BOYUN EĞME’nin yeni sayısı yarın: Gitsin ama yetmez!

Haftalık siyasi dergi BOYUN EĞME, 25’inci sayısında “Erdoğan gidici mi?” sorularını kapağına taşıyor ve “Gitsin ama yetmez” manşetiyle çıkıyor.

Haber Merkezi

Haftalık siyasi dergi BOYUN EĞME’nin 25’inci sayısı yarın okurlarıyla buluşuyor.

Son dönemde sık sourlan “Erdoğan gidici mi?” sorularını masaya yatıran dergi, kapağında “Gitsin ama yetmez” manşetiyle yayınlanıyor.

“Hırsıza hırsız, katile katil demeye devam edeceğiz” kampanyasına özel yer ayıran BOYUN EĞME’nin bu haftaki sayısındaki konu, başlık ve yazarlar şöyle:

1- Kazanın doğurduğu da öldüğü de yalan (Mehmet Kuzulugil)

Pencaplı savcımız eksikti o da tamam oldu. Getiriyorlar, götürüyorlar, bize de seyretmek düşüyor. Oysa bu dünya öküzün boynuzu üzerinde değil, bu dünya emekçilerin elleri üzerinde duruyor. Ve değiştirmek zor değil, oyunun dışında kalmak yeterli.

2- Kavşaktaki ülke Türkiye 

Son bir haftada yaşanan olaylar Türkiye’nin ne kadar öngörülemez gelişmelere gebe bir ülke olduğunu hatırlatmış oldu. AKP iktidarının bugüne kadar biriktirdiği suç listesi o kadar genişledi ki, ne zaman hangisinin karşısına çıkacağını bilmesi pek mümkün görünmüyor.

3- Tecavüzcülerden kurtulacağız! (Ahmet Çınar)

Tecavüze uğrayan çocukları değil de, refleks olarak Ensar Vakfı’nı savunan bir Aile Bakanı’nın görev yaptığı Türkiye’de, kim kendini güvende hissedebilir? Ensar Vakfı’nın kurucuları, eski ve yeni yöneticileri arasında yer alan isimlere bakınca örgütlü gericiliğin ülkeyi nasıl sardığını görmek mümkün.

4- ‘Yanlış dünya öyleyse doğru zaman’ (Barış Terkoğlu) 

Barış Terkoğlu, Ergenekon ismiyle hafızalarda kodlanan davalar sürecinde Odatv’ye yapılan bir siyasi operasyonla içeriye girdiğinde henüz otuzlu yaşlarının başında, adını ses getiren haberlerle duyurmuş genç bir gazeteci idi. Şimdi, AKP gericiliğinin bedelini en ağır şekilde ödemiş isimlerden biri olarak Türkiye’ye önemli bir çağrıda bulunuyor; “ekmek gibi, su gibi” vazgeçilmez dediği laiklik için halkı mücadele etmeye çağırıyor. Barış’la hem ülkedeki gelişmeleri hem de Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi’ni konuştuk.

5- “AKP ile hesabımız ABD’nin hesaplarına sığmaz” (Kemal Okuyan) 

Komünist Parti Merkez Komite Üyesi Kemal Okuyan'la Türkiye'de ve dünyada patlayan bombaları, duvara toslayan AKP iktidarını, "Erdoğan gidiyor mu" sorularını, yeniden yapılandırılmaya çalışılan düzen siyasetini konuştuk... Okuyan, "Erdoğan’la mücadeleden de vazgeçmeyiz, emperyalizmin hazırladığı alternatiflerle mücadeleden de... 'Erdoğan gidiyor mu' sorusuna yanıt aramaktansa, gitmesi için mücadeleye omuz vermek lazım" diyor.

6- “İşsizlik lobisi” işbaşında (Aşkın Süzük)

İşsizlik oranında son 10 ayın en yüksek rakamına ulaşılınca hükümet yetkililerinden reform çağrısı geldi. İşsizliğin resmi rakamlarda düşmesinden başarı hikâyesi çıkaranlar şimdi “işsizlikle mücadelede bize engel olmayın” diyor.

7- Komünist yönetmenin “Yolculuk”u (Mustafa Kenan Aybastı) 

Mustafa Kenan Aybastı, Nisan ayında galası yapılacak olan Yolculuk filmi ile politik sinemada büyük bir iz bırakacak gibi görünüyor. Konusuyla merak uyandıran, fragmanlarının yayınlanmasıyla bekleyenlerinin sabırsızlığını artıran Yolculuk hakkında yönetmen ve oyuncularla söyleştik.

8- “Alman emperyalizmi saldırganlaşacak” (Patrik Köbele) 

Boyun Eğme adına Alman Komünist Partisi (DKP) Başkanı Patrik Köbele ile DKP’nin Essen’deki merkez binasında Cemil Fuat Hendek tarafından yapılan röportaj Avrupa’daki sınıf mücadelesinin seyri açısından hayli önemli bilgiler barındırıyor.

9- İnsanlık tarihinde sorunlarımız neler? (Erhan Nalçacı)

Marx ve Engels’in zamanında henüz ulaşılmamış bugünkü hatırı sayılır bilgi birikiminin kuramsal bütünlüğe yedirilmesi ve yorumlanması gerekiyor. Muhakkak doğa tarihi de benzer bir ilgiyi hak ediyor.

10- Devrim fikri geri dönmeden çözüm yok  (Özgür Şen)

Parçalar halinde düşünmenin sonuna gelindi. Oyun bitti. Bu düzende çözüm yok. Hiç korkmadan söyleyelim. Avrupa demokrasisinin sorunlarının çözümü yok. Ortadoğu'nun çözümü yok. Yükselen şiddetin, cihatçı çetelerin, göçmen akışının çözümü yok. Oyun bitti. Bu düzende çözüm yok.