Nâzım Hikmet 114 yaşında, Okuma Tiyatrosu 15. yılında

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi, "114. yaşını selamladığımız Nâzım’ın; umuduna, aşklarına, sevinçlerine, hüznüne, eşitlik ve özgürlük tutkusuna yeniden el sürüyor, ilk yola çıkışımızda sahneye taşıdığımız Memleketimden İnsan Manzaraları’nı bu kez, Nâzım oyuncularının ve Kültür Merkezimizin bir parçası olan Tuncer Necmioğlu’nun oyunlaştırdığı haliyle sunuyoruz" açıklamasında bulundu.

Haber Merkezi

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi, komünist şair Nâzım Hikmet'in 114 yaşını "Memleketimden İnsan Manzaraları"yla Anadolu'nun her köşesine taşıyacak.

Konuya ilişkin NHKM'den yapılan açıklama şu şekilde: 

Hayata bıraktıkları insanlığın geleceğine ışık tutan, yalnız bizim değil tüm dünya insanlığının ortak mirası Komünist şair-yazar Nâzım Hikmet’in 114. yaş gününü selamlıyoruz.

Toplumsal çürümenin dibe vurduğu, umutların tüketilmesi için olmadık hokkabazlıkların yaşandığı; acının, kederin, hüznün, ölüm ve katliamların, talanların, yalanların, ayrıştırmanın üstümüze yağmur gibi yağdırıldığı şu acımasız günlerde Nâzım’a ses katmak umuttur, aşktır, eşitliktir, özgürlüktür, barıştır.

2001 yılında, şimdilerde gericilik tarafından ölüme terk edilen Atatürk Kültür Merkezi’nde Okuma Tiyatrosu ile başlattığımız selamlamanın ilk metni, Memleketimden İnsan Manzaraları adlı o uzun soluklu şiirle olmuştu.

Aradan tam 15 yıl geçti. Bu zaman diliminde ustanın bilinmeyen tiyatro oyunları ülkenin yetkin tiyatro sanatçılarının katkılarıyla, aynı teknikle hayata katıldı.

Amaç; hem oyun yazarlığı alanındaki daralmaya geniş bir yer açmak hem de ustanın şairliği yanında, kendinin de çok önemsediği oyunlarını hayata katarak tiyatro hayatımızı zenginleştirmek, bilinmeyenlere ışık olmaktı.

Yönetmen-yazar-çevirmen Yılmaz Onay ustanın genel yönetmenliğinde 15 ayrı yapıt sahneye taşındı. Bu sürece 98 oyuncu katkı sundu ve her seferinde yüzlerce seyirci SES Tiyatrosu salonunu doldurdu.

Şimdi 114. yaşını selamladığımız Nâzım’ın; umuduna, aşklarına, sevinçlerine, hüznüne, eşitlik ve özgürlük tutkusuna yeniden el sürüyor, ilk yola çıkışımızda sahneye taşıdığımız Memleketimden İnsan Manzaraları’nı bu kez, Nâzım oyuncularının ve Kültür Merkezimizin bir parçası olan Tuncer Necmioğlu’nun oyunlaştırdığı haliyle sunuyoruz.

Şimdi yeniden ve inatla; yokluğa, yoksulluğa, hırsızlığa, düşmanlığa, ölümlere, yalana, talana, adaletsizliğe, sanat ve sanatçı düşmanlığına karşı, özgür, eşit ve gerçek barışın yaşanacağı bir gelecek için Nâzım Hikmet Olunmalı.

Bugün, yarın ve daima.

14 Ocak saat 20.00’de SES Tiyatrosu’nda, 15 Ocak’ta Ankara ve İzmir’de ve Anadolu’nun her köşesinde, Nâzım’a ses olanlara selam olsun.

Yazan: Nâzım Hikmet

Oyunlaştıran: Tuncer Necmioğlu

Yönetmenler: Metin Coşkun – Orhan Aydın

Yönetmen Yardımcısı: Eylem Aydın

Işık Tasarımı: Yüksel Aymaz

Oyuncular: Cezmi Baskın – Metin Coşkun – Levent Özdilek – Orhan Güner – Levent Ülgen –Cansu Fırıncı – Ender Yiğit – Ayşegül Alpak – Ali Gül – Orhan Aydın

* Biletler NHKM Kadıköy ve Ses Tiyatrosu gişesinden temin edilebilir.