İstanbul ve Ankara'da Obama protestosu

İstanbul ve Ankara'da gerçekleştirilen eylemlerle ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye ziyareti protesto edildi

soL (HABER MERKEZİ) ABD Başkanı Obama'nın bu akşam saatlerinde yapacağı ziyaret kapsamında bulunacağı İstanbul'da protesto eylemi gerçekleştirildi. Türkiye Komünist Partisi (TKP) tarafından Taksim Tramvay Durağı'nda gerçekleştirilen eylemde ziyaretin önemli ayaklarından birinin, Türkiye'nin dünyanın "en ucuz asker"lerine sahip bir ülke olması olduğu vurgulanırken, TKP'nin Obama'nın Türkiye'ye gelişini ABD'ye bağımlılık ilişkisini güçlendiren bir adım olarak değerlendirdiği belirtildi.
Saat 12:30'da Beyoğlu İlçe Örgütü'nden yürüyüşe başlayan TKP'liler "Obama Tayyip'i de Al Git" pankartı taşırken, "Bu memleket bizim kahrolsun emperyalizm", "Obama Evine Tayyip'i de Al Git", "ABD'ye Karşı Halkımız Saflara", "Tayyip'i Alana Fethullah Bedava" ve "Yankee Go Home" sloganlarını attı.
"Halk kendi sorununu emperyalizme havale etmemeli"Taksim Tramvay Durağı'na ulaşılmasının ardından burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasının yapan TKP Genel Başkanı Erkan Baş, ABD Başkanı Barack Obama'nın dün Ankara'ya geldiğini hatırlatırken, Obama'nın gelişinin, başta hükümet olmak üzere tüm sermaye güçleri tarafından neredeyse "bir bayram ve kurtuluş müjdesi" olarak gösterilmeye çalışıldığını söyledi. TKP'nin öncelikle halkı bu yalana karşı uyardığını söyleyen Baş, "Ülkemizin hiçbir sorunu emperyalist ülkelerin müdahalesi veya yönlendirmesi ile çözülemez. Ülkemizin kaynağı emperyalizm olan sorunları da dahil olmak üzere tüm sorunlarının çözümü sadece ve sadece halkın kendi ellerindedir. Kim Türkiye halklarına 'senin sorununu ben çözeceğim' diyorsa, yalan söylüyordur" dedi.
"Obama bağımlılık ilişkisini güçlendiren bir adım atıyor"Halkın kendi sorunlarını ancak örgütlenerek ve kendi gücüne dayanarak çözebileceğini söyleyen Baş, Obama'nın halka umut ve kurtarıcı olarak sunulmasının aciziyet olduğunu belirtti. Baş, "İktidarı ve muhalefeti ile tüm sistem partileri emperyalizme tam bağımlı bir ülke dışında alternatif üretememektedirler" dedi. Baş, basın açıklamasında Türkiye'nin en önemli sorunu ve sorunlarının büyük bölümünün emperyalizme bağımlı olmaktan ileri geldiğini açıklayarak "TKP Obama'nın ülkemize gelişini bu bağımlılık ilişkisini güçlendiren bir adım olarak da gördüğü için protesto etmektedir. ABD dünyanın en büyük emperyalist güçlerinden birisidir" dedi.
En ucuz asker Türkiye'deEmperyalizm'in işgale ve savaşlara dayalı bir örgütlenme olduğunu söyleyen Baş, "Çok uzak tarihlere veya uzak coğrafyalara gitmeye gerek yok. Son 10 yılda hemen yakınımızda Yugoslavya'da olanlar ortadadır, Afganistan'da yaşanalar ortadadır. Irak hâlâ Amerikan askerlerinin işgali altındadır" derken, bölgede hiç bitmeyen İsrail saldırganlığının en önemli dayanağının yine ABD emperyalizmi olduğunu ifade etti. Baş, ABD'nin yeni planlarını uygulamak üzere yeni bir yönetim belirlediğini ve bu yeni yönetimin vitrinine yerleştirilen Obama'nın aynı misyonların uygulayıcısı olacağının altını çizdi. Obama'nın Türkiye ziyaretinin bu sürece bir örnek teşkil ettiğini belirten Baş, "Bu ziyaretin en önemli ayağı, Türkiye'nin dünyanın "en ucuz asker"lerine sahip olan ülke olmasıdır. İşbirlikçilerin büyük bir övünçle ifade ettikleri "ilk ziyaret edilen ülkelerden biri" olmasının en önemli nedeni budur ve hemen yanına yazılması gereken ABD'nin yeni yönetiminin öncelikleri arasında bölgemizdeki planlarını hızlıca hayata geçirmek vardır" dedi.
