Genco Erkal, Ferhan Şensoy ve Levent Kırca'ya Gezi cezası!

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından özel tiyatrolara sanat sezonu başında yapılan destek yardımlarında bu yıl Gezi tartışması yaşandı.

Destek kurulu jürisindeki bakanlık yetkilileri, Gezi eylemlerine destek veren bazı tiyatrolara yardım yapılmamasını istedi. Söz konusu tiyatrolar arasında Genco Erkal, Ferhan Şensoy ve Levent Kırca’nın toplulukları da var. Bazı jüri üyeleri ise karşı çıkarak, bu tutumun bakanlığa yakışmayacağını söyledi.

Cumhuriyet gazetesinden Selda Güneysu'nun haberine göre, 3 bakanlık yetkilisinin öncülüğünde toplanan “destek kurulu jürisi”ne, bakanlık yetkilileri ellerinde, aralarında Genco Erkal, Ferhan Şensoy ve Levent Kırca’nın da bulunduğu bazı muhalif tiyatroların adlarıyla gelerek, “Bu tiyatrolar gerek Gezi eylemleri sırasında gerekse diğer tartışmalarda hükümeti ve bizi eleştiriyorlar üstelik ‘Bize yardım yapmıyorlar’ diyorlar. Yardım yaptığımız zaman da tabana (AKP tabanı) bu durumu anlatamıyoruz, kamuoyuna açıklamada zor duruma düşüyoruz” dedikleri belirtildi.

Öte yandan, duruma kuruldaki bazı jüri üyeleri karşı çıktığı ve “Bu tiyatrolara hangi gerekçeyle yardım yapmayacağız? Durum destek yardımlarına ilişkin belirlenen yönetmeliğe aykırı. Ayrıca tiyatro sanatı söz konusu olduğunda bu sanata ‘muhalefet’ yapıyorlar diyerek, yardım yapmamak bakanlığa yakışmaz” dedikleri öğrenildi.

Tartışmalar sonucunda “tam uzlaşma sağlayamayan” jüri üyelerinden bazılarının bu yılki destek yardımlarını “şerhli” imzaladığı ve tiyatro destek yardımları için kurul kararının Bakan Ömer Çelik’in onayına sunulduğu kaydedildi.

Özel tiyatrolar, aylar öncesinden yeni sanat sezonunda sahneye taşıyacakları oyunlar için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na destek yardımı için başvuruda bulunurken, yardımlar bir türlü açıklanmadı. Bakanlık, destek yardımlarına göre, bir özel tiyatro sezon içinde sahneleyeceği oyun için en fazla 85 bin TL ödenek veriyordu. 85 bin TL’nin de 5 bin TL’si “yerli oyun sahnelenmesini desteklemek” amacı taşıyordu.

Bu arada, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın söz konusu yardımlar için bakan kararının ardından 3 seçenek üzerinde durduğu kaydedildi. 3 seçenek şu şekilde sıralandı:

“Hiçbir tiyatroya bakanlık olarak bu yıl destek verilmemesi bazı muhalif tiyatrolara destek verilmemesi ya da bazı muhalif tiyatrolara verilen destek miktarının geçen senelere oranla miktarının azaltılması.”

Öte yandan bakanlığın, muhalif tiyatrolar dışında destek yardımlarının bu yıl “kamuoyunda adları çok fazla duyulmamış ve daha çok Sait Nursi’nin yaşamını anlatan ve Necip Fazıl’ın eserlerini sahneye taşıyacak tiyatrolara yardım yapılmasından yana olduğu” kaydedildi.

Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcısı Ömer Faruk Belviranlı ise “tartışma yaşanmadığını sadece fikir alışverişinde bulunulduğunu” söyledi. Belviranlı, “Kurul toplantısı son derece pozitif geçti, hiçbir problemimiz yok. Bakan Bey’in onayını bekliyoruz” dedi.