(soL - Haber Merkezi) Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun hükümet tarafından engellenen 2. dalgasında Sabah ve ATV'nin satışıyla ilgili iddialar da gündeme geldi. Merkez Medya Grubu, dört yıl önce TMSF tarafından Erdoğan'ın damadı Berat Abayrak'ın ağabeyi Serhat Albayrak'ın yöneticisi olduğu Çalık Holding'e bağlı Turkuvaz Medya'ya 1,1 milyar dolara satılmıştı. Bu satış sürecinde Çalık'a Halkbankası'ndan kredi verilmesi tartışmalara yol açmıştı. Ancak Çalık, medyadaki faaliyetinden zarar ettiği gerekçesiyle dört yıl sonra Sabah ve ATV'yi satmaya karar verdi.
Soruşturmaya takıldı
25 Aralık'ta bir dizi işadamının gözaltına alınması talimatı verdikten sonra dosyadan el çektirilen Savcı Muammer Akkaş'ın yürüttüğü yolsuzluk operasyonunun 2. dalgasında, Sabah-ATV'nin satışıyla ilgili iddiaların da soruşturma dosyasına girdiği belirtiliyor. Savcılığın teknik takip üzerinden ulaştığı belirtilen verilere göre Sabah-ATV'nin Başbakan'a yakın işadamları tarafından satın alınması için bir havuz oluşturulduğu iddia ediliyor.
O hesaptan sızdırıldı
Başbakan Erdoğan'ın Urla'daki villasının bulunduğu bölgenin imar planının değiştirilmesiyle ilgili ses kayıtlarını yayımlamasıyla gündeme gelen “haramiler” adlı hesaptan dün de Sabah-ATV'nin satışıyla ilgili olduğu savunulan ve Erdoğan'a yakın işadamlarına ait olduğu öne sürülen teknik takip tutanakları yayımlandı.
İddiaya göre 3. hava limanı ihalesini de alan Cengiz-Kolin-Limak-Kalyon konsorsiyumunun ortaklarından ve bazı başka işadamlarından Sabah-ATV'nin alınması istendi. “Haramzadeler” adlı hesaptan bu talebin bizzat Erdoğan'dan geldiği ve eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da bu iş için görevlendirildiği öne sürüldü.
Sabah-ATV'nin kağıt üzerinde, İstanbul Ticaret Odası'na 23 Ağustos 2013'de 380 milyon TL sermayeyle kaydı yapılan Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Ömer Faruk Kalyoncu'nun yaptığı Zirve Holding A.Ş.'ye satışının yapılacağı, ama gerekli paranın Mehmet Cengiz (Cengiz İnşaat), Celal Koloğlu (Kolin), Nihat Özdemir (Limak), Hayrettin Özaltın (Özaltın İnşaat), Adnan Çebi (Makyol) ve İbrahim Çeçen (IC Holding) tarafından sağlandığı ileri sürüldü.
BAŞBAKAN İSTEMEDİ
Sabah-ATV'yle Rupert Murdoch'ın da ilgilendiği, ancak Başbakan'ın buna sıcak bakmadığı ve bu nedenle kendisine yakın işadamları eliyle bir havuz oluşturulmasını sağladığı iddia ediliyor. Bir kısmının 100 milyon dolara varan miktarda para verdiği öne sürülen işadamlarının bazılarının bu işlemden rahatsız olduğu ancak iktidarla iş ilişkileri nedeniyle karara biat ettikleri de iddialar arasında.
‘Benim niye havaalanım yok!’
Sabah-ATV’nin alınması için havuz oluşturulmasından rahatsız olan işadamlarından birinin de IC Holding’in patronu İbrahim Çeçen olduğu öne sürülüyor. Teknik takip tutanağı olduğu söylenen belgeye göre, İbrahim Çeçen ve Mehmet Cengiz’in 21 Ağustos 2013’te Bakan Binali Yıldırım’la yaptıkları toplantıdan sonra Çeçen küplere biniyor ve “Sanki benim niye havaalanım yok? Bana niye fatura versin ya...” sözleriyle isyan ediyor.
Erdoğan’a yakın işadamları tarafından Sabah-ATV için oluşturulduğu öne sürülen havuz karşılığında, para aktarımında bulunan şirketlere Palu-Genç demiryolu ihalesi, Erzincan-Diyarbakır-Mardin demiryolu ihalesi, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün yaklaşık 4 milyar TL bedelinde iki ihalesi ve Sabiha Gökçen Havaalanı ikinci pist ihalesinin vaat edildiği de iddialar arasında.