Ana içeriğe atla
0%

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Abluka günlükleri 174 | 24 Ağustos 2026 Pazartesi

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 25.08.2026 , 16:49 "0 dakikalık okuma süresi"
Küba’da ABD ablukasının yarattığı ağır koşullara karşı toplumsal dayanışma ve üretim arayışları sürüyor. Kadınlar devrimin kazanımlarını ve ülkenin egemenliğini savunurken, enerji ve gıda üretiminde yeni adımlar atılıyor; kültürel mirasın korunmasından çevre mücadelesine, uluslararası dayanışmadan elektrik krizine kadar ülkenin gündemi direnç ve bağımsızlık ekseninde şekilleniyor.

Kübalı kadınlar ülkelerinin egemenliği için mücadeleye devam ediyor 

23 Ağustos 1960’ta kurulan Küba Kadın Federasyonu’nun (FMC) 66. yıldönümü nedeniyle ülkenin farklı bölgelerinde etkinlikler düzenlenmeye devam ediyor. Bu yılki kutlamalara ev sahipliğini ise Pinar del Río şehri yapıyor. 

Pinar del Río’da gerçekleştirilen etkinlikte konuşma yapan FMC Genel Sekreterei Teresa Amarelle Boué, Kübalı kadınların kendi tarihlerinin başkahramanları hâline geldikleri bir 66 yıl geçirdiklerini ifade etti. Devrim’in zaferinin ve FMC’nin ortaya çıkışının, milyonlarca kadın için eğitim alabilme, çalışabilme, araştırma yapma, üretme ve öncülük etme fırsatı anlamına geldiğini hatırlatan Amarelle Boué, “Şu anda eğitim, sağlık, bilim, yargı sistemi gibi sektörlerde çoğunluğu kadınlar ıluşturuyor. Devlet dışı sektörde, tarım kooperatiflerinde ve yönetici pozisyonlarda ise kadınların varlığı giderek artıyor” diye ekledi.

FMC’nin en temel güncel gündemini, Küba halkının yaşamını ciddi şekilde etkileyen ABD ablukası nedeniyle karşı karşıya kalınan zorluklar oluştururken, odağında iş ve eğitim hayatından kopuk gençler yer alıyor.  

Gençlik Adası güneşe hazırlanıyor

Gençlik Adası’nda (Isla de la Juventud) batarya depolama sistemine ve 5,0 megavat (MW) üretim kapasitesine sahip Universidad 2 Güneş Enerji Parkının önümüzdeki haftalarda tamamlanması bekleniyor. Proje kapsamında, her biri 26 panel taşıma kapasitesine sahip 348 güneş enerjisi sisteminin kurulumu tamamlandı, çevre çitleri ile aydınlatmalar kuruldu ve invertör konteynerlerinin temeli hazırlandı.  

Bu park, Bolivya bölgesinde inşa edilecek bir diğer parkla birlikte adanın elektrik sistemine 10 megavat yenilenebilir enerji katkısı sağlayacak. Bu sayede günlük 4-5 saatlik önemli bir katkı sağlaması ve yakıt tüketiminin azalmasına katkı koyacak. azalacak ve halk için elektrik hizmetinin istikrarı artacak. Jesús Montané Oropesa Üniversitesi ile ortaklaşa inşa edilen proje, ulusal enerji çeşitlendirme stratejisinin bir parçası. Projenin bölgedeki elektrik hizmetinin istikrarına katkı sağlaması bekleniyor.

Mayabeque’de gıda üretimi güçleniyor

Mayabeque’de 300’den fazla işletme ve kurumun yeni devlet stratejisi ile kentin kendi tüketimine yönelik tarımsal üretim yapması planlanıyor. Mayabeque’nin 11 belediyesinde oluşturulan tarımsal üretim arazilerinde, önümüzdeki ilkbahara kadar kent sakinlerinin tüketimine yönelik bakliyat, yumru ve kök bitkiler, sebzeler, baharatlık ürünler, meyveler, et ve süt temin edilmesi hedefleniyor.

Atıl durumdaki toprakların yanı sıra su kaynaklarının ve organik gübrelerin değerlendirilmesi, maliyetli ithalata başvurmadan verimlilik ve üretkenliğin artırılmasını hedefleyen yeni tarım politikaları ile kentin ve kırsal bölgelerin işletme yemekhaneleri ve satış noktalarına daha fazla ürün sağlanacak. Öte yandan bu üretim alanları yeni bir istihdam da oluşturacak. 

