Bayram Otel: Göz göre göre gelen facia

Dün gece Van’da yaşanan 5.6’lık depremin ardından çöken ve 7 kişinin hayatını kaybettiği Bayram Otel tartışmaların merkezine oturdu. İhmaller zincirinin ardından göz göre göre yıkımına seyirci kalınan Bayram Otel’i Van Valisi Münir Karaloğlu da bir sene önce ziyaret etmiş ve otelden övgüyle söz etmişti.

Dün gece Van’da yaşanan 5.6’lık depremin ardından çöken Bayram Otel tartışmaların merkezine oturdu. Bir sene önce onarımdan geçirilen Bayram Otel’i Van Valisi Münir Karaloğlu da ziyaret etmiş ve otelden övgüyle söz etmişti. Ancak 7.2’lik ilk depremin hemen ardından çekilen görüntüler, otelin ağır hasarlı olmasına rağmen kullanımına müsaade edilerek göz göre göre yıkıma davetiye çıkarıldığını gösteriyor.

Görüntüler felaketi haber veriyor
Yıkılan Bayram Oteli’nin sahibi Aslan Bayram, 4. katında kaldığı otelden sağ çıkmayı başardı. Bayram, 4-5 mimar arkadaşının, 7.2’lik deprem sonrasında otelini kontrol ettiğini ve sorunla karşılaşmadıklarını iddia ederek şu ifadeleri kullandı: “Biz hatta kendi evlerimizden korkuyorduk otelde yatıyorduk” Ancak 7.2'lik ilk ve büyük depremden sonra çekilen görüntüler yıkımın göz göre göre olduğunu gösteriyor. Çünkü görüntülerde otelin ağır hasarlı olduğu açıkça görülebiliyor.

Depremde yıkılan 5 katlı, 60 odalı Bayram Otel, geçen yıl 1 milyon dolar harcanarak onarımdan geçirilmişti. Oteli geçtiğimiz yıl onarımdan sonra ziyaret eden Van Valisi Münir Karaloğlu da Bayram Otel’den övgüyle söz etmişti.



İnşaat mühendisleri "sağlam" demiş

23 Ekim tarihinde meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından otelde konaklayan inşaat mühendisleri binayı incelemiş ve gazetecilere otelin sağlam olduğunu söylemişlerdi. Cumhuriyet Caddesi ile Mareşal Fevzi Çakmak Caddesinin kesiştiği noktada yer alan ve 1964 yılında temeli atılan Bayram Otel, kentin en eski çok katlı binaları arasında yer alıyordu. 2010 yılında 1 milyon dolar harcanarak yapılan ve 3 ay süren çalışma ile onarımdan geçirilen 5 katlı otelde 60 odanın bulunduğu bildirildi

İlk saniyelerde yerle bir oldu

Van’da yapacakları bir konut projesi için Adana’dan gelen ve 23 Ekim tarihinde meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremi Van’daki Bayram Oteli’nde yaşayan inşaat mühendisleri, otelde birlikte kaldıkları gazetecilere sohbet sırasında, depremin ardından otelin kolonlarında incelemelerde bulunduklarını ve otelin bölgede en güvenilir binalardan biri olduğunu söylemişlerdi. Ancak, 5.6 büyüklüğündeki depremle yerle bir olan otel, inşaat mühendislerinin incelemelerinin yüzeysel olduğunu ortaya çıkardı. Merkez üssü Erciş olan 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından bölgeye gelen arama kurtarma ekipleri, Türk ve yabancı basın mensupları, İranlı yetkililer ve Vanlı vatandaşlar otelde konaklamıştı. Otelin yıkılma görüntüleri saniye saniye kameralara yansırken, 1 sene önce "onarımdan" geçirilen otelin henüz sarsıntının ilk saniyelerinde yerle bir olduğu görülüyor.

"Bazı noktalar peynir gibi eriyordu"
Kurtarma ekiplerinden GEA Takım Koordinatörü Umut Dinçşahin Olaş'ın bir tv kanalına yaptığı açıklama ise, otelin geçtiğimiz sene yapılan onarım ve restorasyon işlemlerinin bilinçsizce yapıldığını kanıtlar nitelikte: "Yapı taşıyamayacağı kadar büyük bir çatıyla donanmıştı. Yapının kendi kapasitesine uygun çatısı yoktu. Enkaz içinde çalışırken bazı noktalarda yapı peynir gibi eriyordu. Çok zorlu bir çalışma oldu. Bütün ekip 48 kişi çok büyük bir emek koydu"

(soL -Haber Merkezi)