Ana içeriğe atla
0%

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Abluka günlükleri 74 | 16 Mayıs 2026 Cumartesi

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 17.05.2026 , 12:05 "0 dakikalık okuma süresi"
ABD ablukasının ağırlaştırdığı ekonomik ve enerji krizine rağmen Küba’da elektrikli araç üretiminden sağlık hizmetlerine, tarımsal araştırmalardan çocuk festivallerine uzanan başlıklarda kamusal üretim ve dayanışma adımları sürüyor.

Zor zamanlarda büyük düşünmek

Küba Cumhurbaşkanı Miguel Díaz-Canel Bermúdez, Havana’da faaliyet gösteren VEDCA (Karayip Elektrikli Araçları) fabrikasını ziyaret etti. COVID-19 pandemisinin hemen ardından, 2021 yılında üretime başlayan işletme, yıllık üretimini bin adetten 10 bin adede çıkararak önemli bir başarıya imza attı. Fabrika, geçtiğimiz yıl 12 milyon doların üzerinde gelir elde etti.

Bugün 96 işçinin çalışmakta olduğu tesiste elektrikli bisiklet, motosiklet ve üç tekerlekli araç montajı yapılıyor. Önümüzdeki dönemde fabrikanın karma bir yapıya dönüştürülmesi, şasi üretimi ve lazer kesim gibi ileri teknolojilerin kullanması planlanıyor. Ayrıca yılın ikinci yarısında 200–250 kilometre menzilli elektrikli otomobiller ile elektrikli kamyonetlerin üretimi hedefleniyor. Ürünler, hem uluslararası ve hem de ulusal pazara sunuluyor.

VEDCA enerji bağımsızlığı yönünde de adımlar atıyor. Fabrika şu anda idari binasının elektrik ihtiyacını güneş enerjisinden karşılıyor. Yakın dönemde tüm tesisin ulusal elektrik şebekesinden bağımsız hale getirilmesi hedefleniyor. Ayrıca üretilen yeni üç tekerlekli araçlar da güneş panelleriyle donatılıyor.

Holguín acil servisine yeni araçlar

Holguín’de sağlık hizmetlerinin niteliğini artırma çalışmaları kapsamında ileri yaşam desteği donanımına sahip altı yeni ambulans hizmete girdi. Nisan ayından itibarıyla yenidoğan bebeklerin güvenli nakli için özel bir ambulans da bölgede kullanılmaya başlandı.

Bu araçların devreye girmesi, ABD’nin ekonomik, ticari ve finansal ablukası nedeniyle sağlık sektörünün ciddi malzeme ve yedek parça sıkıntısı yaşadığı bir dönemde büyük önem taşıyor. Eyalet yöneticileri, ambulansların acil servis hizmetlerine önemli katkı sağlayacağını vurguluyor.

Abluka nedeniyle Küba, ABD menşeli tıbbi teknoloji ve ilaçlara doğrudan erişemiyor; ihtiyaçlarını üçüncü ülkeler üzerinden ve yüksek maliyetlerle temin etmek zorunda kalıyor. Bu durum özellikle Anne ve Çocuk Programı, onkoloji ve yenidoğan cerrahisi gibi kritik alanlarda ciddi kısıtlamalara yol açıyor.

Çocukların kalbi bu festivalde atacak

Havana, 25–31 Mayıs tarihleri arasında 7. Mutlu Kalpler Uluslararası Çocuklar İçin Sanat Buluşması’na ev sahipliği yapacak. Küba Sinema Sanatı ve Endüstrisi Enstitüsü ile çeşitli sanat kurumlarının desteklediği etkinlik müzik, tiyatro, dans ve mimariyi çocuklarla buluşturacak.

Martí Tiyatrosu'nda düzenlenecek açılış konseriyle başlayacak festivalde, ozan Silvio Rodríguez’in 80. yaşı onuruna hazırlanan ödüllü konser belgeselinin ilk gösterimi yapılacak. Programda kukla ve palyaço performansları, ulusal kahraman José Martí’nin eserlerinden uyarlanan tiyatro oyunları ve sokak dansları yer alıyor.

Tarımda yeni dayanıklı tohumlar

Cienfuegos eyaletindeki bir çiftlikte yürütülen bilimsel çalışmalar sonucunda yüksek verimli yeni tatlı patates türleri geliştirildi. Üniversiteler ve araştırma enstitülerinin işbirliğiyle elde edilen bu türler, hektar başına 25 tonun üzerinde verim sağlıyor.

Yeni tohumlar 120 günde hasada geliyor. Bölgenin yaygın zararlılarına karşı dirençli ve 10 güne kadar kuraklığa dayanıklı olan bu türler kimyasal gübre olmadan, yalnızca organik maddelerle yetiştirilebiliyor.

