Yeni Şafak bu sefer 'uçtu': 'Halk ayaklanmasının provası tiyatroda yapılmış!'

Taksim'de başlayıp tüm ülkeye yayınlan halk eylemlerine dönük karalama kampanyası sürüyor. Yeni Şafak bugün sürmanşetten öyle bir haber yayınladı ki, haber, AKP ve yandaşlarının eylemleri karalamak için ne kadar aciz duruma düştüklerini gösterdi.

Ülke çapına yayınlan, Gezi Parkı direnişi olarak başlayıp, AKP ve Erdoğan karşıtı bir karaktere bürünen eylemler başlayalı neredeyse iki hafta olacak. Ülkenin dört bir yanında eylemler devam ederken, hükümet ve yandaş basın da eylemleri karalamak için elinden geleni arkasına koymuyor. Ancak bunu yapmak o kadar kolay değil, ne deseler yalan çıkıyor, daha da köşeye sıkışıyorlar.

Bugün Yeni Şafak gazetesinin sürmanşeti ise karşı propaganda da çığır açtı. AKP'nin "dış mihraklar" yalanını tekrarlayan gazeteye göre eylemlerin provası "Londra merkezli bir ajans (dış mihrak) tarafından desteklenen ve Gezi eylemlerine destek veren Mehmet Ali Alabora tarafından yönetilen" bir oyunda defalarca yapılmış!

Yeni Şafak'ın haberi şu şekilde:

"Gezi Parkı'nda ağaçların kesileceği iddialarıyla başlayan ve sosyal medyadaki yalan haberlerle birdenbire büyüyüp 'hükümet istifa' kampanyasına dönüştürülen eylemler 14'üncü güne girdi. Faiz lobisinin desteğiyle uluslararası bir operasyona dönüştürülmek istenen olaylarla ilgili ortaya çıkan yeni bir bilgi Gezi eylemlerinin masumiyetiyle ilgili kafaları karıştıracak nitelikte. 1 Aralık 2012 ile 14 Nisan 2013 tarihleri arasında İstanbul'da sahnelenmiş 'Mi Minör' adlı tiyatro oyununda Gezi olaylarının birebir provası yapılmış. Eylemlerin ilk gününden beri sosyal medyada halkı tahrik edici mesajlarıyla dikkat çeken oyuncu Mehmet Ali Alabora'nın yönettiği ve AK Parti'ye ait şekilleri çağrıştıran sembollerin hedef gösterildiği oyunda, halkın nasıl isyan etmesi gerektiği, isyan ederken de sosyal medyada nasıl örgütleneceği anlatılıyor. İngiltere'deki Londra merkezli bir ajans tarafından da desteklenen oyun, Gezi eylemleri başlamadan önce Türkiye'de tam 4 kez 'trend topic' olmayı başarmış.

Hükümeti düşürme kampanyasına dönüştürülen Gezi Parkı eylemlerinin başka bir mecrada bir süredir sahnelenmiş olduğunu kanıtlayan 'Mi Minör' oyununu, eylemlerin aktif katılımcısı Mehmet Ali Alabora yönetiyor. Alabora'nın hem yönetip hem oynadığı oyunda, diktatör bir başkan tarafından yönetilen 'Pinima' ülkesinde seyircilerin de katıldığı bir tepki hareketi başlatılıyor. Oyunda Facebook, Twitter gibi sosyal medya araçları aktif olarak kullanılırken, bunlar aracılığıyla yaşananlar dünyaya duyuruluyor."

Brecht'in kemikleri sızladı
AKP ve yandaş medya halk hareketi karşısında aciz duruma düştükçe söyledikleri yalanlar da saçmalaşıyor.

Ünlü Marksist tiyatrocu Brecht bile tiyatro ile bu kadarını yapılabileceğini hayal edememiştir herhalde! Alabora'nın koca bir ülkeyi tiyatro oyunu ile ayağa kaldırmayı başardığını düşününce, bu sol tarihin en büyük tiyatro ustasının seyirciyi harekete geçirme, taraflaştırma, onu özne kılma gibi mütevazı uğraşları için yıllarca kafa patlatmış olmasına üzülüyor insan.

Yoksa Alabora Brecht'i "içererek aştı" da haberimiz mi yok!

Volkan Algan (soL)