Aşık İhsani yaşamını yitirdi

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tedavi gören Aşık İhsani'nin dün gece yaşamını yitirdiği açıklandı.

soL (HABER MERKEZİ) Yüksek tansiyon nedeniyle fenalaşmasının ardından Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin Cerrahi Servisi'ne kaldırılan Aşık İhsani dün gece yaşamını yitirdi. Özellikle 60'lı ve 70'li yıllarda milyonlarca dinleyicisi olan Aşık İhsani o dönemde TİP üyesi de olmuştu.

Azeri kökenli bir ailenin çocuğu olarak 1932 yılında Diyarbakır'da doğan İhsan Sırlıoğlu, Aşık İhsani olarak biliniyordu. Küçük yaşta babasını kaybeden yoksullukla büyüyen Aşık İhsani, 17 yaşındayken İstanbul Büyükçekmece Mimarsinan Köyü'nde maden ocağında çalışmaya başlamış, askerliğini yapmasının ardından sazı ile Anadolu'yu dolaşmaya başlamıştı. 1960'lı yıllarla birlikte bilinen bir aşık olan İhsani, Türkiye İşçi Partisi'ne üye olmuş, sosyalist gençliğin ve önderlerinin mücadelesini eserleriyle insanlara duyurmuştu. Aşık İhsani'nin ilk yazdığı devrimci şiir "Korkuyorlar, korkacaklar, korksunlar Geliyoruz, geleceğiz, yakındır" şiiri olmuştur. Dönemin gençlik hareketiyle birliktede birçok protesto gösterisine katılan Aşık İhsani, Türkiye ve ülke dışında birçok konser verdi.

Aşık İhsani'nin eserleri arasında, değişik halk hikayelerini türkülerle birlikte derlediği "Kerem ile Aslı", "Aşık İhsani ve Güllüşah" kitapları yanında biçok şiir kitabı da bulunmaktadır. İhsani şiirlerini, "Ağalı Dünya" (1964-65, 2 cilt), "Yazacağım" (1966), "Bakalım Hele" (1967), "Bak Tarlanın Taşına" (1974), "Vur Ağanın Başına" (1975) adlı kitaplarda toplarken, "Dünden Bugüne Aşık İhsani" (1976), "Düş Değil Bu" (1993), tüm şiirlerini topladığı "Bıçak Kemikte" (2002) ve "Ozan Dolu Anadolu" (1973) adlı antoloji ve gezi izlenimlerinden oluşan "Beyaz Köle" (1985) adlı kitapları yayımlandı.