Yıllarca eleştirdi, onlarca soru önergesi verdi: CHP'nin adayı şirket yöneticisinin dostu çıktı

CHP'nin yıllardır eleştirdiği Efemçukuru Altın Madeni'nin yöneticisi, CHP'nin bölgedeki adayının arkadaşı çıktı. TKP adayı ise "Sermayenin zübüklerinden hep beraber kurtulalım" açıklamasında bulundu.

Yalçın Cuğ

İzmir'de yapılması planlanan Çamlık Barajı projesi, Kanadalı Eldorada Gold'un Türkiye'deki şirketi Tüprag'ın Efemçukuru Altın Madeni'nde faaliyete başlamasıyla rafa kaldırıldı.

Söz konusu durumu yıllardır eleştiren ve konuya dair onlarca soru önergesi CHP'nin, Menderes'te belediye başkan adayı gösterdiği İlkay Çiçek'in, Tüprag Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yaşar Dağlıoğlu ile arkadaş olduğu ortaya çıktı.

Konuya ilişkin soL'a değerlendirmede bulunan Türkiye Komünist Partisi'nin (TKP) Menderes Belediye Başkan adayı Ulaş Erdoğan, "Edeceği kârlarından başka bir şey gözüne gelmeyen sermayenin adamı olursanız partinizin adında iki tane de 'halk' olsa halkın çıkarlarını savunamazsınız" dedi.

Altın madeni açıldı, baraj projesi rafa kalktı

İzmir'de yapılması planlanan Çamlık Barajı'nın havzasında bulunan Menderes ilçesine bağlı Efemçukuru Köyü'nde, altın arama çalışmalarına ilişkin araştırmalar 2009 yılında tamamlandı.

Araştırmaların ardından dünyanın birçok noktasında maden işletmekte olan Kanadalı Eldorada Gold'un Türkiye'deki şirketi TÜPRAG ise 2011 yılında Efemçukuru Altın Madeni'nde faaliyete başladı.

Uzun yıllar boyunca barajın bir an önce yapılması gerektiğini savunan ve bu doğrultuda görüş bildiren Devlet Su İşleri, 2009 yılı içme suyu projeleri listesinde de Çamlık Barajı'na yer vermiş olmasına karşın, bölgede başlayan madencilik faaliyetlerinin ardından aksi yönde savlar ileri sürerek barajın yapımına gerek olmadığını belirtti.

CHP yıllarca eleştirdi, onlarca soru önergesi verdi

Orman ve su havzasında bulunan maden ocağı, aynı zamanda çalışmalarını 1. derece doğal sit alanı statüsündeki bölgede yürütüyor. Bölgenin sit alanı olması ve madencilik faaliyetleri nedeniyle Çamlık Barajı'nın inşa edilememesi ise uzun yıllardır tepkilere neden oluyor.

Söz konusu durumu eleştirenler arasında yer alan CHP, konuya dair onlarca soru önergesi verdi. CHP'nin Çamlık Barajı'na ilişkin son soru önergesi de geçtiğimiz günlerde İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın tarafından verildi.

Taşkın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması için TBMM’ye üç ayrı soru önergesi verdi ve "Altın içemezsiniz ama temiz suya erişiminiz yoksa hayatta kalamazsınız" açıklamasında bulundu.

CHP'li adayın Tüprag yöneticisiyle fotoğrafı çıktı

Yıllardır maden işletmesini eleştiren ve konuya dair soru önergeleri veren CHP'nin, Menderes'te belediye başkan adayı gösterdiği İlkay Çiçek'in, Tüprag Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yaşar Dağlıoğlu ile fotoğrafları çıktı.

Çiçek'in Dağlıoğlu ile paylaştığı ilk fotoğraf 2021 yılından. Çiçek, Dağlıoğlu'nu makamında ziyaret ettiğine ilişkin fotoğrafa, "Mahallem adına ne zaman kapısını çalsam asla geri çevirmeyip tüm ihtiyaçlarımızı karşılayıp yardımcı olan Efemçukuru Tüprag Genel Müdürü Sn. Yaşar Dağlıoğlu'nu makamında ziyaret ettim. Ayrıca kendisinden 5 adet tekerlekli sandalye sözü aldım. Güler yüzü ve hoş sohbeti için Yaşar müdürümüze mahallem adına tekrardan teşekkür ederim" notunu düştü.

2022 yılında Çiçek, Dağlıoğlu ile bir restoranın önünde çekilmiş oldukları fotoğrafı "Yaşar Dağlıoğlu abim ile yemekte buluştuk. Önümüzdeki günlerde Menderes için yararlı projelere adım atacağız. Verdiği destekler için kendisine teşekkür ederim" notuyla sosyal medya üzerinden paylaştı.

Siyasete CHP Gençlik Kolları'nda başlayan ve 22 yıldır aktif siyaset içerisinde yer alan Çiçek'in, yıllardır içerisinde yer aldığı partisinin, yaşamakta olduğu ilçedeki bir şirkete dair eleştirilerinden haberdar olmaması düşünülemez. Tıpkı CHP’nin aday gösterdiği kişinin, yıllardır eleştirdikleri maden şirketiyle göz önünde olan bağını bilmemesine olanak olmadığı gibi...

CHP adayının Tüprag yöneticisiyle olan fotoğrafları ve fotoğraflara düşülen notlardan anlaşılan yakın ilişkileri, tepkilere neden oldu.

'Neredeyse sponsor adlarıyla meydana çıkacaklar'

Türkiye Komünist Partisi'nin (TKP) Menderes Belediye Başkan adayı Ulaş Erdoğan konuya ilişkin soL'a değerlendirmelerde bulundu.

Benzer durumların ülkenin her yerinde yaşandığını vurgulayan Erdoğan, "Buna benzer başka durumların ülkenin her yerinde yaşandığını biliyoruz. O onun adamı, bu şunun kontenjanından… Neredeyse adaylar spor kulüpleri gibi sponsor adlarıyla meydana çıkacaklar. Boşuna sermayenin partileri demiyoruz" dedi. 

Düzen partilerinden aday gösterilen isimlerin ya arkasında sermayenin olduğunu ya da direkt kendilerinin sermayedar olduğunun altını çizen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Ama lafa gelince hepsi halk için aday olduğunu söylüyor. Oysaki sermayeyle halkın çıkarları birbiriyle örtüşmez. Edeceği kârlarından başka bir şey gözüne gelmeyen sermayenin adamı olursanız partinizin adında 'halk' kelimesini iki defa bile kullansanız, halkın çıkarlarını savunamazsınız. Öyle olsa ülkemiz adaletli ve kalkınmış olurdu."

'Sermayenin zübüklerinden hep beraber kurtulalım'

"Yurdumuzun her bir karış toprağında olduğu gibi Menderes de doğasıyla, verimli tarım arazileriyle, sahilleriyle sermayenin sıkarak rant çıkarmaya çalışmasına bırakılamayacak kadar kıymetli" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle noktaladı:

"Bu tablo karşısında önlerine konulan partiler arasında fark göremeyen, kötünün iyisine kendini mecbur hisseden ya da seçimde sandığa gitmek konusunda isteksiz davranan yurttaşlara çağrımızı yineliyoruz. Gelin oyunuzu TKP’ye verin sermayenin zübüklerinden hep beraber kurtulalım."