"Emperyalizme karşı örgütlenmek şart"TKP'nin halkı bu sürece ilişkin olarak uyarıda bulunduğunu söyleyen Baş, "Ülkemizin gençlerinin, kanı canı pazarlanıyorsa, yoksul emekçi çocukları ABD emperyalizminin çıkarları için ölüme yollanacaksa barış isteyenlerin, kardeşlik isteyenlerin örgütlülüklerini büyütmeleri gerekmektedir" dedi. Baş, Türkiye'nin tek bir kurtuluş yolunun emperyalizme karşı mücadele ve bağımsızlık olduğuna dikkat çekerek, "Halkımız kendi gücüne güvenmeli ülkemizi bu yola sokmak için örgütlenmelidir. Emperyalistlerle yapılan tüm anlaşmalar yırtılıp atılmalıdır, İşgallere son verilmelidir, ABD üsleri kapatılmalıdır, NATO dağıtılmalıdır!" dedi. Basın açıklamasının ardından protesto eylemi sona erdi. Ankara'dan "Yanki evine dön"
ABD Başkanı Obama'nın Ankara'ya gelişi Kızılay'da protesto edildi. Sakarya Meydanı'nda toplanan partiler, sendikalar, meslek ve kitle örgütleri, Türkiye ziyaretinin ilk gününü Ankara'da temaslarda bulunarak geçiren Obama'ya "Yanki evine dön" dediler.
Eylemde DTP, EMEP, ÖDP, Sosyalist Parti, SDP, TKP KESK Ankara Şubeler Platformu, Ankara Tabip Odası, TMMOB İKK, Ankara Halkevleri, İHD Ankara Şube, Devrimci 78'liler Federasyonu, 78'liler Birlik ve Dayanışma Derneği, BDSP, Demokratik Haklar Federasyonu, ESP, Partizan, Halk Cephesi ve Gençlik Muhalefeti yer aldı.
Türkçe, Kürtçe ve İngilizce olarak "Obama defol" yazılı ortak pankartın taşındığı eylemde, TKP üyelerinin taşıdığı 'İşgalci Obama, Tayyip'i de al git' yazılı dövizler de dikkat çekti. Daha sonra, katılan örgütlerin hazırladığı ortak bir basın açıklaması okundu. Açıklamda, Obama'nın baş aktör olarak katıldığı G20 ve NATO zirvelerinin hemen ardından Türkiye'ye gelerek, buralarda Türkiye için belirlenen rolleri ve emekçi halka yüklenecek bedelleri dayatmayı amaçladığı ifade edildi. Açıklamada şu sözlere yer verildi:
"Obama Amerikan saldırganlığının yeni yüzüdür""ABD, Bush yönetiminde kırıp döktüğü, gerdiği ilişkileri Obama ile tamir etmenin yollarını aramaktadır. Oysa Obama, Amerikan saldırganlığının özünde değişmeyen ve sadece yenilenen yüzüdür. Bu yüzü ile, bölgedeki ABD çıkarlarını güvenceye almak üzere Türkiye'dedir. Ortadoğu'da enerji kaynaklarını ve koridorlarını denetleme, kontrolü altına alarak etkisini genişletme ve bölgedeki varlığını meşrulaştırma çabası içerisindedir. İsrail-Türkiye ilişkilerinin ABD çıkarları doğrultusunda yeniden biçimlendirilmesi ve Arap ülkeleri ile ilişkilerde emperyalist çıkarlar doğrultusunda Türkiye'nin taşeronluğunun sürdürülmesi bu gezinin gündemleridir."
Önümüzdeki süreçte NATO saldırganlığının artmasının, Afganistan ve İran başta olmak üzere, Kafkasya ve Orta Asya da dahil olmak üzere birçok bölgede kullanılacak emperyalist taktiklerin bu gezide konu edilmesinin beklendiği belirtilen açıklamada, Obama'nın Kürt sorununa da ABD çıkarlarına uygun bir çözüm dayatmaya çalışacağına dikkat çekildi.
Açıklama, "Eşitlikçi, özgür, bağımsız, kardeşçe yaşanabilen bir ülkenin mücadelesini veren biz ezilen halklar ve emekçiler, Obama'ya temsilcisi olduğu ABD emperyalizmine, memleketimizi ABD'nin su yolu haline getiren ve halkları birbirine düşmanlaştırmak isteyen işbirlikçilere bizden öncekilerin söylediği gibi şunu söylüyoruz: Yanki go home!" sözleri ile sona erdi.