibi şiirini okudu.

“Halk korkuyu ve yalanı yendi”
Medyanın inanılmaz sansürüne karşın Gezi Parkı direnişinin en önemli seslerinden biri olan, direnişi tüm Türkiye'ye duyurmak için çalışan soL gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni ve TKP Merkez Komite Üyesi Kemal Okuyan, "Türkiye'nin aydınlarını, yurtseverlerini, ilericilerini ve Türkiye'yi teslim etmeyeceğim diyen cesur insanları" selamladı.

Türkiye'de halkın korkuyu ve yalanı yendiğini, 30 yıllık sessizliğini bozduğunu anlatan Okuyan korku ve yalanın ardından ihanet ve ikiyüzlülüğe de direnilmesi gerektiğini vurguladı.

AKP'nin riyakar yüzünün ortaya çıktığını söyleyen Okuyan, “Kötü polis gitti, iyi polis geldi. Gül geldi, Arınç geldi” diyerek riyakarca konuştuklarını söyledi. Okuyan hiç kimsenin ön görmediği bir zamanda halk hareketi yaratıldığını, daha önce bu halkın AKP'ye de anayasasına da sığmayacağını söylediklerini vurguladı.

“Korkuyorlar ve yalan söylüyorlar”
Okuyan, AKP'nin eylemlerden korktuğu için Gezi Parkı’nı verebileceğini söyleyerek, buna karşın “Hükümet İstifa” sloganlarının bırakılmaması gerektiğini ifade etti. Okuyan, “Korkuyorlar ve yalan söylüyorlar. Halkın barikatlarından, kadınlardan, gençlerden, işçilerden, mahallede tepki verenlerden korkuyorlar. Bu iş bitti. AKP diktatörlüğünün bitebileceğini gördük. Bu mücadele sürecek. Direnişin kritik günlerinden geçiyoruz. Direnişin sönümlenmesini bekliyorlar. Taviz verip yollarına devam etmek istiyorlar. 11 yıllık hesap hemen sorulur mu? O kadar birikim var.” dedi.

Okuyan'ın ardından Viramosa grubu şarkılarını söyledi.

Gazeteci -Yazar Mustafa Kemal Erdemol, Taksim'e gelmeden önce Suriye Haber Ajansı telefonla konuştuğunu ve Suriye'den selamlar getirdiğini, Suriyelilerin de direnişi desteklediklerini söyleyerek sözlerine başladı.

Erdemol’dan üç haber
Padişahın ne hale getirildiğini göstermek için üç yeni gelişme anlatacağını söyledi: "Bugün Fas Kralı Tayyip Erdoğan ile görüşmeyi reddetti. Cezayir'de bazı milletvekilleri Suriye halkının yanında oldukları için Tayyip Erdoğan'ı konuşturmadılar. Rusya Devlet Başkanı Putin, Erdoğan'ın muhalefet ve toplum ile daha fazla diyolog halinde olması gerektiğini söyledi. Bu sözler tanıdık. Esad için de aynı şeyi söylüyorlardı. Ancak Esad ile Erdoğan aynı diyenlerin ağzını yırtarım. Esad antiemperyalist mücadele veriyor."

Cömert'in mücadelesi sürecek
Antakya Gençliği adına konuşma yapan Hüseyin adlı bir yurttaş, Antakya'da arkadaşlarını kaybettikleri için üzgün olduklarını, direnişin devam etmesi ile onu yaşatacaklarını söyledi. Antakya ile iktidarların her zaman sorun yaşadığını, gerici çetelere izin vermediklerini ifade etti. Bir yanlarının Anadolu'ya bir yanlarının Suriye'ye ait olduğunu söyleyen Hüseyin, Suriye halkının yanında olduklarını, oradaki mücadelenin devam ettiği gibi buradaki mücadelenin de devam edeceğini söyledi.

Daha sonra sanatçı Gülcan Altan ve Volkan Akkaş sahneye çıktı. Altan’ın “Hasta Siempre”yi söylediği dakikalarda binlerce kişi şarkıya eşlik etti.

Neslihan Koçaslan-soL