Yunus Emre Vakfı’na 2025’in ilk çeyreğinde 470 milyon 721 bin TL aktarıldığı belirlendi. CHP'li Yavuzyılmaz da Yunus Emre Vakfı'nda Anka Kongre Turizm adlı şirketin kazandığı 61 ihale sürecinde 43 milyon TL'lik yolsuzluk yapıldığını iddia etti.
Haber Merkezi
Türk dil ve kültürünü tanıtmak amacıyla 2007 yılında kurulan ve 66 ülkede faaliyet gösteren “kamu vakfı” niteliğindeki Yunus Emre Vakfı’na bağlı enstitüdeki “naylon fatura” skandalına ilişkin soruşturma sürüyor.
Vakfın başkan yardımcılarından olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ın eşi Rahmi Göktaş ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'ın oğlu Abdullah Kutalmış Yalçın, müfettiş raporunun savcılığa gönderilmesinden birkaç gün önce görevlerinden istifa etmişti.
Vakıf Başkan Şeref Ateş’in de istifasının ardından firar ettiği öne sürülürken, oğlu Enes Ateş’in de aralarında bulunduğu 9 kişi soruşturma kapsamında gözaltına alınarak tutuklanmıştı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, şirketin kazandığı 61 ihale sürecinde 43 milyon TL'lik yolsuzluk yapıldığını tespit ettiklerini söyledi. Yunus Emre Vakfı'nda Anka Kongre Turizm adlı şirketin kazandığı 61 ihale sürecinde 43 milyon TL'lik yolsuzluk yapıldığını iddia etti.
Yavuzyılmaz'ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında şu ifadeler yer aldı:
''Organize işler! AK Parti’nin bir ahtapot gibi sardığı Yunus Emre Vakfı’nda; Anka Kongre Turizm adlı organizasyon şirketinin 5 ayda kazandığı 61 ihalede yolsuzluk yapıldığını tespit ettik.
Yolsuzluk tutarı: 1.120.038 Dolar
Güncel kurla: 43.457.000 TL
Dosyada AK Partili bir Bakanın ve MHP’li bir yöneticinin, aile bireylerinin de adı geçiyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu müfettişlerince yapılan soruşturmaya göre:
İhalelerin satın alma dosyalarının baştan sona uydurma veya kurgulanmış olduğu, teklif süreçlerinin göstermelik yürütüldüğü, piyasa araştırmalarının gerçekçi olmadığı, Alım süreçlerinin belirli bir firmanın lehine olacak şekilde yürütüldüğü, 5 ayda 61 ihaleyi kazanan firmanın tek bir çalışanının olduğu, ofisinin Sanal Ofis olduğu, aynı kişiye ait şirketlerin aynı ihaleye teklif verdiği, ihaleye giren üçüncü firmaların adına sahte teklif belgeleri düzenlendiği, ihale süreçlerinin manüple edildiği, Haksız kazanç sağlandığı, satın alma süreçlerine fesat karıştırıldığı, sahte hizmet ifa tutanakları düzenlendiği, vakıf kaynaklarının bilinçli ve sistematik zarara uğratıldığı, bu doğrultuda satın alma evraklarında ve banka ödeme talimatlarında imzası bulunan kişiler ve şirket yetkilisinin, kendileri ve/veya başkalarının lehine menfaat temin ettikleri tespit ediliyor.
Satın alma onay belgeleri ve piyasa araştırma tutanaklarında imzası olanlar:
Enstitü Başkanı Şeref Ateş (kaçak)
Başkan Yrd. Rahmi Göktaş (serbest)
Daire Başkanı Murat Çakır (tutuklu)
Ayrıca bu kişiler satın alma komisyonunda da yer alıyor. Vakıftan şirkete banka ödeme talimatlarını verenler:
Enstitü Başkanı Şeref Ateş (kaçak)
Başkan Yrd. Kutalmış Yalçın (serbest)
Daire Başkanı Safiye Yurduseven (tutuklu)
Kaynak: Soruşturma Dosyası, İhale Tablosu, Satın alma onay belgesi örneği, Piyasa araştırma tutanağı örneği, Satın alma komisyonu örneği, Banka havale talimatı örneği.''
Vakfa ilk çeyrekte 470 milyon 721 bin TL aktarıldı
BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre, naylon faturalarla soyguna yönelik yargı süreci süren Yunus Emre Vakfı’na 2025’in ilk çeyreğinde yüz milyonlarca lira aktarıldığı ortaya çıktı. Vakfa, ilk çeyrekte 470 milyon 721 bin TL aktarıldığı belirlendi.
Genel bütçeden yapılan kaynak transferi, Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün mali tabloları ile ortaya konuldu.
Vakfa, “naylon fatura vurgunu” iddiasının ortaya atıldığı 2025 yılının ilk ayında 142 milyon 643 bin TL aktarıldı. Vakfa şubat ayında aktarılan kaynak ise kayıtlara, 114 milyon 114 bin TL olarak geçti. Vakfa mart ayında ise 99 milyon 850 bin TL aktarıldığı belirtildi. Nisan ayında ise vakıf, genel bütçeden 114 milyon 114 bin TL’lik pay aldı. Ocak-Nisan dönemini kapsayan 2025’in ilk çeyreğinde vakfa aktarılan toplam kaynağın 470 milyon 721 bin TL olduğu bildirildi.
2025’in ilk çeyreğinde 470,7 milyon TL aktarılan Yunus Emre Vakfı’na, 2024’ün aynı döneminde aktarılan para ise 396,1 milyon TL olarak kaydedildi. Vakfın genel bütçeden 2024 yılının tamamında aldığı pay ise mali tablolara, 1,3 milyar TL olarak yansıdı.
Toplam 400 milyon TL olduğu belirtilen soyguna yönelik hazırlanan müfettiş raporunda, sahte faturalar ile kurumun soyulduğu belirtiliyor. Vakfın, mal ve hizmet almamasına karşın bazı şirketlere milyonlarca liralık fatura kestiği ifade ediliyor.
Yunus Emre Vakfı'nda yolsuzluk: Bakanın eşi ve MHP'li vekilin oğlu istifa etti, eski başkan kaçtı | ![]() |