Yurtiçi Kargo işçileri: Canımıza tak etti

Patronların Ensesindeyiz Dayanışma Ağı, Yurtiçi Kargo’nun farklı şubelerinde çalışan işçilerle görüştü.

Patronların Ensesindeyiz

Patronların Ensesindeyiz Dayanışma Ağı, Yurtiçi Kargo’nun farklı şubelerinde çalışan işçilerle görüştü. Kargo işçileri, tedbirsiz koşullarda, artan iş yükü ve uzayan mesailerle boğuşuyor. Yurtiçi Kargo işçileri kargo şirketlerinde alınmasını talep ettikleri önlemleri geçtiğimiz günlerde de dile getirmişti.

'BİZE EVDE KALIN DİYENLERE SORUYORUM, NASIL EVDE KALALIM?'

İstanbul Avrupa yakasından Yurtiçi Kargo işçisi:

"Yurtiçi kargoda senelerdir çalışıyorum. Salgınla mücadelede kendi şubem adına sınıfta kaldığımızı düşünüyorum. Yurtiçi Kargo’nun böyle binlerce şubesi var. Virüsün en kolay yayılabileceği sektörlerin başında geliyor kargo ve taşımacılık. Şube yönetiminin şimdiye kadar aldığı önlemler ise oldukça yetersiz. Güvencesiz, örgütsüz, uzun saatlerde, ağır koşullarda ve sendikasız çalışmaya alışmışız. Salgınla birlikte iş yükümüz de oldukça arttı. Bize evde kalın diyenlere soruyorum, biz nasıl evde kalalım?

Ekonomik istikrar paketinden taşımacılık işçilerine daha yoğun iş temposu çıktı. Çok nadir şubelerde akşam 7’de iş bırakabiliyoruz. Çoğunlukla saatler sonrasına sarkabiliyor. Üstüne işçiler birbirine karşı kışkırtılıyor, sen daha az dağıttın, sen daha çok dağıttın denilerek. Bence acil olmayan ihtiyaçlarda kargo gönderimi yasaklanmalı."

'PROBLEMLERİ DİLE GETİREN ARKADAŞLARIM İŞTEN KOVULDULAR'

Ankara’dan Yurtiçi Kargo işçisi:

"Salgından sonra alınan önlemler şubeden şubeye göre değişiyor. Yani belli bir güvenlik prosedürü uygulanmıyor. İşçiler şube sorumlusunun insiyatifine bırakılmış. Bunun genel müdürlükten çözülmesi gerekir. Malum meseleden ötürü iş tempomuz sürekli artarken, eleman alımı şöyle dursun bazı elemanlar yıllık izne çıkartıldı. Az elemanla çalışma kuralı uygulandı ancak mesai saatlerimiz düşmedi.

Salgından önce de yoğun bir tempoda çalışıyorduk. Mola saatlerimizi asla kullanamıyorduk, gün içinde yemek ve dinlenme dahil mola süremiz 30 dakika ile 45 dakika arasında değişiyordu. Dinlenmeden çalıştığımız için yaptığımız hataların sayısı artıyor. Güvencemiz yok, sendikanın adını geçiren işten atılıyor. İş çizelgesine saat 19.00 çıkış yazıyoruz ancak 22.30’da çıktığım zamanları biliyorum. Twitter’dan bile Yurtiçi Kargo’daki problemleri dile getiren arkadaşlarım işten kovuldular. O arkadaşların da tekrar işe iadesi için elimden geleni yapmaya hazırım.

'MÜCADELE EDEREK, İŞYERİ KOMİTESİ KURDUK'

Anadolu yakası PE İşyeri Komitesi'nden bir Yurtiçi Kargo işçisi:

"Taşımacılık sektörünün kendine has problemleri var. Çalışma saatleri uzun, işimiz stresli bir iş. Bu problemlere bir de salgın eklenince, canımıza tak etti. Bezden bozma bir maske dağıttılar. Doktorlar söylüyor bu maskelerin hiç bir işe yaramadığını. Biz de hemen bir işyeri komitesi kurduk. Mücadele edip hakkımızı aramaya niyetliyiz.

Şube müdürüne ilettiğimiz sorunların Yurtiçi Kargo merkezine ulaşmadığına eminiz. Maaşlar asgari ücretin bir tık üstü yatar bizde. Ama canımıza da okurlar. Maskeyi eldiveni dahi biz dayattık da getirdiler. İlk etapta koruyucu ekipman yoktu ya o dönem virüs kapsaydık? Şubemiz bir kere dezenfekte edildi oysa her gün dezenfekte edilmesi lazım.

Ya birlik olup mücadele edecektik ya da lanet olsun diyerek işten ayrılacaktık. O yüzden işyeri komitesi kurduk. Bütün Yurtiçi Kargo işçileri bizler gibi Patronların Ensesindeyiz Ağı’yla iletişime geçmeli."