Sarkis Çerkezyan’ı kaybettik

Ermeni komünist Sarkis Çerkezyan, 94 yaşında İstanbul Kumkapı’daki evinde hayata gözlerini yumdu.

Marangozluk yapan, Ermeni komünist Sarkis Çerkezyan, sağlık sorunları nedeniyle bir süre Surp Pırgiç Hastanesi’nde tedavi görmesinin ardından evinde yaşamını yitirdi. 1916 yılında Halep’te doğan Çerkezyan’ın ailesi, Çerkezyan’ın doğumundan bir sene önce tehcir yasası gereği Suriye’ye göçmek zorunda bırakılmıştı.

“Dünya Hepimize Yeter” adlı kitabın yazarı Çerkezyan, 1955 yılında yaşanan 6-7 Eylül katliamının tanıklarındandı. Çerkezyan, o dönemi ve komünist oluşunu şu sözlerle anlatıyordu: “Varlık Vergisi, Aşkale Sürgünü, 6-7 Eylül... Ne pislikler gördük (…) 1955’te ’Ben Atatürk’ün çırağıyım’ diyen Celal Bayar yaptı 6-7 Eylül’ü. ’Atatürk’ün Selanik’teki evi bombalandı’ dendi. Her yer karıştı. O zaman Yedikule’ye yeni taşınmıştım, Ermeni olduğumu bilmiyorlardı. Eve gittim, bir Türk bayrağı astım. Anneme de Müslüman kadınlar gibi beyaz başörtüsü bağlattım. Kapının önüne oturdum anneme de bir kahve yaptırdım, içiyorum... Kıyamet kopuyor, evler yağmalanıyor. Herkes koltuğunun altında ‘ganimetlerle’ koşuşturuyor. Saat 1’e kadar devam etti böyle. Bu sırada yanıma gelen bir yüzbaşı, ‘Delikanlı tebrik ederim. Kahvenin tadını çıkaracak günü ve saati iyi seçmişsin, her Türk sizin gibi olmalı’ dedi. Onlar gittikten sonra girdim içeriye, ev başıma yıkılıyor sanki... İki halkın birbirlerine düşman olması baştakilerin marifeti. Komünist oldum, iki halkın yararına olduğunu düşündüğüm şeyleri yaptım. Halklarımızın benzer acılar yaşamaması için uğraştık. Emeklerin boşa gitmediğini düşünüyorum.”

1965 yılında Türkiye İşçi Partisi’ne üye olan Çerkezyan, ayrıca Türkiye Komünist Partisi’nin yasadışı yayın organı olan Atılım’ı 4 sene boyunca Gedikpaşa’daki marangozhanesinde gizlice bastı.

Çerkezyan için 5 Ağustos Çarşamba günü saat 14:00'te Kumkapı Meryem Ana Kilisesi'nde tören düzenlenecek.
(soL - Haber Merkezi)