Yoğurtçu Parkı: Aktivizmden geriye kalan

Yoğurtçu Parkı'nın bakımının yapılmaması her yağmurdan sonra benzer manzaraların ortaya çıkmasına neden oluyor. En son açılan sergi su altında kalınca başka bir 'farkındalık' da yaratmış oldu.

soL - İstanbul

Yoğurtçu Parkı'nın bakım çalışmalarının yapılmaması her yağmurdan sonra benzer manzaraların ortaya çıkmasına neden oluyor. En son Kadına Yönelik Şiddet konusunda farkındalık yaratmak için açılan sergi seller altında kalınca başka bir 'farkındalık' da yaratılmış oldu.

Kadıköy’deki Yoğurtçu Parkı önemli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele günü olan 25 Kasım etkinliklerinde bir “farkındalık mekanı” olarak seçildi. Parkta açılış etkinliğine Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu katıldı. Serginin kadına karşı şiddet konusunda “farkındalık yaratma” hedefiyle tasarlanan bir dizi etkinlikten biri olduğu belirtiliyordu.

27 Kasım – 10 Aralık tarihleri arasında açık olacağı duyurulan “Light the Dark Işık Enstelasyonu Sergisi”nin parçaları fırtınanın vurduğu parkta kalmaya devam ederken, parkın fırtınanın ardından ortaya çıkan görüntüleri başka bir 'farkındalık' da yaratmaya başladı.Uzun zamandır yapımı beklenen parkın su basmış hali akıllara başka sorunları getiriyor.

Yoğurtçu Parkı

Parkın bakım çalışmalarının yapılmamasından kaynaklı her yağmurdan sonra benzer manzaraların ortaya çıkması mahalle sakinlerini de harekete geçirdi. soL'a parkın son halinin görüntülerini gönderen mahalle sakinleri bu serginin başka bir “farkındalık” da yarattığını ifade ettiler. Mahalle sakinleri artık Yoğurtçu Parkı’na ilişkin bir şeyler yapılması gerektiğini söylüyor.

Yoğurtçu Parkı

Parkın 'bakım' hikayesi

Yoğurtçu Parkı AKP’li büyükşehir belediye döneminde Kadıköy Belediyesi’ne devredilmiş ve öncesinde yapılması gereken bakım çalışmaları da yapılmamıştı. 2019 seçimlerinin hemen öncesinde de gündem olan parkı Avukat Şerdil Dara Odabaşı, seçildikten sonra “bizim bütçemiz yetmez” diyerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devretmişti. 2019’dan sonraki iki yılı aşan sürede parkta çeşitli kereler “düzenleme yapılacağı” duyurulmasına rağmen bir türlü adım atılmadı.

Bu arada Osmanağa Mahalle Muhtarlığı binası da parkın içinde ve Kaymakamlık tarafından yenilenmesi yönünde karar çıkarılmış durumda. Ancak parkla birlikte yenileneceği söylenen bina için de herhangi bir adım atılmıyor. Yağış olan günlerde muhtarlık binasını su basıyor, tuvaleti taşıyor. Mahalleli ve muhtar daha öncesinde konuya dikkat çekmek için bir basın açıklaması yapmıştı. 

Mahalle sakinleri tarafından konuya ilişkin henüz bir açıklamanın ve adımın atılmadığı belirtiliyor. 

Yoğurtçu Parkı

Yoğurtçu Parkı