Yeni başkan 'kamusal fayda' dedi, 48 işçiyi işten çıkarttı: 'Asıl sebep CHP içindeki çatışma'

CHP'li Şişli Belediye Başkanı Şahan, 48 işçiyi işten çıkarttı. Genel-İş İstanbul 3 No'lu Şube Başkanı Yiğit, "Bunun sebebi giden ve gelen belediye başkanları arasındaki ve CHP içindeki çatışma" dedi.

yalçın cuğ

CHP'nin Şişli Belediye Başkan adayı Resul Emrah Şahan, 31 Mart'ta gerçekleştirilen yerel seçimlerde oyların yüzde 66,6'sını alarak seçimi kazandı. 4 Nisan'da mazbatasını alarak göreve başlayan Şahan'ın ilk icraatı, 48 işçiyi işten çıkarmak oldu.

İşçilerin belediye önündeki protestosu devam ederken, işten çıkartılanların Şahan'dan önceki CHP Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin tarafından son üç aylık dönemde işe alınan işçiler olması dikkat çekti.

Öte yandan belediye işçilerinin ikramiye, yol ve yemek ücretlerinin hala yatırılmadığı, fazla mesai ücretlerinin de 3 aydır ödenmediği öğrenildi.

'Tasarrufa' işçi kıyımıyla başladı

Kısa bir süre önce göreve başlayn CHP'li yeni Şişli Belediye Başkanı Şahan, bayram öncesinde 48 belediye işçisini gerekçe göstermeden işten çıkarttı. İşe geri dönmek isteyen işçiler ise pazartesi günü belediye binası önünde eyleme başladı.

Eylemin gündeme gelmesinin ardından yazılı açıklamada bulunan Şahan, "kamusal faydayı önceliklendirmek, kamu kaynaklarını ve gücünü yurttaşların hizmetine tahsis etmek gibi gerekçeler nedeniyle son üç aylık dönemde yapılan ihtiyaç dışı işe alımların iş akitlerine son verildiğini" iddia etti.

Farklı başlıklarda atılacak kimi adımlarla kaynak harcamasının önüne kolayca geçilebilecekken, "kamusal fayda" iddiasıyla belediye işçilerinin işine son verilmesi tepki çekti. Ayrıca işten çıkartılan tüm işçilerin, önceki CHP'li Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin tarafından son üç aylık dönemde işe alınan kişiler olması da dikkat çekti.

'Asıl sebep CHP içindeki çatışma'

Eylemde yer alan ve süresiz açlık grevine başlayan DİSK'e bağlı Genel-İş İstanbul 3 No'lu Şube Başkanı Zeynel Yiğit, sürece dair soL'a konuştu.

Özellikle seçim dönemlerinde bu tür işten çıkarmalara sıkça rastlanıldığını aktaran Yiğit, söz konusu işten çıkarmaların asıl nedeninin, önceki ve yeni belediye başkanları arasındaki iktidar kavgası olduğunu vurguladı.

Yiğit, konuya dair "Bunun asıl sebebi giden ve gelen belediye başkanları arasındaki ve CHP içindeki çatışma. Bu iktidar kavgasından dolayı 48 tane işçi arkadaşımız işinden oldu. Hukuksuz bir işten çıkarma süreci var ve Belediye Başkanı biraz sıkışınca işçilerin performanslarından dolayı çıkartıldıklarını söylüyor. Bu asılsız ve yalan bir beyan" dedi.

soL'un belediye kaynaklarından edindiği bilgiye göre işten çıkarmaların 300'e kadar yükselebileceği konuşulurken, Yiğit de "İşten çıkarma sayısı 48'de kalmayabilir. Biz de işten çıkarmaların artabileceğini gözlemliyoruz" dedi.

Hak edişler yatırılmadı, mesai ücretleri ödenmiyor

Öte yandan Şişli Belediyesi'nde toplu iş sözleşmesi (TİS) şartlarının iyileştirilmesini talep eden işçiler geçtiğimiz aylarda eyleme geçmiş ve yaklaşık 1 ay önce Genel-İş ile Muammer Keskin yönetimindeki belediye arasında TİS imzalanmıştı.

soL'un edindiği bilgilere göre normal şartlarda her ayın 5'i ila 10'u arasında yatan ikramiye, yol ve yemek ücretlerinin hala yatırılmadığı, fazla mesai ücretlerinin de 3 aydır ödenmediği öğrenildi.