Denizler'in Şekibe Ablası NHKM'deydi

3 Mart Cumartesi günü Ankara NHKM'de Şekibe Çelenk'le "Denizlerin Şekibe Ablası" kitabı ile Çelenk’in genç yaşından beri sürdürdüğü sosyalizm mücadelesi üzerine bir söyleşi düzenlendi.

Dün Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde TİP Merkez Haysiyet Divanı üyesi, Halit Çelenk’in hayat arkadaşı, Denizler’in Şekibe Ablası, Şekibe Çelenk’le bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide “Denizlerin Şekibe Ablası” kitabı üzerine de konuşuldu. Kitabı hazırlayan Sultan Özer ve Şekibe Çelenk’in kızı Serpil Güvenç de söyleşiye katıldı.

Sosyalist düşünceyle tanışma sürecini anlatan ve içinde yaşadığımız bu sömürü düzeninin değişmesi ve emekçiden ve emekten yana bir düzenin kurulması için mücadeleye atıldığını söyleyen Çelenk, mücadelesini örgütlü bir biçimde sürdürmek için 1962' de Türkiye İşçi Partisi’ne (TİP) katıldığını söyledi.

Toplumdaki töreler ve köhne inançların koşullandırdığı halkın, bir kadının mesleki bilgi ve birikiminin bir erkekle eşitliğini henüz kabullenecek düzeyde olmaması nedeniyle avukatlık mesleğini de bırakmak zorunda kaldığını belirten Çelenk, buna rağmen 1963 yerel seçimlerinde TİP'e ayrılan radyo konuşmalarından birisini yapan tek kadın konuşmacı olduğunu belirtti.

1960'lı yıllarda evinin devrimci gençler, ilerici aydınlar, sendikacılar, yazarların buluştuğu bir mekan olduğunu söyleyen Çelenk, bundan sonraki süreci ise şöyle anlattı:

"12 Mart askeri cuntası ülkenin üzerinden bir silindir gibi geçti. Deniz, Yusuf ve Hüseyin idam edildiler. Onları asanları ve astıran Adalet Partisi iktidarını ve Demirel'i hiç affetmedim.12 Eylül cuntası sevgili oğlum İlhan başta olmak üzere bir sürü genci yok etti. Yine cezaevlerine yetişmek zorunda kaldık Halit (Çelenk) ile birlikte. Geçen yıl yarin yanağından gayri her şeyi, güzel günlerin geleceğine dair inancımı paylaştığım, eşim, yoldaşım, meslektaşım Halit'i yitirdim. Zor ama dolu dolu geçen, mücadeleyle örülmüş bir yaşamdı Halit'le birlikte geçirdiğimiz 65 yıl. Onu özlüyorum. Umudum gençlerde. Ve onların vermeye devam ettikleri bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm mücadelesinde."

Sonrasında söz alan Sultan Özer ise Şekibe Abla’nın hayatı boyunca mücadele ettiğini, bu kitabı kaleme almanın kendisini çok heyecanlandırdığını ve kitap için ilk söyleştiği Halit Çelenk'in artık aralarında olmamasından duyduğu üzüntüyü belirtti.

Şekibe Çelenk’in kızı Serpil Güvenç ise bu köhne düzeni yıkmak için mücadele eden tüm devrimci güçlerin buluşma noktasının Şekibe ve Halit Çelenk'in evi olduğunu belirtti. Bu kitabı hazırlarken birinci amaçlarının bu tarihi gençlere aktarmak olduğunu belirten Güvenç, bir diğer amaçlarının da mücadelede pek de gözükmeyen fakat deyim yerindeyse mücadelenin proleterleri olan kadınları daha görünür kılmak, insanlara mücadele eden kadın örneği sunmak olduğunu söyledi. Örgütlü mücadelenin önemine vurgu yapan Güvenç, annesi Şekibe Çelenk'in her zaman örgütlü mücadele içinde olduğunu belirtti. Şekibe Çelenk'in hiçbir zaman sadece Halit Çelenk'in eşi olarak anılmadığını, eşiyle birlikte omuz omuza, yoldaşça verdiği sosyalizm mücadelesiyle akıllarda yer ettiğini belirtti.