Coplu, gazlı AB demokrasisi

İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen G-20 ve Fransa'nın Strasburg kentinde düzenlenen NATO Zirvesi'nde polisin protestocu göstericilere sert müdahalesi konuşuluyor.

soL (DIŞ HABERLER) İngiltere'nin Londra kentinde düzenlenen G-20 ve Fransa'nın Strasburg Kenti'nde düzenlenen NATO zirveleri liderlerin tartışmaları, lobiler ve gündeme gelen krizlerle tartışıldı ancak son iki günde ortaya çıkan görüntülerde gerek İngiliz polisinin gerekse Fransız polisinin sert müdahalesi de gündeme oturdu.

G20 protestosunda ölen kişi polis saldırısına uğramış
Londra'da G-20 ülkelerinin liderleri toplanırken sokaklarda "krizin bedelini ödemeyeceğiz" "insana öncelik verin" gibi sloganlarla yürüyen binlerce insan İngiliz polisinin sert müdahalesine maruz kaldı. Biber gazının yoğun olarak kullanıldığı gösterilerde Ian Tomlinson adlı bir gazete satıcısının kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdiği de açıklandı.

İngiliz Guardian Gazetesi Tomlinson'n ölmeden önceki son görüntülerine yer verdi. Bu görüntülerde bir polisin Tomlinson'un sırtına sert bir şekilde vurarak yere düşürüyor. Video görüntüsünde dengesini yitirerek yere düştüğü görülen Ian Tomlinson'nun polisin bu darbesinden sonra olay yerinden uzaklaşırken, kalp krizi geçirerek öldüğü belirtiliyor. Gösteriler sırasında ölen kişinin protestocularla hiç bir ilgisinin olmadığı ve iş çıkışı evine döndüğü sırada polisin bu saldırısına maruz kaldığı bildirildi.

Londra polisinin G20 zirvesi protestocularına yönelik sert tutumu İngiltere'de insan hakları kuruluşlarının ve basının tepkilerine neden olmuştu. Sert eleştirilere maruz kalan Londra Polis Teşkilatı ise gazete dağıtıcısının ölümü hakkında bilgi vermekten kaçındı. Yetkililer olayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü söylemekle yetindi.

Polis NATO karşıtlarına taş atarken görüntülendi!
Fransa basını ise NATO protestocularının "saldırgan" tutumunu günlerdir haber konusu yapıyordu. Ancak paylaşım sitesi Youtube'a düşen bir görüntüde Fransa polisinin göstericileri taşlayarak kışkırttığı gözlemlendi.

Görüntülerde demiryolu yanında duran polislerin yoldan geçen göstericilere yönelik taş attığı görülüyor. İki polis sendikası göstericilere cisim atmanın düzenli bir polis prosedürü olmadığını söyledi. UNSA-Police sendikasından Yannick Danio, "Bir taş alıp eylemcilere atmak düzenin sağlanması ve müdahale tekniklerinin parçası değildir" dedi. Danio, "Eğer bu doğruysa, bir soruşturma açılacağı ve cezalandırma olacağını tahmin ediyorum. Özür dilemiyorum, iyi olduğunu da söylemiyorum ama gerginlik sırasında yaşanabilecek bir durum" şeklinde konuştu.

30 bin dolayında kişinin katıldığı gösteri sırasında şiddetli çatışmalar yaşanmıştı. NATO karşıtı protesto gösterileri sırasında polisin şiddetli müdahalesi dikkat çekerken, çok sayıda bina göstericiler tarafından ateşe verilmişti. Binalar yakılırken polisin müdahale etmemesi ise soru işaretleri bırakan diğer bir nokta olarak dikkat çekiyor.