Zelenskiy'nin sadece Putin'le görüşeceği bildirildi, Kremlin 'Rusya'yı kimin temsil edeceğini açıklayacağız' dedi

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin İstanbul'da yapılması planlanan barış görüşmesini yalnızca Rusya Devlet Başkanı Putin'le gerçekleştireceği açıklanırken, Kremlin'den "Rusya'yı kimin temsil edeceğini Putin uygun gördüğünde açıklayacağız" karşılığı geldi.

Haber Merkezi

15 Mayıs'ta İstanbul'da Rusya ile Ukrayna arasında barış görüşmelerinin yapılması öngörülürken, taraflardan yeni açıklamalar da gelmeye devam ediyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin bir danışmanı, Zelenskiy'nin olası görüşmeyi yalnızca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le gerçekleştireceğini söyledi. 

Reuters'a konuşan danışman, Ukrayna liderinin Rus heyetinin diğer üyeleriyle görüşmeyeceğini aktardı.

Kremlin: Rusya'yı kimin temsil edeceğini açıklayacağız

Ukrayna tarafının açıklamasının ardından Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov da muhtemel görüşme hakkında açıklamada bulundu.

Rus tarafının İstanbul görüşmeleri için hazırlıklarını sürdürdüğünü aktaran Peskov, "Türkiye'deki görüşmelerde Rusya'yı kimin temsil edeceğini Putin uygun gördüğünde açıklayacağız" diye konuştu.

Peskov'un Rusya'nın temsiline ilişkin açıklamaları Putin'in İstanbul'a gelmeyeceğine dair iddiaları yeniden gündeme getirirken, Kremlin ise Putin'in katılım durumu hakkında herhangi bir yorumda bulunmadı.

Peskov, Kremlin'in şimdilik İstanbul'da yapılması planlanan Rusya-Ukrayna görüşmesine ilişkin başka bir açıklama yapmayı planlamadığını kaydetti.

Ne olmuştu?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna ile ön koşulsuz barış müzakerelerini 15 Mayıs’ta İstanbul’da yeniden başlatma teklifi üzerine AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Türkiye’nin görüşmelere ev sahipliği yapmasını kabul etmişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise önce ateşkese varılması şartını öne sürmüş, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ukrayna’ya Putin’in teklifini “derhal kabul etme” çağrısı sonrasında 15 Mayıs’ta şahsen Türkiye’de olup Putin’i bekleyeceğini açıklamıştı.

Gelişmelerin ardından Trump da yeni bir açıklama yaparak "toplantı ayarlandı" demiş ve "faydalı olacağını düşünürse" o gün İstanbul'a gelebileceğini söylemişti.

Erdoğan ile Zelenskiy telefonda görüştü: 'Toplantının önemli detayları konuşuldu'
vz