RTÜK senaryo da yazıyormuş!

RTÜK, CNBC-E ve E2 kanallarını, “Nip/Tuck” ve “Gossip Girl” dizilerindeki karakterler “çıplak seviştikleri” ve “sahnelerin senaryoda yazılana göre daha abartılı çekildiği" iddiasıyla uyardı.

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), CNBC-E ve E2 kanallarını uyardı. RTÜK raporunda, “Nip/Tuck” adlı dizide “çiftlerin birbirleriyle çıplak halde sevişirken ekrana getirilmesi” uyarı konusu olurken “ameliyat sahnelerinin yakın plan verilmesi” de eleştirildi. RTÜK raporunda ayrıca, “Gossip Girl”de “sahnelerin senaryoda yazılana göre daha abartılı çekildiği” iddia edildi.

Ancak, kurumun, yabancı dizilerin senaryoları ile çekimleri arasındaki farkı nasıl tespit etmiş olabileceği anlaşılamadı.

Eğer uyarılar dikkate alınmazsa Nip/Tuck ve Gossip Girl dizilerine bir ile 12 bölüm yayın yasağı getirilebileceği açıklandı.

RTÜK’ün görmezden geldikleri...
Toplumu çeşitli yayınların olumsuz etkilerinden korumak gibi bir yaklaşımla hareket ettiği iddia edilen RTÜK’ün bu konudaki duyarlılığının “örf ve adetler” temelinde şekillendiği görülüyor. Dolayısıyla, uyarı mekanizması temelde, “geleneksel değerlerin” korunması amacıyla devreye giriyor. Bu çerçevede, örneğin yalnız bir kadının çocuk sahibi olmak istemesinin işlendiği bir dizi uyarı alabiliyor.

Öte yandan RTÜK’ün, Kurtlar Vadisi ya da Sırlar Dünyası gibi, ağır şiddet yüklü sahneler içeren, toplumsal rolleri en geleneksel biçimde yeniden üreterek açıkça ayrımcık yapan, ya da doğaüstü bir takım güçlere ve hurafelere dayalı dizileri görmezden gelirken, cinsellik ve insan bedeninin sergilenmesi konusunda “hassas” davrandığı gözleniyor.
(soL - Haber Merkezi)