'Bu kez top sermayenin filelerinde'

Metin Kurt, ülke futbolunun en "aykırı" futbolcusu olarak biliniyor. Onun aykırılık hikâyeleri hak aramak, sermayeyle kan uyuşmazlığına sahip olmak ve bunun için gerekirse "ceza sahasında yalnız kalmak". 90’ların ünlü grubu Kesmeşeker 7 yıl aradan sonra çıkardığı ilk albümde kapağı "Çizgi Metin"e emanet etti.

Kesmeşeker grubu yedi yıl sonra ilk albümünü çıkardı. 2004 yılından sonra grubun çıkardığı ilk albümün kapağı efsane futbolcu Metin Kurt oldu. 12 Haziran seçimlerinde Türkiye Komünist Partisi (TKP) milletvekili adayı da olan Metin Kurt ve Kesmeşeker grubunun kurucularından olan Cenk Taner ile hem albümü, hem Kesmeşeker’i hem de onları buluşturan ortak noktaları konuştuk.

soL: Kesmeşeker özellikle 90’lı yıllarda albümleri ile göz önündeydi. Daha sonra 7 yıllık bir ara verdi. Grup bu 7 yıl boyunca neler yaptı?

Cenk Taner: 1990’da kuruldu Kesmeşeker. 90’lı yıllarda çok yoğun bir üretim süreci oldu ve iki yılda bir albüm çıkardık. Son albümümüz ise 2004 yılında çıktı. Yedi yıl aradan sonra ise ‘Doğdum ben memlekette’ adlı son albümümüzü çıkarmış olduk. Aslına bakılırsa bu yedi yılda boş durmadık. Bu yedi yıl boyunca faaldik ancak belki çok göz önünde değildik. İlk albümümüzün adı ‘Dipten ve Derinden’di, aslında o albüm grubun kaderi gibi oldu. Biz de dipten ve derinden gittik.

"Albüm dünyasının en ilginç kapaklarından biri"

soL: "Doğdum Ben Memlekette" grubun ilk albümünün 20. yılında geldi. Bu albümde Metin Kurt’un özel bir yeri olduğu hem albüm kapağında oluşu hem de adını taşıyan bir şarkının albümde yer bulmasından anlaşılıyor. Bunun sebebi nedir?
C.T: Son albümümüz gerek söz gerekse teknik bakımdan Kesmeşeker’in şimdiye kadar yapmış olduğu en iyi çalışmalardan biri oldu. Kapak açısından da öyle oldu. En ilginç kapaklardan biri olduğunu düşünüyorum. Hatta bütün albüm dünyasının en ilginç kapaklarından biri olduğunu düşünüyorum. En azından bize gelen tepkiler çok iyi olduğu yönünde. Kapakta malum Metin Kurt var.

Milli takım formalı sosyalist

soL: Neden Metin Kurt?
C.T: Metin Kurt’u neden koyduk da ağaç, doğa ya da başka futbolcu koymadık diye birçok soru geliyor. Metin Kurt, duruşuyla kapakta olması gereken bir insandı bizim için.

Biz hep inandığımız işleri yaptık. Yalpalamadık. Piyasa koşullarına karşı ayakta durmaya gayret gösterdik. Metin Kurt ile duruş olarak benzer olduğunu düşündük ve kapağa Metin Kurt’u koymakta hiç tereddüt etmedik.

Kapaktaki fotoğraf konusunda da bir ikilem oldu. Birisi Galatasaray formalı fotoğrafı bir diğeri ise Milli Takım formalı fotoğrafıydı. Metin Kurt’un sosyalist dünya görüşü ve siyasi duruşu ile Milli Formayı giymesi bize simgesel geldi. Bu fotoğraf çok şeyi anlatıyordu bence. Belki de çok az örneği olan bir olay. Bu yüzden biz büyük bir gururla kapağa Metin Kurt’u koyduk.

soL: Bir de ‘Metin Kurt yalnızlığı’ adlı parça var?
C.T.: Metin Kurt’un hayatıyla ilgili bir şarkı değil. Metin Kurt burada metafor olarak kullanıldı. ‘Metin Kurt gibi yalnızız ceza sahasında ne güzel ne güzel’ sözleri inandığı işi yalpalamadan yapanların eninde sonunda hak ettikleri yeri bulacaklarını anlatmak istememizden kaynaklanıyor. Standartların dışında işler yapan her insan yalnız kalma bedelini ödeyebiliyor.

