Namaz serbest telefon yasak

Diyarbakır Ziya Gökalp Lisesi’nde namaz kılındığı ile ilgili çıkan fotoğraflı haberlerin ardından bir açıklama yapan İl Milli Eğitim Müdürü Zülfü Toman, personelin dini ihtiyaçlarını karşılamak için namaz kıldığını belirterek, görüntülü telefonla okul içinde çekim yapılamayacağını söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) Diyarbakır Ziya Gökalp Lisesi'nde erkek öğrencilerin teneffüs saatlerinde namaz kıldığının ortaya çıkmasının ardından Okul Müdürü Salih Tunç, okulda böyle bir durumun söz konusu olmadığını, odanın depo olarak kullanıldığını söyledi.

Öğrenciler, teneffüslerde mescide dönüştürülen ve seccadeler serilip askılıklar konulan odada namazlarını kılarken, bir öğrenci namaz kılan öğrencileri cep telefonu kamerasıyla görüntüledi.

Ziya Gökalp Lisesi Müdürü Salih Tunç, okulda mescit bulunmadığını ve öğrencilerin de namaz kılmadığını iddia etti. Tunç, "Burası eğitim ve öğretim yuvasıdır. Burada namaz değil eğitim, öğretim verilir. Bu seçimlerde bu tür iddiaların ortaya atılması çok doğaldır. Ancak okulumuzda hiç bir öğrenci okulda namaz kılmıyor, kılmasını bırakın namaz kılınacak bir mekan ve yer yok" dedi.

Avrupa'da var da bizde niye yok
Okulda müdür yardımcılığı görevinde bulunduğu belirtilen bir öğretmen ise okulda mescidin bulunup bulunmadığını bilmediğini belirterek, okullarda mescidin bulunması gerektiğini söyledi. Öğretmen, "Aslında olması gerekir. Onun dışında okullarda din eğitiminin imamların vermesi gerekir. Avrupa'da bu işler böyle. Okula yeni başlayan öğrencilere dersler papazlar tarafından veriliyor. O öğrenciler uygulamalı olarak kiliselere götürüyor. Bunların Türkiye'de olması gerekir. Bunlar benim kendi kişisel düşüncelerimdir" dedi.

Gazetecilerin okuldan ayrılmasının ardından lise müdürü Salih Tunç, mescide çevrilen odadaki seccadeleri kaldırıp, odayı da kapattı.

Cep telefonu yasakmış
Konu ile ilgili bir açıklama yapan İl Milli Eğitim Müdürü Zülfi Toman ise, hiçbir okulda mescit olarak düzenlenen bir bölümün söz konusu olmadığını söyledi.

Toman okulda inceleme yaptıklarını belirterek, "Okulun bölümleri arasında sayılabilecek ve bu anlamda dizayn edilmiş bir bölüm söz konusu değildir" dedi.

Okulda hizmetli olarak görev yapan personelin dini ihtiyaçlarını karşılayabilmek için okulun bir noktasında seccadelerini sererek namaz kıldığını dile getiren Toman şöyle konuştu: "Bu da okulun alenileştirilirmiş okul idaresi ve öğretmenleri tarafından ortaya koyulmuş namaz ile ilgili lehte ve aleyhte herhangi bir yapıdan söz edemeyeceğimiz için burada hizmetlilerimiz gibi, çocuklarımızın gidip namaz kıldığı bilgisi gelmiştir. Bunun dışında herhangi bir durum söz konusu değil. Bu anlamda da nasıl ki bir teneffüste çocuğun kantine oturması söz konusu ise, çocuğumuz bu anlamda eğer gitmiş namaz kılmışsa ki bu anlamda okul idaresinin veya bir başkasının bir takibi yasaklaması veya teşvik etmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Orada hizmetlilerin kullandığı küçük bir birimi çocukların gidip kullandığı bilgisi gelmiştir. Bunun dışında herhangi bir uygulama söz konusu değildir."

Milli Eğitim Bakanlığı'nın okul idaresini ve okulun iç işleyişini ciddi anlamda olumsuz etkileyebilecek kamera ve görüntülü telefon ile ilgili genelgesini hatırlatan İl Milli Eğitim Müdürü Toman, "Görüntü telefonları eğitim öğretim kurumlarının içerisine sokulması kesinlikle yasaktır. Bu anlamda birilerinin görüntülü telefonla okul içerisinde her ne amaçla olursa olsun, görüntü alması bir kere doğru değildir. Burada bu yapılan işin çok da masumane yapıldığına inanmıyorum" diye konuştu.