Charlie Haden yaşamını yitirdi

Sosyalist kimliğiyle bilinen ve cazın en iyi basçıları arasında sayılan 77 yaşındaki Charlie Haden Los Angeles´da yaşamını yitirdi.

Cazın en önemli müzisyenlerinden 77 yaşındaki basçı Charlie Haden Los Angeles´da yaşamını yitirdi. 1937 doğumlu Haden, ailesiyle başladığı şarkıcılık kariyerini 15 yaşında bitirmiş ve basa yoğunlaşmıştı.

1956’da Los Angeles’a taşınıp caz öğrenimine başlamıştı. 1958-60 yıllarında Ornett Coleman’ın kuartetinde çalarken bile country yaparken öğrendiği melodilerden ve armonilerden vaz geçmemiş, onları sık sık kullanmıştı. Sonraki kariyerinde Quartet West ve Liberation Music Orchestra gibi toplulukları yönetirken de caz ile bağımsızlık ve eşitlik mücadelesi veren yoksul insanların müziği olarak gördüğü country arasında hep bir ilişki kurmaya dikkat etmişti.

Haden, 2004 Grammy'de, “Land of the sun” ile en iyi latin caz performans, en iyi caz sanatçısı, 2001 Grammy'de, “Nocturne” ile en iyi latin caz performans, 1997 Grammy'de, “Beyond the Mıssouri sky” ile en iyi enstrümantal caz 15 Grammy adaylığı ve daha pek çok ödül kazanmış olan bir caz üstadıdır.

Charlie Haden, Örgütlü bir halkı hiçbir kuvvet yenemez ismiyle bilinen eseri böyle yorumladı:
(Charlie Haden - The People United Will Never Be Defeated)

Charlie Haden, Liberation Music Orchestra, "El Quinto Regimiento / Los Cuatro Generales / Viva la Quince Brigada"