'Yenidoğan çetesi' sanıklarının mal varlıklarına tedbir: 13 hastane ve 3 şirkete kayyım atandı

"Yenidoğan çetesi" davasında yargılanan sanıkların da aralarında bulunduğu 23 şüpheli ile 3 şirketin mal varlığına tedbir konuldu, bazı hastane ve şirketlere kayyım atandı.

Haber Merkezi

Bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları gerekçesiyle 47 kişinin yargılandığı davada 10'uncu gün geride kaldı.

Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava dosyasıyla ilgili olarak, şüphelilerin işlemiş oldukları suçlar sırasında kara para aklama eylemi olup olmadığına dair inceleme yapılması için başlatılan soruşturma kapsamında MASAK raporu alındı.

Sanıkların mal varlığına el konuldu

Raporda, şüpheliler ve malen sorumluların "mal varlığı değerlerini aklama" suçunu işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesi olduğu belirtilerek, şüphelilerin ve birkaç malen sorumlu şirketin taşınır, taşınmaz, hak ve alacaklarına el konulması istendi.

Soruşturma kapsamında rapordaki veriler üzerine Büyükçekmece 1. Sulh Ceza Hakimliğince Fırat Sarı, İlker Gönen, Dursun Eryılmaz, Sümeyye Nur Taşçı (Arslan), Hüseyin Günerhan, Hasan Basri Gök, Mehtap Sayar, Cansu Akyıldırım, Çağla Durmuş, Deniz Korkmaz, Hakan Doğukan Taşçı, Damla Atak, Renas Kılıç, Ceren Hatice Kırım (Olcar), Mehmet Halis Başlı ve Murat Mantuş'un mal varlığına el konuldu.

13 hastane ve 3 şirkete kayyım atandı

Hakimlikçe ayrıca, Anıl Çakır Gönen, Melike Özdemir, Adnan Sarı, Aydın Sarı, Ayfer Sarı, Metin Sarı ve Serhad Sarı ile GMZ Sağlık Hizmetleri İnşaat ve Turizm Limited Şirketi, Medisense Sağlık Hizmetleri Şirketi ve Sarıoğlu Turizm Ticaret AŞ'nin de mal varlıklarına el konulması kararı alındı.

Öte yandan, Avcılar Hospital Hastanesi, Özel Doğa Hospital Hastanesi, Özel TRG Hospitalist Hastanesi, Silivri Kolan Hastanesi, Esenler Güney Hastanesi, Özel Birinci Hastanesi, Özel Avrupa Şafak Hastanesi, Özel İstanbul Şafak Hastanesi, Özel Bağcılar Şafak Hastanesi, Özel Reyap İstanbul Hastanesi, Çorlu Reyap Hastanesi, Özel Bağcılar Medilife Hastanesi, Özel Beylikdüzü Medilife Hastanesi, Medisense Sağlık Hizmetleri Şirketine, GMZ Sağlık Hizmetleri İnşaat ve Turizm Limited Şirketi ve Sarıoğlu Turizm Ticaret AŞ'ye ise kayyım atandı.

'Basın eliyle yargısız infaz yapılıyor'

Davanın 10'uncu gününde 7 tutuksuz sanık savunmalarını yaptı.

İlk olarak 81 yaşındaki Reyap Hastanesi Başhekimi Hıdır Yüksel kürsüye çıktı. Çalıştığı yerde hiçbir usulsüzlüğe yer vermediğini öne süren Yüksel, iddiaları reddederek "Sadece Fırat Sarı ile Cansu ve  Mehtap hemşireleri tanıyorum. Reyap Hastanesi'nde yüzde 7 ya da yüzde 10 hissem var" dedi.

Ardından Birinci Hastanesi'nin sahibi Dr. Ali Aksu savunmasını yaptı. Dolandırıcılık iddialarını kabul etmeyen Aksu, Opera bebek hakkında uzman görüşünün eksik, hatalı ve objektif olmadığını savundu. "Opera, 6 aylık olmasına rağmen 5 kilo ağırlığında. Normalde 7,5-8 kilo olması beklenir. Yani ciddi bir gelişim geriliği var. Keşke Opera bebeğe otopsi yapılsaydı. Biz otopsi yapılmasını talep ediyoruz" dedi.

"Bu dava, Türkiye tarihinde doktor, hemşire ve sağlık çalışanlarının işbirliği yaparak yeni doğmuş bebeklerin ölümünden sorumlu tutulduğu ve basın eliyle yargısız infaz yapıldığı ilk davadır" diyen Aksu, kendisine itibar suikastı yapıldığını öne sürdü.

Serdarova bebek hakkında konuşan Aksu, ameliyatta başarı şansının düşük olması, ücretin pahalı olması nedeniyle ailenin bebeği ameliyat ettiremediğini söyledi, "Ben durumu bilseydim kendi imkanlarımla ameliyat ettirirdim" iddiasında bulundu. 

NTV'deki habere göre, dünkü duruşmadan mahkeme başkanı ve savcı ile sanıklar ve sanık avukatları arasında tartışmalar yaşandı. 

Sanık hemşire yardımcısı Batuhan Çetin, Dr. Rıza Bey'in durumu ağır bir bebek için "Boşver zaten bu bebek yaşamaz, zaten Şeyhmus Çelik'in üzerine kayıtlı bebek. Uğraşma, 500 gram bebek mi olur kalp masajı yap dönmezse çek fişi gitsin" dediğini söyledi.

Duruşmanın 11'inci günü 2 Aralık Pazartesi saat 09.30'da devam edecek.