Haaretz’den TKP’ye “anti-semitizm” iftirası

İsrail’in Haaretz gazetesi, Türkiye Komünist Partisi’nin İsrail’i protesto mitinginde “Yahudilere Ölüm” yazılı pankart taşıdığını iddia etti.

Haaretz gazetesi muhabiri Danna Harman, Mavi Marmara gemisine karşı düzenlenen saldırının ardından Türkiye’ye gelerek izlenimlerini anlatan bir haber yazdı. Baştan sona Türkiye’de İsrail’e dönük tepkinin aşırıcı, ırkçı ve Yahudi karşıtı olduğunu kanıtlamaya çalışan yazıda, komünistler dahi bununla suçlandı.

Levent’te İsrail Büyükelçiliği önüne giden Harman, burada, hiç Türkçe anlamadığı için, genç bir kadına dövizlerde ne yazdığını sorduğunu yazdı. Harman, karşısındaki iki kadının dövizleri tam göremedikleri için gözlerini kısarak baktıklarını ve “Yahudilere Ölüm”, “İsrailliler’e Ölüm”, “İsrail’i Öldürün” ya da “Katillere Ölüm” olup olmadığını tartıştıklarını yazdı. Oysa bu ifadelerin hiçbirisi, karakter olarak birbiriyle karıştırılacak biçimde birbirine benzemiyor.

Daha sonra Taksim’e geldiğini belirten Harman, burada “Komünist Parti tarafından örgütlenmiş daha büyük bir gösteriyle karşılaştığını” yazdı. Harman, pankartların ne anlama geldiğini sorduğu göstericilerden birisinin, kendisine “İsrail bir Apartheid Devletidir” dediğini, ardından da bir başka pankartı işaret ederek “Yahudilere Ölüm” dediğini iddia etti.

Elbette, Türkiye Komünist Partisi’nin eyleminde böyle bir pankart bulunmuyordu.

(soL - Dış Haberler)