Breadcrumb
Pembelik HES inşaatı önünde köylülerden protesto
Yayın Tarihi: 21.05.2012 , 01:56 Güncelleme Tarihi: 08.05.2021 , 00:33
Tunceli'nin Nazimiye İlçesi'ne bağlı Aşağı Doluca ve çevre köylerden gelen köylüler, yapımı devam eden Pembelik HES ve baraj inşaatı önünde bir protesto eylemi gerçekleştirdi. DHA'dan Ferit Demir'in haberine göre Pembelik Barajıyla birlikte arazilerinin büyük bir bölümünün sular altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya olan köylüler "Doğamız, kültürümüz ve tarihimiz ve geleceğimiz için Başkaldırıyoruz" yazılı pankartla baraj şantiyesinin önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi.
Baraj gölü altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan beş köyde yaşayan köylüler Aşağı Doluca Köyü'nde toplanarak, HES şantiyesinin kapısının önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi ve burada bir basın açıklaması yaptı.
Basın açıklamasında söz alan Aşağı Doluca Köyü sakinlerinden Hasan Arslan, şantiyede görevli özel güvenlik görevlilerinin köylülere baskı uyguladığını ve bazı köylüleri dövdüklerini belirtti. Açıklamada inşaatı yürüten firmaların mahkeme kararlarına uymadığı ve köylünün arazisini yasadışı olarak işgal ettiği belirtildi. Direnmeye devam edeceklerini belirten köylüler, barajın yapımını engellemek için her türlü direnişi göstereceklerini ifade etti.
Daha sonra söz alan Dersim Kültür Derneği Başkanı Ali Mükan, konuşmasında köylülerin HES direnişini her zaman destekleyeceklerini belirtti. Mükan şöyle konuştu:
"Pembelik HES şantiyesinde barajı yapan firmanın paralı asker gibi çalıştırdığı özel güvenlik elamanları, hala köylülere saldırmaya devam ediyor. Köylülerin topraklarını, gözlerini, kar hırsı bürümüş, patronlar için savunan bu özel güvenlik elemanları hiçbir yasayı dinlemeden her türlü baskıyı uygulamaktadır. Köylülere geri adım attırmak isteyen şirket yetkilileri, her türlü oyunu oynamakta. Ancak köylüler her şeye rağmen arazilerine sahip çıkıyor ve baraj yapılmaması için büyük bir direniş sergiliyor. Şu an Peri Vadisi üzerinde 6 HES projesi devam etmekte. Yakın bir zamanda yeni bir HES projesinin daha Peri Vadi'sinde yapılması için karar alındı ve ihalesi yapıldı. Devlet bu güzelim toprakları tamamen sular altında bırakarak, buraları insansızlaştırmak istiyor. Ama bizler de barajların yapılmaması için her türlü demokratik eylemi yaparak, köylüler ile birlikte direnmeye devam edeceğiz."
Basın açıklamasının ardından köylüler sloganlar atarak eylemlerine son verdiler.
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.