TKP'den kongre açıklaması

Türkiye Komünist Partisi 9. Olağanüstü Kongre sürecini tamamlamış olduğunu duyurarak, kongre sonuçları ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye Komünist Partisi Siyasi Büro tarafından bir açıklama yapılarak kongre sonuçları, partinin örgütsel yapısı ve siyasal konumu hakkında bilgi verildi.

TKP'nin olağan kongrelerini 3 yılda bir yaptığı fakat ülkede yaşanan gelişmelerin partiyi kongre ağırlığında siyasal sonuçları olan konferanslar, olağanüstü kongreler yoluyla politikalarını tartışmaya ve güçlendirmeye zorladığı belirtilen açıklamada 8 Şubat günü tamamlanan olağanüstü kongrenin, 2007 yılından bu yana farklı gündemlerle yapılan 4. büyük toplantı olduğu bilgisi verildi.

Parti örgütlenmesinin geliştirilmesi ve yöneticilik tarzı, İşçi sınıfı içinde örgütlenme ve yeni bir sınıf hareketinin yaratılması, "Cumhuriyet'in tasfiyesi" olarak adlandırılan sürece ilişkin değerlendirmelerin ve politikaların önceki 3 toplantının ana gündemlerini oluşturduğu hatırlatılan açıklamada 9. Olağanüstü kongrenin gündeminde iki temel konunun yer aldığı belirtildi.
Açıklamada iki temel konudan birincisi, parti programının giriş metninin yenilenmesi ve "Kapitalizmin krizi derinleşirken TKP'nin devrimci görevleri" başlığını taşıyan siyasi raporun hazırlanması ikincisinin ise devrimci görevler ışığında gündeme alınan örgütsel dönüşümün olduğu yazıldı.

TKP'nin tüm üyelerinin katıldığı kongre sürecinin de aktarıldığı açıklamada 8 Şubat'ta Ankara'da toplanan Kongre konferansın oluşturduğu kararların oylandığı ve onaylandığı, kongrede seçilen Merkez Komitesi'nin, kendi içinde görev bölüşümüne giderek Siyasi Büro'yu belirlediği bilgisi verildi.

Açıklamaya göre, 31 Ocak - 1 Şubat 2009 tarihlerinde yapılan 9. Olağanüstü Kongre Türkiye Konferansı'na tüm Türkiye'den 390 delege seçildi 359 delege ile toplanan Konferans'ı 23 ülkenin kardeş komünist parti ve dost örgütünü temsilen 33 konuk izledi.

Kongreyi izleyen konukların mensup olduğu partilerin adları şöyle: Hindistan Komünist Partisi, Hindistan Komünist Partisi (Marksist), Hırvatistan Sosyalist İşçi Partisi, Yeni Yugoslavya Komünist Partisi, AKEL, Malta Komünist Partisi, Belçika Emek Partisi, Macaristan Komünist İşçi Partisi, Yunanistan Komünist Partisi, Meksikalı Komünistlerin Partisi, Venezüela Komünist Partisi, Küba Komünist Partisi, İspanyol Halklarının Komünist Partisi, Portekiz Komünist Partisi, Brezilya Komünist Partisi, İtalyan Komünistlerinin Partisi, Rusya Komünist İşçi Partisi, Litvanya Komünist Partisi, Letonya Sosyalist Partisi, Cezayir Demokratik Sosyalizm Partisi, Suriye Komünist Partisi (Bagdaş), Filistin Komünist Partisi, Bohemya ve Moravya Komünist Partisi, Filistin Halk Partisi, Suriye Komünist Partisi (Faysal), Vietnam Komünist Partisi, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi.

Önderlik mekanizmaları
TKP 9. Olağanüstü Kongresi'nin örgütsel gündemi içinde yer alan önemli bir konunun da partinin önderlik mekanizmalarının yenilenmesi ve güçlendirilmesi olduğu söylendi. TKP'de siyasi komite olarak görev yapan 3 kişinin, uzun bir süredir partinin kolektif önderliğinin genişletilerek güçlendirilmesi ve merkezi kurulların daha etkin ve dinamik çalışacak şekilde oluşturulması yolunda çaba sarfettiği belirtilen açıklamada 2007 yılından bu yana parti Merkez Komitesi'nin de etkin katılımıyla yol alındığı ve sürecin 9. Kongre ile birlikte tamamlandığı bilgisi verildi. Buna göre 27 kişiden oluşan ve merkezi karar organı olarak tanımlanan Merkez Komitesi içinde partinin kolektif önderliği olarak 7 kişilik bir Siyasi Büro oluşturuldu. 85 kişilik Parti Konseyi ise, Merkez Komitesi'nin gündemine sunduğu bazı kararları tartışacak ve onaylayacak bir kurul olarak oluşturuldu.

Siyasi Büro'nun oluşturulması ile birlikte Genel Başkan Aydemir Güler, görevini 29 yaşında bir parti yöneticisi ve 16 yaşından beri TKP'li olan Erkan Baş'a devretti.

Açıklamada TKP'deki yöneticilik anlayışı ve önderlik mekanizması hakkında "TKP'liler, mücadele içinde üstlendikleri her türlü görev gibi, yöneticilik görevlerini de bir kişisel konum olarak değil, mücadelenin bir gereği olarak görüyorlar. Bu kongrede Genel Başkanlığı devreden Aydemir Güler yoldaşımız da, kongre kararlarıyla birlikte ortadan kaldırılan Genel Sekreterlik görevini şimdiye dek yürütmüş olan Kemal Okuyan yoldaşımız da, geçmiş dönemde yine Siyasi Komite içinde Örgüt Sekreteri olarak görev almış olan Süleyman Baba yoldaşımız da Siyasi Büro üyesi olarak parti önderliğinin içinde bulunuyorlar" denildi.

Yönetici kurullar
TKP Siyasi Bürosu'nun yoluna 7 kişi olarak devam edeceği belirtilen açıklamada "9. Kongre tarafından seçilen Merkez Komitesi içinde belirlenmiş olan Siyasi Büro üyeleri, Aydemir Güler, Erhan Nalçacı, Erkan Baş, Kemal Okuyan, Kurtuluş Kılçer, Mehmet Kuzulugil ve Süleyman Baba'dır. Siyasi Büromuzun çalışma tarzı açısından vurgulamamız gereken son bir nokta: Türkiye Komünist Partisi Siyasi Büro üyeleri, eşit sorumlulukla görev yapar ve partiyi temsil eder. 7 kişilik Siyasi Büro'nun da içinde yer aldığı Merkez Komitesi ise 27 kişiden oluşmaktadır ve kongre tarafından seçilmiştir. Parti Konseyi de kongrede belirlenirken, 85 kişiden oluşmaktadır" bilgileri verildi.