Muğla’da çimento fabrikası pretosto edildi

Muğla’da çimento fabrikasının yapımı yargı kararına rağmen durmuyor. Yıllardır termik santralden çeken köylüler çimento fabrikası ile tarımın tamamen öleceğini söylüyor.

soL (HABER MERKEZİ) Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Deştin köylüleri bölgede kurulması planlanan çimento fabrikasını düzenledikleri gösteri ile protesto etti. Mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararına rağmen inşaatı devam eden çimento fabrikasının doğaya ve tarım ürünlerine zarar vereceğini belirten köylüler, termik santralin yeteri kadar zarar verdiğini yakında bölgede tarımın tamamen öleceğini ifade ettiler.

Yaklaşık 100 kadar köylü ''Temiz çevre temiz toplum, yargı kararları uygulansın, köyümüze sahip çıkalım, köyümüze çimento fabrikası istemiyoruz, ölüm değil, yaşama hakkı istiyoruz'' yazan pankartlar ile fabrikanın yapıldığı bölgeye kadar yürüdü. Burada köylüler adına konuşan Deştin Köyü Muhtarı Dursun Üstün, bölgeye kurulmak istenen çimento fabrikasının çevreyi ve insan sağlığını olumsuz etkileyeceğini belirterek, ''Bu fabrika kurulursa özellikle geçimini zeytin ve fasulye üretimi sayesinde devam ettiren köylüler mağdur olacaklar. Bölgenin ekolojik dengesi bozulacak, yeşil doğal örtüsü yok olacak. Biz bu fabrikayı istemiyoruz'' dedi.

"Mahkeme kararını dinleyen yok"
Köylülerin 2 yıl önce açtığı davada Muğla Bölge İdare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen, ADOÇİM Çimento Beton San. ve Tic. A.Ş tarafından kurulması planlanan Çimento fabrikasının inşaatı halen sürüyor. Yatağan'da imza kampanyası da başlatan köylüler mahkeme kararı ile rahatladıklarını, ama firmanın kuruluş çalışmalarına devam ettiğini ifade etti.

Köylülerin Muğla 1. İdare Mahkemesine açtıkları ve 9 ay süren dava sonrasında mahkeme oybirliği ile yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Kararda, "Açıklanan nedenler doğrultusunda, açıkça hukuka aykırı olan ve yürütülmesi halinde telafisi güç veya imkansız zararlar doğuracağı açık olan işlemin 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27/2 maddesi gereğince yürütmenin durdurulmasına, tebliğden itibaren 7 gün içerisinde Aydın Bölge İdare Mahkemesine itiraz yolu açık olmak üzere oybirliği ile karar verildi" denilmişti.