Sayfa yolu
Zehirlenmelere karşı bakanlığın önerisi 'hayat kurtaracak tüyolar' oldu
soL'a güvenin, algoritmaya müdahale edin. Tek tıkla soL Haber'i Google'da tercih edilen kaynağınız olarak belirleyin.
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 23.12.2025 , 12:22 Güncelleme Tarihi: 23.12.2025 , 12:26
Zehirlenme haberlerine alıştık.
Okullardan, öğrenci yurtlarından, işyerlerinden özellikle de fabrikalardan, kışlalardan, cezaevlerinden, geri gönderme merkezlerinden sürekli benzer haberler geliyor. Çoğunlukla gıda zehirlenmesi kaynaklı olan bu haberlerin kaynağının bir bölümü devlet kurumlarında özelleştirilen mutfaklar oluyor. Çalışanların, öğrencilerin, askerlerin yemeklerine daha az ücret ayrılıyor, bu da daha kötü ve bozuk yemekleri beraberinde getiriyor.
Özel şirketlerse zaten benzer sebeplerden ya sağlıksız koşullarda yemek hazırlanan yerlerden yemek temin ediyor ya da kendi mutfakları yemek pişirmekten uzak yerler oluyor. Bütçe ayrılmadığı için besin değeri düşük hatta haşereli yemekler işçilerin önüne çıkartılıyor.
Kârlarını katlayan patronların firmalarında da durum farklı değil. Önce işçinin emeğinden ve yan haklarından kısılıyor.
Tüm bu tabloya son aylardaysa yeni bir zehirlenme başlığı daha eklendi: İlaçlama.
soL'da çeşitli boyutlarına yer verdiğimiz ilaçlama zehirlenmelerinin de bir bölümü ölümle sonuçlanmış, kullanılan bazı ilaçların yasaklı maddeler olduğu, üstelik yetkisiz firmalarca uygulandığı anlaşılmıştı.
Satışı, dağıtımı neredeyse devlet kontrolünde sayılabilecek kadar sıkı olan bu maddelerin nasıl gıda çarşılarında, pazarlarda bulunabildiği tartışma konusu olmuştu.
Bakanlıklar üç maymunu oynuyor
Zehirlenmeler bu kadar yaygınken sorumluluğu yalnızca şirketlerle, yerel yöneticilerle sınırlandırılamaz. Bakanlıkların denetim konusundaki eksiklikleri ve hatta bu konuyla ilgili sorumluluklarını görmezden gelmeleri biliniyordu.
Yalnızca Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı değil, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, ilaçlama kaynaklı son ölümlerin otellerde ortaya çıkması üzerinden Kültür ve Turizm Bakanlığı da sorumlu.
Ancak bakanlıklar sorumluluk almak yerine daha önce meşrulaştırdığı "zehirlenmelerin devletle ilgisi yok" anlayışına su taşımaya devam ediyor.
İhtiyaç 'hayat kurtaracak tüyolar' mı?
Bugün Türkiye gazetesinde konuyla ilgili yapılan bir haber de pes dedirtti.
"Bakanlıktan hayat kurtaracak tüyolar" başlıklı haberde, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın zehirlenmelere karşı "kritik ikazlarda bulunduğu" belirtildi.
Haberde, bakanlığa bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından sıralanan bir dizi öneriye yer verildi.
Buna göre, "bitki çaylarında içeriği açıkça belirtilmeyen ve kaynağı belirsiz ürünlerden uzak durulması gerektiği, kanatlı et ürünlerinde ise soğuk zincirin korunmasının hayati önemi olduğu" uyarıları yapıldı. Kasım ayında gerçekleştirilen denetimler övüldü.
Öte yandan denetimi Tarım ve Orman Bakanlığı'nda bulunan ve insan sağlığı için çok tehlikeli olan zehirli fümigasyon maddelerinin evlerimize kadar nasıl girdiğine, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın turizm sertifikalarını bazı otellerin nasıl aldığına ilişkin yetkililer hâlâ sessiz.
İLGİLİ HABER
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.