YÖK üniversitelerde 'piyasayla bağı azalmış programlar'ı kaldırıyor

YÖK Başkanı Özvar "Öğrenciye bir şey kazandırmayan programları sistemin dışına çekip yerine daha istihdam odaklı programları devreye sokmaya başladık" dedi.

Haber Merkezi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "piyasayla bağı azalmış programları" yavaş yavaş dönüştürdüklerini belirterek, "Öğrenciye bir şey kazandırmayan programları sistemin dışına çekip yerine daha istihdam odaklı programları devreye sokmaya başladık" ifadesini kullandı.

Özvar, Marmara Üniversitesi ev sahipliğinde İstanbul'daki üniversitelerin rektörleriyle bir araya geldi.

Burada konuşan Özvar  "Piyasayla, istihdamla, kültür, sanat ve edebiyatla bağı azalmış programları yavaş yavaş dönüştürüyoruz. Öğrenciye bir şey kazandırmayan programları sistemin dışına çekip yerine daha istihdam odaklı programları devreye sokmaya başladık" dedi.

Yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri gibi yeni programlar oluşturulmasının bu dönüşümün bir parçası olduğunu kaydeden Özvar, yeni lisansüstü programların açılması ve açık olan programların devam edebilmesi için belirledikleri yeni şartları üniversitelerle ve kamuoyuyla paylaştıklarını belirtti.

"Akreditasyon" ve "nitelikli yayın" şartlarının getirildiğini söyleyen Özvar "üniversiteleri uluslararası görünürlüklerini artırmaları konusunda sürekli teşvik ettiklerini" anlattı.

Yükseköğretim alanında küresel anlamda büyük bir rekabet yaşandığını, bunun gelecekte daha da artacağını ifade eden Özvar, üniversitelerin zaman kaybetmeden bu rekabete hazır hale gelmelerinin önemli olduğunu belirtti.