Gıda güvenliği de amaçlanan bu projede tohumlar satışa sunulmayacak; üreticilerin kendi tohumlarını çoğaltabilmesi için çiftçilere ve kooperatiflere ücretsiz dağıtılacak. Bu uygulama, tarımda kendi kendine yeterlilik hedefi açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Çiftçi Günü kutlamaları gönüllü çalışma ile başladı

17 Mayıs Çiftçi Günü öncesinde, Cienfuegos’un Rodas belediyesinde bulunan Özgür Nicaragua Kooperatifi’nde geniş katılımlı bir gönüllü çalışma gerçekleştirildi. Ulusal Çiftçiler Birliği çatısı altında bir araya gelen çiftçi ve kooperatif üyeleri, 10 hektarlık alanda şeker kamışı ekimi yaptı.

Kuruluşunun 45. yılını geride bırakan kooperatif, makineli tarım, sebze, tahıl ve süt üretimindeki istikrarlı başarısıyla dikkat çekiyor. Bu katkısı nedeniyle Rodas belediyesi bu yıl “Seçkin Belediye” unvanına layık görüldü. Çiftçi Günü kutlamaları kapsamında gerçekleşen kolektif gönüllü çalışmayı Aguada de Pasajeros’ta gerçekleştirilecek ana tören izleyecek.

Fidel’in doğumunun 100. yılında Felsefe Enstitüsü

Küba Felsefe Enstitüsü, 2026 yılı boyunca yürüttüğü tüm faaliyetleri Fidel Castro’nun 100. doğum yılına adadı. Enstitü bu yıl eleştirel düşünce ve Latin Amerika birliği ekseninde çalışmalara odaklanıyor.

Enstitü, Şubat ayında “Özgürleştirici Paradigmalar Çalıştayı” düzenlerken, Mart ayında Kolombiya’dan gelen bir dayanışma konvoyu ağırlanarak sağlık merkezlerine tıbbi malzeme ulaştırıldı. Nisan ve Mayıs aylarında ise uluslararası katılımlarla jeopolitika, emperyalist saldırılar ve sosyalist feminizm üzerine paneller gerçekleştirildi.

Abluka sağlık alanında krizi derinleştiriyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ABD ablukasının yol açtığı enerji krizi nedeniyle Küba’da kamu sağlığının ciddi risk altında olduğunu açıkladı. DSÖ İnsani Yardım ve Afet Yönetimi Direktörü Altaf Musani’nin ziyareti sonrası paylaşılan verilere göre, yakıt sıkıntısı sağlık sistemini doğrudan etkiliyor.

Kriz nedeniyle temel sağlık hizmetleri aksarken, 100 binden fazla ameliyat ertelendi. Ertelenen ameliyatlar arasında 11 binden fazla çocuk ameliyatı bulunuyor. Enerji krizi nedeniyle hamile kadınların rutin takipleri de etkileniyor. DSÖ ayrıca elektrik ve yakıt kesintileri nedeniyle temiz suya erişimin zorlaştığını, bunun da dang humması ve sıtma gibi enfeksiyon hastalıklarının yayılma riskinin artığı vurguladı.

Küba barış içinde bir arada yaşama kararlılığını sürdürüyor

Dışişleri Bakanı Bruno Rodríguez Parrilla, 16 Mayıs Uluslararası Barış İçinde Birlikte Yaşama Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Küba’nın Birleşmiş Milletler Şartı’na ve barışçıl çözümlere bağlılığını yineledi.

Rodríguez, savaş, şantaj ve tek taraflı dayatmalar yerine diplomasi ve diyalog temelinde yeni bir uluslararası düzen kurulması gerektiğini vurguladı. ABD’nin “güç yoluyla barış” anlayışını eleştiren bakan, bu yaklaşımın uluslararası hukuku tehdit ettiğini belirtti.

Küba’ya yönelik yaptırımların ve yakıt ablukasının sürdüğünü ifade eden Rodríguez, ülkesinin 1959 Devrimi’nden bu yana barış, çok taraflılık ve dayanışma ilkelerine bağlı kaldığını hatırlattı. Latin Amerika ve Karayipler’in “Barış Bölgesi” olarak korunması gerektiğini vurguladı.

Elektrik üretiminde son durum

Elektrik talebinin artması ve santrallerden birinin henüz devreye girememesi nedeniyle ülke genelinde 24 saat bulan kesintiler yaşandı. Elektrik açığı 1807 MW’a ulaşırken sisteme yeni dahil edilen 54 güneş santrali toplam 2440 MWh üretimle katkı sağladı.

Son Küba Gerçeği