TKP: İzmir meselesi mi, memleket meselesi mi?

TKP İzmir İl Örgütü bir bildiri kaleme alarak son dönemde İzmir üzerinden yürütülen tartışmalara değindi.

TKP İzmir İl Örgütü tarafından yapılan açıklamada İzmir halkına AKP'ye ve ABD'ye karşı birleşme çağrısı yapıldı. Yayınlanan bildirinin metni şu şekilde:

İzmir Meselesi mi, Memleket Meselesi mi?

Gazetelerde, haberlerde, tartışma programlarında “İzmir” tartışılıyor!

İzmir’e yakıştırılan sıfatlar havada uçuşuyor.

Kimileri cumhuriyette ısrarın ne menem bir çağdışılık olduğuna delil sayarken İzmir’i,

Kimileri de yaşadığımız eşitsizliklere inat, hoşgörü ve kardeşlik örnekleri türetiyor İzmir’den.

Bizim ise birkaç sorumuz ve bir sözümüz var sizlere

Vatan için demiş kimileriniz, bölücülüğe pirim vermemek için demiş hatta bazılarınız. Duyarlılık göstergesiymiş olanlar, sabrın taştığı yer yani. Bu yüzdenmiş atılan taşlar, kusulan nefret.

Bu memlekette bırakın memleketi, İzmir’de daha dün Amerikan işgal askerleri sömürgesini ziyaret etmiş ordu edası ile terini soğuturken vatan hiç aklınıza geldi mi?

Bu katiller sürüsü ellerinde Irak halkının kanı, “ihtiyaçlarını” karşılamak için İzmir sokaklarında “edepsizce” dolanırken hiç mi yoktu gösterecek bir duyarlılık gerekçesi?

Bazı “İzmirliler” İşletmelerinin kapısına ABD bayrağı asar, dolarları görünce kökünün Osmanlı, geleceğinin de “New” Osmanlı olduğuna kanaat getirip kafasına fes geçirir, hoşgörü yarışında katillerle dostluk maçına soyunurken, fark etmediniz mi taşacak sabrın bile kalmadığını yapılan rezillikler karşısında?

Günaşırı Kürt yurttaşlarımızın nasıl da ABD’nin oyununa geldiğini, ABD’nin asıl niyetinin ülkeyi bölmek olduğunu anlatanlar, ABD’nin işgal gemisi yanaştığında İzmir Limanı’na birinizin bile mi gelmedi aklına yumurta dahi olsa atmak şu yankilere?

Dün Yankiler karşısında memleketinin bağımsızlığına sahip çıkma ihtiyacı duymayanlar şimdi Kürt düşmanlığı ile mi “onur”unu kurtaracak?

Bir de demokrasi için demiş kimileriniz, faşistlere prim vermemek için demiş hatta bazılarınız. İzmir’i ve İzmirlileri mahkum etme gerekçesiymiş olanlar, iplerin koptuğu an yani. Bu yüzdenmiş bu memleketin batısına ve İzmir’e yakıştırılan mikropluk ve domuzluk sıfatları.

Memleketine sahip çıkmayı çağdışılık sayıp, mandacılıkta liberal erdemler keşfeden dalkavuklar ve onların üfürüğü ile ayrılıkçı rüzgarlara kendilerini kaptıranlar, hiç mi görmüyorsunuz birbirinden ayrı düşen Kürdü ve Türkü kapacak olan ABD tuzağını?

Peki ABD patentli AKP açılımından heyecan duyanlar şimdi Türk düşmanlığı ile mi “özgürlüğü”ne kavuşacak?

Dostlar,

Her şey açık değil mi?

Aynı çamura batacaksın, aynı iktidar tarafından sağlık, eğitim hakkın elinden alınacak, aynı açlığı sefaleti, aynı yoksulluğu paylaşacaksın, aynı iktidar yüzünden işsizlik tehlikesinden korkacak, aynı ekonomik krizden etkileneceksin sonra da “Kürtler yüzünden”, “Türkler yüzünden” diye yakınacaksın…

Bu durum ancak AKP’ye, AKP’nin açtığı yoldan kendisine ekmek çıkar diye bekleyen “hamburger milliyetçileri”ne yaramaktadır. AKP açılım diyecek ama ne olduğunu anlatmayacak. Muhalefettekiler de, hem sokağı provoke edecek hem de “sükûnet” çağrısı yapacak.

Olacak iş değil.

Münferit bir olaymış gibi gösterilen gelişmeler, İzmir üzerinden “cumhuriyet” fikrinin sorgulanmasına kadar gitmiştir. Sorgulanan birlikte yaşama fikridir, bu ülkenin kuruluşunda birbiri ile yoğrulmuş alınterinin ayrıştırılmaya çalışılmasıdır.

Açılım fikrini ortaya atan AKP de, ırkçılık ile açılımın dümen suyuna gidenler de memleketimizi ABD’nin kucağına atmaktadır.

Kardeşler,

Çözüm basittir.

İzmir’i halk düşmanlığından, vurdumduymazlıktan arındırmazsanız AKP’den kurtulamazsınız.

İzmir’in kapılarını ülkemizin Kürtlerine kapatır ama ABD askerlerine açarsanız, İzmir’i koruyamazsınız.

İzmir’i piyasacılıktan, paranın kirinden kurtaramazsanız, cumhuriyetin kazanımlarına sahip çıkamazsınız.

Düşman mı arıyorsunuz?

Çok uzağa gitmeyin. ABD’ye ve AKP’sine karşı birleşelim.

Açılım zokasını yutmadan insanca yaşamayı talep etmek de, ülkenin bağımsızlığını istemek de zor değil.

Yok saymakla, kendini üstün görmekle bir yere varılamayacağı ortadadır. Her türlü ırkçılığa prim vermeden, eşitlik fikrine sahip çıkarak yurtseverliği büyütelim.

İşte o zaman, “herkesin İzmir’i kendine” diyenlere inat, Türklerin ve Kürtlerin ortak İzmir’i AKP’ye dar edilecektir.

Türkiye Komünist Partisi

İzmir İl Örgütü