Büyük Adam Küçük Aşk

Tüm yakınlarını bir operasyonda kaybeden küçük Hejar ile yargıç emeklisi Rıfat Bey'in öyküsünü anlatan "Büyük Adam Küçük Aşk" filmi, bu akşam 21.00'de NHKM'de.

soL (HABER MERKEZİ) "Büyük Adam Küçük Aşk", yakınlarını köyüne yapılan bir operasyonda kaybeden beş yaşındaki Hejar ile huzurevine yatma hazırlığı içindeki otoriter yargıç emeklisi Rıfat Bey'in yollarının İstanbul'da kesişmesinin öyküsü.

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi bahçesinde düzenlenen Yaz Sineması Günleri'nde bu akşam 21.00'de gösterilecek filmde, Şükran Güngör, Dilan Erçetin, Füsun Demirel, Yıldız Kenter ve İ. Hakkı Şen başrolleri paylaşıyorlar. Türk-Yunan-Macar ortak yapımı olarak gerçekleştirilen filmi Handan İpekçi yönetti. Filmin görüntü yönetmenliğini Erdal Kahraman, sanat yönetmenliğini Mustafa Ziya Ülkenciler ve Natali Yeres yaptılar. Filmin müzikleri Serdar Yalçın ve Mazlum Çimen'e ait.

Çekimleri 10 hafta süren film için, oyunculuk deneyimi olmayan beş yaşındaki Dilan Erçetin, çekimler başlamadan önce yönetmenle üç ay boyunca senaryo çalıştı. Senaryodaki Kürtçe diyalogların hazırlanması ve oyuncuların Kürtçe çalıştırılması konusunda Mezopotamya Kültür Merkezi'nden yardım alındı ve filmdeki diğer Kürtçe diyalogları bulunan Füsun Demirel ve İ.Hakkı Şen üç ay boyunca dil çalıştılar.

Sakine'den Rojbin'e
Türkçe'den taviz vermek istemeyen Rıfat Bey ile Kürtçe'den başka dil bilmeyen inatçı Hejar'ın ortak yaşamları itiş kakış ile başlasa da, birbirlerine ısınmaya başladıktan sonra, önce karşılıklı dillerini öğrenirler, ardından da birbirlerini sevmeyi. Rıfat Bey emekli bir hâkimdir ve yasalara son derece bağlıdır. Hejar'ı kısa bir süre için evine kabul eden Rıfat Bey, bir kâğıt parçasındaki adresten yakınlarına ulaşarak onu teslim etmek istemektedir. Sonuçsuz girişimlerden sonra, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'ne haber vermeyi düşündüğü gün, yardımcısı Sakine'nin bir sözüyle, bir iç sorgulama noktasına gelir. Rıfat Bey, dillerini, düşüncelerini ve kendi yaşamı içindeki varlıklarını görmezden geldiği iki Kürt ile birlikte geçirdiği günler sonrasında, dünya ile tek bağı Rıfat Bey'in yardımcısı Sakine-Rojbin (Füsun Demirel) olan Hejar için gidecek bir yer olmadığını anlayacaktır. Filmin bundan sonraki öyküsü, hâkimin gerçeklerle yüzleşmesi ve hukuku sorgulaması üzerine kuruludur.

Ödüller:
Film, 2001 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Film, En İyi Senaryo, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (İsmail Hakkı Şen), En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Füsun Demirel), Jüri Özel Ödülü (Dilan Erçetin) ödüllerini aldı. 2002 Kahire Uluslararası Film Festivali'nde En İyi Senaryo ve Ticket to Jerusalem (2002) filmiyle birlikte Gümüş Piramit (Handan İpekçi) ödüllerine layık görülen "Büyük Adam Küçük Aşk", 2002 Köln Akdeniz Film Festivali'nde En İyi Senaryo ve 2003 Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde Ulusal Yarışma Halkın Tercihi ödülünün de sahibi oldu.

Bugünkü gösterim için:

NHKM Adres: Ali Suavi Sokağı (Sanatçılar Sokağı), No: 7, Bahariye - İstanbul
0216 414 22 39