Benny Moré 107. yaşında anılıyor

Kübalı besteci ve şarkıcı Benny Moré, doğumunun 107. yıl dönümünde Cienfuegos kentinde anılıyor. “Ritmin Barbarı” (El Bárbaro del Ritmo) olarak tanınan sanatçı, 24 Ağustos 1919’da Cienfuegos’ta dünyaya geldi. Eserleri ve şarkılarıyla ulusal ve uluslararası çapta ün kazanan Benny Moré, Küba müziğinin tüm dünyada tanınmasına katkı sağladı.

Anma kapsamında Rumbalay, Obbá Ilú, Obinisa Ashé ve Perla del Caribe gibi grupların da yer alacağı çok sayıda kültürel etkinlik gerçekleştirilecek ve sanatçının eserleri seslendirilecek. Kutlamalar daha sonra, Benny Moré’nin Makuta ritmiyle çalmayı ve dans etmeyi öğrendiği Cabildo de los Congos’ta devam edecek. Etkinlikler, Afrika’dan köle ticareti yoluyla getirilen atalarının Afrika geleneklerini savunan aile ve arkadaşlarının arasında gerçekleştirilecek.

Sanatçı için düzenlenen anma etkinlikleri, her yıl gerçekleştirilen “Timbalaye: Rumba’nın Rotası” adlı etkinlik kapsamında yapılıyor. Timbalaye, “Hepimiz kaçak köle ve rumberoyuz” sloganıyla, senkretizm, kökler ve kültürle dolu bir festival olarak gerçekleştiriliyor.

Bu temanın Benny Moré ile yan yana getirilmesi oldukça anlamlı; çünkü etkinlik yalnızca bir müzik festivali değil, aynı zamanda Küba’nın Afrika kökenli kültürel mirasının, direniş tarihinin ve kimliğinin hatırlanmasına yönelik bir faaliyet olarak da kurgulanıyor.

Küba’da çevresel sorunlar için küresel eylem çağrısı

Küba, ozon tabakasının korunmasına yönelik kararlılığını ve Kigali Değişikliği Uygulama Planı’nı hayata geçirmek için çabasını sürdürüyor. Ülkede 16 Eylül’de “Daha serin bir gezegen için küresel eylem” çağrısıyla Dünya Ozon Tabakasını Koruma Günü etkinlikleri gerçekleştirilecek. Küba’da bu alandaki çalışmaları Küba Enerji Bilgi Yönetimi ve Geliştirme Merkezi (Cubaenergía) yürütüyor. Merkez; çevre eğitimi ve iletişimi, teknik eğitim, iyi uygulamaların teşvik edilmesi, çevre konusundaki duyarlılık ve bilinç düzeyinin artırılmasına yönelik çalışmalar yapıyor.

Kolombiya’dan kitap dayanışması

Kolombiya’dan dayanışma amacıyla gönderilen bir grup kitap, Mayabeque’nin başkentinde bulunan Hugo Rivero Álamo Belediye Kütüphanesi’nin bibliyografik koleksiyonuna eklendi. Kütüphane çalışanları, kardeş ülke Kolombiya’dan öğretim üyeleri tarafından gerçekleştirilen bu dayanışmaya teşekkürlerini iletti. Bu jestin, Küba ile Kolombiya arasındaki kültürel iş birliği bağlarını daha da güçlendirdiği belirtildi. Bağışlanan eserler arasında, tamamı Profesör Javier Rodrizales tarafından kaleme alınan ve bölgeye ilişkin bilgi içeren akademik ve edebi çalışmaları yer alıyor.

Küba’da elektrik üretiminde son durum

Dünkü elektrik kesintileri sabahın erken saatlerine kadar devam etti. Üretim kapasitesi açığının dünkü en yüksek seviyesi saat 20.40’ta 2.327 MW olarak gerçekleşti.54 güneş enerjisi parkı ise dün toplam 5.754 MW enerji üreterek saatte ortalama 840 MW’a ulaştı.

Dün Küba’da ne kadar elektrik açığı yaşandı? 

Son Küba Gerçeği