Mihri Belli için izdiham: Bir çınar uğurlandı

Türkiye devrimci hareketinin çınar isimlerinden Mihri Belli, bugün Türkiye solunun çeşitli kesimleri, dava arkadaşları ve sevenleri tarafından sonsuzluğa uğurlandı.

Türkiye devrimci hareketinin simge isimlerinden Mihri Belli Feriköy mezarlığında toprağa verildi. Belli’nin cenaze törenine Türkiye devrimci hareketinin birçok kurumu ve temsilcisi kitlesel bir katılım gösterdi. Cenazeye ise Yunanistan iç savaşında Belli’nin yoldaşlarından birinin sözleri damga vurdu sen içini ferah tut yoldaş.

Ömrünü emekçi mücadelesine adadı
Cenaze töreninde konuşan Vedat Türkali, 71 yıllık yoldaşının yaşamını emekçilerin mücadelesine adayan birisi olduğunu söyledi. Siyasi mücadele boyunca kimi zaman ayrı düşünseler de birbirlerini her zaman sevdiklerini belirten Türkali, Sevim Belli’ye o benden önce ölmez ölürse üzülür o beni de gömmek istiyor dediğini ancak Mihri Belli’nin ölümü üzerine artık onun kendisini beklediğini düşündüğünü söyledi.

Türkali’nin ardından konuşan ve Mihri Belli ile Türkiye Emek Partisi’ni kuran kadrolardan olan Celal Beşiktepe, Belli’nin fiziksel olarak aralarından ayrıldığını ama ruhsal olarak hep yanlarında olacağını söyledi. Beşiktepe, Belli için " önemli bir enternasyonalisti kaybettik" diye konuştu.

“Direniş tarihinin sola açılan yaprağı”
Daha sonra söz alan BDP Eş Başkanı Hamit Geylani, Belli ile Sol yayınları bürosunda tanıştığını ve onun her zaman Türkiye’de direniş tarihinin sola açılan yaprağı olarak kalacağını söyledi. Türkiye’de Belli’nin Kürt özgürlük mücadelesinin her zaman yanında olduğunu belirten Geylani, bugün hala 30 yıl önceki yöntemlerle bize boyun eğdirilmeye çalışılıyor ancak boyun eğmeyeceğiz” dedi.

İşkence hücrelerinde başlayan birliktelik
Son olarak söz alan Sevim Belli ise, konuşmasında, Mihri Belli ile tanıştıkları Sansaryan Han’daki günlerini anlattı. Mihri Belli’nin önemli bir devrimci olduğun onun en temel özelliklerinin fedakarlığı, ve insan severliği olduğunu belirten Belli, bugün dünyadaki tüm ezilenlere karşı sevgi hissetmeyenlerin sosyalist olamayacağını söyledi. Mihri’nin anısını her zaman yaşatılmasını rica ettiğini belirten Belli, “onun devrimci enternasyonalizmini size armağan ediyorum” dedi.

soL’un cenaze izlenimleri
Oldukça yoğun bir katılımın gerçekleştiği cenaze töreninde Şişli Camii’nde adeta izdiham vardı. Belli’nin cenazesine Türkiye sosyalist hareketinden birçok kurum, sendika ve siyasi parti katılım gösterdi.

Cenaze töreni sırasında soL’a Belli’nin ölümü ile ilgili görüşlerini aktaran ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Mihri Belli’nin Türkiye devrimci hareketi tarihinde çok önemli bir sayfa olduğunu ve onu kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi.

Mihri Belli ile daha önce iki partinin kuruluşunda yer alan eski milletvekili Akın Birdal ise, bu coğrafyada barış ve emek yolunda 96 yıl geçirmiş bir çınarı kaybetmenin büyük bir üzüntüye neden olduğunu dile getirdi.

Devrimci Karargah davasında geçtiğimiz günlerde serbest bırakılan Rıdvan Turan ise soL’a, Belli’nin Kürt sorununda savaşın tekrardan çözüm olarak sunulduğu böyle bir dönemde hayatını kaybetmesinin daha üzücü olduğunu, onun varlığını her zaman yaşatacaklarını söyledi.

Mihri Belli’nin oğlu Hayrettin Belli ise, babasının Türkiye’de birçok konuda çok önemli katkılar sunmuş büyük bir devrimci olduğunu ve onu her zaman saygıyla anacaklarını dile getirdi.

Son olarak TKP MK üyesi Erkan Baş, Belli gibi Türkiye devrimci hareketinin simgelerinden birini kaybetmenin üzüntü verici olduğunu ifade etti.

(soL-Haber Merkezi)