"Dostlarımızı bulduk, mutluyum"

soL: Kesmeşeker’in albümü ve kapağını siz nasıl buldunuz?
Metin Kurt: Sonuç olarak ‘yanlış’ insanlar olmasa böyle bir kapak koymazlardı. Onlar da inandıkları, doğru bildikleri işleri yapıyor ve piyasaya boyun eğmiyor. Zaten bizi bir araya getiren de bu inandığımız doğru bildiğimiz yolda durmadan yürümek. Dostlarımızı bulduğum için bu albümü çok daha fazla seviyorum.

soL: Peki, daha önce Kesmeşeker’i dinlemişliğiniz var mı ve albümü nasıl buldunuz?
M.K: Hayır. Bu albümden önce dinlememiştim.

Albümdeki sözler ve söyleyişin bir mesajı var. Metin Kurt’u tanıyan kesim 50 yaş üzeri ama bu albümle birlikte Metin Kurt’un olduğunu daha genç kesimlere de göstermiş oldu. Albümü gördüğümden beri Kesmeşeker’e teşekkür ediyorum.

C.T: Asıl teşekkürü ben ediyorum. Metin Kurt gibi doğru bildiği yolda her zaman yürüyen, geri dönmeyen bir isimi kapağımızda taşıdık. Albümden sonra birçok kişi dinleyenimiz Metin Kurt’u araştırıp bizlere döndü. Şimdi ki futbol dünyasını bilen dinleyicilerimiz Metin Kurt gibi bir futbolcu olduğunu albümden sonra araştırıp öğrendiklerini ve çok büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Bu bizim için büyük mutluluk oldu.

"Ben sporda ne yapıyorsam, onlar da müzikte onu yapıyor"

soL: Metin Kurt ve Kesmeşeker’i buluşturan ortak nokta nedir sizce?
M.K: Ben ortak noktamızın bu kaset olduğu kanısındayım. Çünkü onlar da piyasa koşullarında popüler olmak için bu işi yapmıyorlar. Onlar toplumsal sorunları müzikle kitlelere iletmek için yapıyorlar. Ben sporda ne yapıyorsam Kesmeşeker’in de müzikte aynı şeyi yaptığını düşüyorum.

soL: Geçtiğimiz günlerde bir röportajınızda ‘futbol toprak sahada güzel, borsada kirli ve çirkindir’ dediniz, bu söylediklerinizi açıklıyor sanırım.
M. K. Öncelikle toprak sahada demedim. Arsada dedim. Arsada derken de toprak sahadan bahsetmiyorum, çim olsa daha iyi olur tabii. Ben futbol oyun olarak güzel, borsada kirli ve çirkin demek istedim. Müzik de öyle.

soL: Son olarak soL okuyucularına neler söylemek istersiniz?
C.T: Kapağımızda Metin Kurt gibi bir mücadele adamını taşıdığımız ve onun adını taşıyan bir şarkı yapmaktan çok mutluyuz. İyi ki Metin Kurt gibi bir futbolcu var.

M.K: Ben her zaman söylerim, atılan her gol emekçilerin kalesine gidiyor diye ancak bu sefer top sermayenin kalesine gitti.

Metin Kurt yalnızlığı şarkısının sözleri:

Fazlalık var atalım
Denizciler, havacılar yaptı bunu
Sardunya kırmızı bir yüzün var
Yola çıkalım desem yolsuzuz o başka
Haydutlar ölmeden son bir dans / Ne dersin
Sen mi güzeldin yoksa hayat mı güzel
Kula kulluk etmezdin / Çok yanlış biriydin
Sen mi güzeldin yoksa hayat mı güzel?
Yani iki şişe ucuz şarap / Bir tarih yazabilir
Verdiğim tüm sözler / Bir anda uçabilir
Sıcak bir bira / Aşk sendikasında
Metin Kurt gibi yalnızız / Ceza sahasında da
Ne güzel, ne güzel / Ne güzel, ne güzel
Gördüm seni cebinde / Kuşku bombasıyla
Salıpazarı ihtişamıyla bir sofrada
İnandığın her şeyi attığın kalbinde
İnanmadığın her şey yedek kulübende
Haydutlar ölmeden son bir dans / Ne dersin?
Sen mi güzeldin yoksa hayat mı güzel
Kula kulluk etmezdin / Çok yanlış biriydin
Sen mi güzeldin yoksa hayat mı güzel?
Yani ki şişe ucuz şarap / Bir tarih yazabilir
Verdiğim tüm sözler / Bir anda uçabilir
Sıcak bir bira / Patlat bir sigara
Metin Kurt gibi yalnızız / Ceza sahasında da
Ne güzel, ne güzel

(soL - İstanbul)