Tuncel Kurtiz uğurlandı...

Sanatçı Tuncel Kurtiz, Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde yapılan anma töreni uğurlandı. Kurtiz’in çok sayıda sanatçı dostunun katıldığı anma töreninde bir çok siyasetçi ve sendika yöneticisi yer aldı.

Dilem Taştan - soL

Sinema ve Tiyatro dünyasının duayeni Tuncel Kurtiz, bugün Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde yapılan anma töreni ile çok sevdiği Kaz Dağları’na uğurlandı.

Kurtiz’in ve yaşamını yitiren sanatçıların anısına saygı duruşunda bulunulmasının ardından sanatçı Ayla Algan’ın yönlendirdiği törende Kurtiz’in çok sevdiği 2 Nolu Rapsodi piyano ile çalındı. Sinevizyon gösteriminin ardından Kurtiz’in cenazesi alkışlar eşliğinde Balıkesir’e uğurlandı.
Sanat dünyasının emektar isimleri gazetemize Tuncel Kurtiz’i anlattılar.

Orhan Aydın: Tuncel Kurtiz, yalnız Türkiye tiyatrosunda, sinemasında değil dünya sinemasında da toplumsal gerçekçi sanatın taşıyıcısı ve ustasıydı. Hayatını hem kendini hem de insanları ve hayatı değiştirmek için yaşadı. Dünden bugüne Kurtiz’in hayata kattıkları ardımızdan gelecek olan genç yaratıcılar için önemli bir ders niteliğinde. Üstüne tezler yazılması, filmler, belgeseller çekilmesi gereken bir sanatçı. Toplumsal gerçekçi sanat adına adını anmamız gereken dostlardan biridir. İşçilerin, emekçilerin, yurtseverlerin, sosyalistlerin yol arkadaşıdır. Anısını yaşatmak için ürettiklerini yaşatmamız gerekiyor.

Sine Sen Başkanı Zafer Ayden: Darbe günlerinde yiğit bir sinema emekçisiydi. Duruşu, tavırlarıyla bizlerin dostu, yoldaşı arkadaşıydı. Sine Sen olarak onu yüreğimizde yaşatacağız.

Barış Falay: Devrimci bir sanatçıyı kaybettik. Ruhunu hep taze tutan bu anlamda ışık olan bir delikanlıyı kaybettik. Bu delikanlıya yakışmadı. Üreten, üreterek var olana bir türlü yakışmıyor zaten...

Ulvi Alacakaptan: Tiyatronun altın döneminin altın isimleri teker teker gidiyor. Yaşarken onları altın pamuklara sarmamız gerekiyordu.

Arif Sağ: Tuncel Kurtiz, son yüzyılda ciddi bir insanlık modeli olmuştur.

Cüneyt Cebenoyan: Kişisel olarak tanıdığım bir insandı. Büyük bir oyuncuydu. Güzel yaşadı. Doğayla, sevgiyle, sanatla yaşadı. Her zaman ezilenlerin yanında oldu. Bu çizgisini hiçbir zaman değiştirmedi.

Şevval Sam: En başta iyi bir insandı. Hayat enerjisini hiçbir zaman kaybetmedi.

Mehmet Esatoğlu: Bizim oyunculuk geleneğinden gelen büyük aktörlerimiz var. O da bunlardan birisi. Büyük yapıtlar ortaya koymuştur. Ülke çapında halk oyuncuları örgütlenmesi yaratmıştır.